唔好做全職補習老師

558 回覆
619 Like 38 Dislike
所以有心入行嘅人真係要take action,唔好淨係坐喺度幻想自己無PGDE就一定無人請就唔敢去試
唔係,但晉升階梯幾好
[url]fg左,做緊全職補習老師,依家平均每日返4個鐘工,月入兩皮。
樓主講得啱,補習真係開始越來越難做,fg有兩皮以上一個月係比大部分同齡打份文職高,但呢一行其實人工唔會可以隨住年資有明顯上升,由其私補,收入好被動,比人放飛機就會揾少左錢。
加上依家好多人做爛市,根本你叫價高小小已經唔會揾你補。
不過我都係會繼續做住先。[/url]
Issac?
起碼你都J過啦
時光飛逝,DSE都講緊第九年。
其實選修科難易度易左,對高分既要求又少左,
你當你所有科有4(~65%)既時候已經入到Poly,
呢個情況下真係唔洗點補習,
可能真係仔細睇下書,已經叫做「成功」。
咁多年見證住你個科光頭佬退休教影相、孖生兄弟、叫自己名燈既燈神、五爪金龍個班入番日校真係覺得時代唔同晒。
亦見到好多DSE既大學生/FG係市場度發光發熱,呢行要搵大錢就無乜可能,但係當下Pt輕鬆下係幾好既。
舊時王謝堂前燕
樓主好波叻仔
當年a level都係靠佢同Joe Chan
全職補習咗一年左右
主要都係接sen case
老實講都唔係打算靠份工賺大錢
有少少係都鐘意補習 幫到小朋友 見到佢有進步咁上下
但睇晒哩個post 之後都有少少驚
介唔介意講多少少?
成日睇樓主答econ 問題
留名一陣睇先
sen好難攪喎
屌,一炒股香港就勁多月入十幾萬嘅人
樓主點睇Econ 補習界仲有啲敗類呃飯食

哈哈哈Andrew Lo
同埋舊登比人起底呃學生個Patrick Cheung

成日自吹自擂
垃圾到一個點
雙非長大成人100000一屆
全職補sen長遠好難攪
唔易攪架
但係好同意樓主講 客戶群好重要
我最初係接到個學生 懷疑佢有
叫佢做test 最後證實咗
之後佢媽媽就不斷介紹客比我

因為係SEN 所以收嘅價都相對好啲
但真心係有血有汗
依家唔係全部係 但都有80%
個情緒好易教到好燥
不過用SEN嘅方法教正常學生都係事半功倍
最怕有啲家長唔肯接受自己子女係SEN
不過都係果句
長遠來講 做補習唔係一個太好嘅出路
有遇過
仲要個囝讀top10小學 考第尾
日日係咁谷個囝
最後我直接放棄 推咗就算

係 打算都係做住先
過幾年再算
我都係第一次聽有補習老師專教SEN
以前都遇過SEN學生,真係教得好辛苦

最慘嘅地方係萬一第時你想入正規學校教書,你話你教開SEN,校長以為你吹水唔信你
你教SEN嘅經驗得你自己同啲家長知,但無人承認

但我100%唔會做學校老師 所以先無哩個擔心
依家SEN普及好多 唔知會唔會有得做
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞