唔好做全職補習老師

558 回覆
619 Like 38 Dislike
我指依個價對未畢業嘅大學生算ok啦
btw
返工同私補冇衝突架波
中環食個飯都七八十
咁點解唔私補兩個鐘compensate 下
lunch又可以食好D,又唔使睇價錢
開補習社就不了
淨係rent已經係fixed cost
做私補起碼冇fixed cost(or冇咁高,唔計車費)
以前我收工之後去私補,而家我唔再去私補,咪即係我私補嘅機會成本上升咗囉

你有冇聽過張五常摘荷蘭豆個故事呀?啲農民有荷蘭豆都唔摘,代表佢地嘅機會成本提高咗,唔再希罕摘荷蘭豆嘅收入
當你糧尾既時候就唔係咁講
做睇手機果d補習佬咪得lo
我有個學生叫極唔讀
我都費時講,佢老豆直接同我講錢照俾
讀唔讀係個學生本人自己負責
正到呢
純盈利?
樓主原來已經冇撈
有介紹過唔少同學仔去睇你ig/fb
真心覺得樓主係好勁
有啲人其實冇乜糧尾嘅問題
當你搵4萬
一個星期使5000都仲有兩萬淨
5000係講緊七日都食豪啲
到時私補? 休息嘅價值仲高
我讀law嘅師兄以前幫ib補習400 per hour
而家佢返工話佢肯比500買返多一個鐘抖下
你好
我都有叫學生上嚟睇你
連續考中文咁多年都5**真心佩服,中文要keep住5**難過Econ好多
好奇想請教巴打,想多D用經濟的角度思考問題,有冇D書可以推薦?
我覺得邏輯思維、科學思維有用啲。
例如If A then B, not B not A、可證僞性嗰啲。
同埋要養成個人情感同理性思維分開嘅習慣,有時經濟學推出嚟結論你情感上完全接受唔到,但係需要用理性去睇吓中間嘅推理過程有冇錯。

經濟概念方面掌握opportunity cost都已經好有用。
你可以睇吓Joe Chan嘅街頭經濟學。
https://www.youtube.com/playlist?list=PLuUTbD1Qao1dgpJQa1B28dQ2jYXCjF-UH

Dan Ariely有一堆關於行為經濟學嘅書都好睇。
Facebook page你可以like經濟3.0,梁天卓同曾國平都好睇。
https://www.facebook.com/economics3.0
想請教巴打 econ PGDE難唔難入
聽講好少位,不過想做就報咗先啦
而且唔係econ PGDE先可以做econ老師
咩意思 我係想教學校 貪穩定
加油
聽講CU收好少人,HKU就多位啲
多謝你 好多年前曾經fb dm過你想上堂 點知已經冇位 咁多年後到我了
自己連econ都無讀,但當年retake都叫做下功課search到巴打好有心機分析哂應該用一個咩心態去retake,都叫升得多分但依家上哂岸勁hea,點都要講句多謝依家同人私補都有叫做講下過來人點睇讀書,見到個學生其實有救,但自己又無目標,屋企人又係求求其諗住推去engine,補個習太上心又辛苦但自己retake得咗都係多得前人講返啲自己未必諗到嘅盲點
retake嗰篇文都係經典呀
我都鍾意過咗每個stage都鍾意分享返自己嘅經驗,等其他人唔好行咁多冤枉路
睇到每篇講retake嘅文真係感覺到入面每隻字都有血有肉,retake成功除咗話書讀返好,更多係個人磨練咗好多,去到樽頸位就會諗起以往每個成功嘅retaker 都係咁樣捱過,自己中六又唔chur得起依家要還債,估唔到捱下又一日咁就八個月去考,有時無心插柳柳成蔭,一句說話可以改變好多,自己得咗都有幫返retaker
有巴打提起講retake嗰篇文,我先發現2016年之後已經無更新數據。
啱啱更新哂2017-2021年的資料,發現retake升grade嘅比率一直都差唔多,無咩變化。
https://outliersecon.page.link/Retake_Upgrade
Out巴我讀blaw 想做日校有咩prep
點睇啲二三線無咁知名嘅補習社道打吓人工
二線即係咩先?係咪類似勵致嗰啲?
如果間補習社係某個地區嘅王者,有多間分校而且有穩定客源,咁做落去都可能有唔錯嘅收入
但如果係隨處可見嘅普通不知名屋村補習社就唔好啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞