連登巴膠仝人祝賀中秋節暨恥笑屎水派發霉月餅兼馬坑撚973縮時叫春專區

1001 回覆
6 Like 5 Dislike
白石角啦
Sony 應該只係影音產品為主
比較全面自己生產家庭電器應該淨係得返 Panasonic,不過都有小部份係其他廠 OEM,呢個冇得避
Hitachi 同間土耳其大廠成立合資公司(佔少數),然後將整個家電業務(包括家用冷氣,但唔包括商用冷氣)注入去,可以理解已經變成全部係土耳其公司 OEM 甚至 ODM
其他日本品牌都唔使講了
其他好似三菱電機嗰啲都係做某幾瓣(冷氣、抽氣扇、雪櫃 etc),唔算係好全面做家庭電器
海洋公園水上樂園開幕違泊嚴重 警方連日發逾240張「牛肉亁」 https://lih.kg/2711065
規定交通罰款同收費要用嚟資助運輸會有幾好搵
小家電margin太低
philips今年都賣咗出去
大牌子真係得返panasonic
歐美家電市場都比samsung, lg拎晒
samsung, lg都係連商用一齊研發,先可以咁平用新機術
當年歐美電氣工業咪又係咁將家電市場讓俾日本,依家咪到日本將家電市場讓俾蚑韓
Samsung LG 電器,垃圾到狗都唔屌
直驅洗衣機好似幾多人用
反而P記洗衣機好多都係OEM
日牌秦國製家電,狗也不屌
兩大韓國牌子電器賣點就係價錢夠便 質量我就認真覺得唔掂 尤其係雪櫃

德國牌子貴好多但耐用性一流,價錢相宜啲嘅P記都好過韓國貨先
最差係惠而浦 狗也不屌
全部都係電子垃圾
問題日牌拎太多秦國下欄貨係香港賣
技術舊兼唔平
日本牌子一向要買MIJ貨 東南亞做果啲好多都有小暗病
不過 MIJ果啲貨唔係好多樓放得落就真
惠而浦雪櫃係大陸OEM

呢個年代其實唔應該有品牌情意結 好多貼牌
另外因為能源標籤死谷爛谷效能 數字好靚但係用落可能會有問題

香討個swimboi真係會逐部機試 可惜而家ban咗 睇唔返了

印象中佢屌過日立窗口冷氣同多門雪櫃
三菱變頻雪櫃 三菱同東芝變頻分體冷氣就讚過
LG洗衣機佢都有推薦過 係Miele以外嘅平價選擇
沙田想贏
大埔就要輸
冷氣我用三菱重工
雪櫃最麻煩,兩門三門唔會有日本貨 價錢便就算 完保壞咪再換 多門大櫃就三菱MIJ或者德國貨 西門子土耳其貨一樣好容易壞
收車省油錢
Siemens 同Bosch既低端家電唔係全部都係蚑那ODM既咩?
所以低端家電韓牌最抵買
問題在於售後服務
呢兩個牌子入門價嘅貨唔係好野嚟 千祈唔好買
Siemens made in Germany 我記得價錢絕對唔便
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞