唔好做全職補習老師

558 回覆
619 Like 38 Dislike
好多年前仲係高登個陣曾經做過巴打你個mock
而家都ugrad出左黎做野幾年了
以前考dse時有睇你啲post,仲有問過你問題添。
時光飛逝,祝你前程似錦

補習風氣式微,好似見證住一個時代嘅轉變咁
小學真係蜜月期,由2019 2月直至而家呢個moment
撈過補習做助教
睇住呢行光輝睇住呢行霉
一將功成萬骨枯
自問唔係叻 早啲轉行好過
睇曬,thanks for sharing.
見到樓主有講後生仔職業規劃既部份,我比小小意見大家.如果freshgrad 又計劃之後唔會留係香港,建議要走早d走,反正工作對你係邊都係新開始,去外國起碼收入再普通都夠生活,又可以盡早適應當地文化同語言.
香港既機會只會愈來愈小,後生想走又唔係有能力同背景係香港做到top tier,無謂留係到.
經驗之談 多謝 長知識
咩叫非本科大學畢業? 姐係冇degree?
要不斷適應新環境
之前睇蘋果日報一段訪問,見到現代教育Ken Sir喺iPhone面世之後,就預視到科技對補習行業嘅衝擊。真係犀利。
例如大學major Econ,但係報BAFS PGDE咁樣。
我覺得無乜嘢嘅,唔見得PGDE教啲嘢好實用。
補習老師都搞唔掂,補習助教真係無肉食
喺依一行生存,真係要有個人特色,要人地認得自己。
做助教寄人籬下好難發圍。
哦 咁既話其實見怪不怪啦 都多engine risk man 精算轉行做數學老師
大家都步入唔同階段了
pgde 收人 首要係要有教席先
所以其實有矛盾,無pgde 我點搵到教席
Sor 打得有啲1999。
我意思係,undergrad嘅major同PGDE嘅major唔同,
但PGDE見你有報名又啱佢心意,佢都會收。

我本來以為undergrad major同PGDE major要一樣先得。
同行完全同意
讀過AL econ 教dse 好撚無癮
樓主又勸世
Good old days
全職leap call仲好?
education dept 其中一個工作要幫學生搵實習學校,學生有教席就少好多工作
十年前補習風氣盛行嗰陣,補習界好多恩怨情仇、利益糾紛
而家一切已經煙消雲散囉
高登時間已經有睇...
補習行業真係睇得出嘅衰弱
大補習社係咁摺..細補習社仲有站得住腳嘅.
有時睇校園台熱門好多係講緊IG 啲補習老師點點點就知變好多
leveraged ETF都好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞