Nikon 討論/貼圖區(16)40/2餅鏡正式公佈 Z9幾時出

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
D90仲行得走得
d90都係其中一部nikon開創先河嘅相機嚟
SP都讚過CANON支85DS...
其實都係睇邊間俾鏡佢TEST啫
好欣賞巴打忍到手咁長情
d700 d色真係好特別 一d都唔差 如果唔係咁重我都想執返部
咁講AFP都重好多Nikon既
奧運都係咁試Z9
仲有用Nikon都唔出奇呀,但事實美聯社同英國PA MEDIA通訊社係有用Sony呢點已經足夠一巴刮柒話真係影相嘅唔會用Sony嘅嗰條柒頭
AP個決定都幾激進講真

咁講香港AP兩個攝,用法好唔同
Vincent求輕便會Mount APSC鏡,呢度大概有人會不解;
其他外面攝用Sony機,為輕都有用Tamron

相機係工具,睇場合用,運動場上都係CN仍然佔優,而Sony的確係輕同較萬用,起碼拍片交到貨,甚至新聞攝影用Fuji都不在少數

講到尾,都係睇背後個人
所以咪話嗰條柒頭係咪抵俾人屌呀
用緊z6
慶幸Nikon終於有返個勢
不過換機都係等佢下放啲技術落中階到先
部 D3s 終於可以換機
D3500係入門單反 Z50以spec嚟講都中階apsc多少少架啦 宜家點都Z50好啲
鏡方面宜家有3支dx鏡專for apsc 到2023年會出埋dx專用ultra wide zoom
同埋FF鏡都可以用落apsc鏡到架嘛
https://docs.google.com/document/d/1-61Jy3dm00MMyXwsmvTMxaif6GBpx-W0YotvpmnuCm4/edit

置頂post 新增Z9 Zfc同埋Z40mm

最近post推得好快 下個post就可以見到Z9啦
要request先可以睇到
搞搞佢
改咗
見到 感謝巴打
將你Z9 zfc同40/2寫嗰啲整合咗落去

我將引言呢段都改左

之前係話Nikon對焦落後但都唔差
改左做終於追上C同S
麻煩巴打都加落去
Z mount擁有無反相機最短嘅16mm法蘭距同埋55mm嘅最大口徑, 是Nikon設計師認為最完美嘅配搭, 有助於鏡頭設計, Z鏡嘅強勁光學質素就建基於此. 16mm法蘭距可以有效轉接各種老鏡, 甚至連Sony FE / Canon EF鏡都可以轉接到Z機使用.

第一句我都刪減左啲字 讀落舒服啲
我改咗少少Sony生產嗰句 因為好似有傳過Z9粒cmos係tower做?
不過nikon好似冇confirm過Z9粒CMOS邊間做
見到巴打已經改左
同我寫嘅差唔多
睇嚟大家都感受到Nikon今次嘅誠意
係 冇公佈過係邊個做

粒sensor性能咁屈機
我估都好難係Sony提供
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞