Nikon 討論/貼圖區(16)40/2餅鏡正式公佈 Z9幾時出

1001 回覆
7 Like 1 Dislike

Nikon無反Z 誕生於Nikon成立第101年

Z mount擁有無反相機最短法蘭距 16mm 同埋 最大口徑 55mm, Nikon設計師認為最完美嘅配搭, 有助於鏡頭設計, Z鏡嘅強勁光學質素就建基於此. 16mm法蘭距可以有效轉接各種老鏡, 基本上市面上嘅手動鏡頭都可以轉接. Sony FE / Canon EF鏡都可以轉接到Z機使用.

除此之外, Nikon相機用左Sony生產嘅CMOS感光元件. 粒Sensor本身性能出色, 並由Nikon自家調校, 因此擁有優秀DR(Dynamic Range)、ISO表現、色彩深度同解像力.

由於Nikon加入無反市場比較遲, 所以對焦嘅algorithm暫時遜色於Canon同Sony, 不過Nikon嘅對焦性能喺Z6/Z7嘅firmware Ver. 2.0加入左人眼AF,喺Ver. 3.0大幅提升AF速度, 已經具備開工用嘅穩定性, 如果係業餘用家絕對夠用. 

Nikon嘅無反相機喺做工、手感、操控、menu、mon、WR等方面依然保持單反嘅一貫水準,姐係use friendly+襟用. 至於有幾襟, 好多師兄部Nikon單反用左好多年, 用到甩皮甩骨都冇壞, 唔洗update新機, 呢個係Nikon相機賺少左錢嘅其中一個原因. Nikon嘅WR(weather resistance)出名勁, 基本上地球上任何天氣都可以work到, e.g. 南北極, 沙漠, 非洲, 高山, 唔會過熱, 唔會凍到開唔到機. 連地球之外好似都仲得:

NASA喺太空影嘅Time Lapse
https://www.youtube.com/watch?v=ls41cPlKbz0&ab_channel=NikonEurope

無反相機

全片幅 FX

Z5 抵玩入門 full frame無反相機, 十分推薦學生哥/初哥買嘅第一部全片幅無反相機. 有D750嘅full frame sensor(畫質幾好, 14級DR), 有IBIS, 雙SD卡槽, 同高階機一樣嘅鋁鎂合金機身、操控同手感, 369萬像素EVF, 電池襟用. 拍到有crop嘅4K. 喺呢個價位比到咁多野你, 暫時只有Z5. 雖然唔係用Z6嘅BSI sensor, 但ISO3200或以下幾乎冇分別. 連拍4.5fps, 適合慢慢影.

Z6 2400萬像素, 抵玩Full Frame無反, BSI sensor同Sony A7iii係同一粒, 綜合性能優秀. 缺點係單XQD/CFexpress card, 仲要額外買Card Reader.

Z7 4600萬像素, 頂級靜態畫質, 用左D850同一粒sensor, Nikon獨家嘅ISO64, 用ISO64影風景一流. ISO 64仲有一個好處係喺晴天用大光圈鏡, 快門唔洗爆左1/8000s. 一樣係單XQD/CFexpress.

Z6ii  Z6升級版, 相比Z6多左個SD卡槽, 多一份Backup安心好多, 雖然XQD/CFexpress嘅quality好好, 唔容易壞. 對焦進步左. 連拍去到14fps, 錄影有4K60P, 不過有crop.

Z7ii  Z7升級版, 雙卡槽(XQD/CFE + SD)對焦進步左, 有唔洗crop嘅4K60P. Nikon Z9出之前嘅綜合旗艦.

Z9 未出

Nikon全部Full Frame無反相機由一代開始已經搭載IBIS(in body image stablazation), 喺手持攝影嘅時候可以讓你降低快門速度, 唔洗下下推高ISO, 錄影時都會令畫面定啲

半片幅 DX

Z50 抵玩APSC機, 細部, 但好好渣. 用左單反D500粒2090萬像素sensor. 畫質唔錯, 連拍有11fps, 拍片有4k, 輕便適合拍vlog, 雖然冇IBIS, 但支kit防震好出色. 而家街價一機兩鏡好平.

Z FC 經典FM2造型 功能上基本同Z50一樣 但螢幕就改為多角度 即使用腳架/遙控手柄都唔會阻住你望個mon. Kit Set 有兩套 1)28mm f/2.8 (SE) 2)DX 16-50mm f/3.5-6.3 VR

不過Nikon重心暫時放左喺Full Frame到, APSC鏡頭太少, 又缺少副廠鏡, 買之前要諗諗得兩支zoom鏡夠唔夠用

無反鏡頭

首先要講嘅就係S Line. S Line係Nikon無反高階鏡頭嘅Symbol, 相當於單反嘅金圈, Sony嘅G/GM同Canon嘅RF紅圈L鏡. S Line鏡落足料, 除左捨得用ED同非球黎矯正象差色散, 仲用左Nano Crystal Coating(納米結晶鍍膜) 確保減少炫光同鬼影. 逆光影相, 都可以保持高反差

高階S Line(大三元+F1.2)仲會用埋ARNEO鍍膜, 同LCD mon顯示光圈快門ISO數值以及對焦尺. 每一支Z鏡相對同規格單反鏡都有明顯進步, 只要焦距光圈啱用, 入手係唔需要猶疑.

Zoom Lens

Z14-24mm F2.8S
Nikon Wide Zoom大三元最後一支, 眾望所歸, 延續Nikon嘅招牌鏡頭之一: 14-24 F2.8G. 唯二平面前玉嘅14mm wide zoom, 另一支係Z 14-30. 14mm嘅MTF挨住天花板,定焦級水準. 平面前玉方便使用Filter (CPL/ND/GND), 需要用原廠lens hood先可以用到112mm 圓形filter, 價錢唔平. 可以用到100mm嘅方形filter, 平好多同埋輕便, 長途跋涉減輕好多負重. 唔洗好似舊嘅14-24燈膽要用150mm嘅方形filter, 十分「貴重」. 好鏡要輕便先想帶出去, 呢支鏡只重650g. Z14-24絕對係Hard Core風景攝影嘅不二之選. 順帶一提,呢支鏡coma control非常好,連邊緣位嘅星都係一粒粒, 影星表現一流.

Z24-70mm F2.8S
可能係市面上最好嘅Standard Zoom. Made in Japan. 光學質素優秀, 定焦級水準. 有電影鏡先有嘅Parfocal特性, 姐係變焦唔會轉移焦點. 對焦快, 呼吸效應好低, 拍片同影相都啱用.

Z70-200mm F2.8S  
地上最強70-200, Nikon落足料嘅怪物(6片ED、1片螢石、2 片非球及1片SR藍光高折射率鏡片), 所以抗色散同眩光水平係頂級, 不過相對的支鏡好重. MTF挨住天花板, 定焦級水準. 配合x1.4/x2增距鏡畫質都唔會有明顯衰減. VR效果極其優秀, body開埋IBIS, 手持200mm可以用1/8s唔手震. 內變焦相對可靠性高啲. 雙線性摩打, 對焦快准狠, 期待Z9可以發揮支鏡對焦速度.  

Z14-30mm F4S
唯二平面前玉嘅14mmwide zoom, 另一支係Z 14-24. 確定唔需要影星嘅情況下, 性價比好高嘅Wide zoom選擇. 14mm非常wide, 適合影遼闊嘅自然風光, 歐洲大型教堂, 狹窄室內環境. 平面前玉方便使用Filter, 可以直接安裝圓形filter (ND/CPL), 都方便使用100mm方形filter(ND/GND). 有電影鏡先有嘅Parfocal特性. 細支輕便, 加上獨特收納結構, 帶出去好慳位. 呢支鏡可以滿足你影星之外嘅全部風景需求. 性價比好高. (星都可以影嘅, 不過要推高ISO, 或者用追星儀. )

Z24-70mm F4S
唔好見到24-70 F4呢個規格就以為係「狗頭」, 呢支係S Line. 3000-4000蚊Kit鏡價錢,光學質素唔輸單反成皮嘢嘅F2.8大三元, 見證Z無反鏡入左新世代. 獨特嘅收納設計, 帶佢出街都幾慳位. 呢支十分抵買, 新手建議跟機購買. 

Z24-50mm F4-6.3 
我講下用料: 2片ED + 3非球, 喺呢支咁平嘅鏡頭上出現, 仲有咩好講. Budget不足嘅變焦鏡選擇.

Z24-200mm F4-6.3
一支唔係S line嘅鏡頭, 但有ARNEO塗層+納米結晶塗層, Nikon堅係捨得用料比平價鏡頭. Zoom Range夠闊旅行一鏡走天涯. 光圈唔夠大, 靠IBIS室內勉強用到. 如果夜晚需要影相, 可以帶多支35/50 F1.8喺夜晚用.

Prime Lens
雖然以下呢幾支得1.8S光圈 但用料同設計係高階S Line 

Z20mm F1.8S   
廣角大光圈, 光學質素優秀, 新一代星空神鏡. F1.8影銀河保證足夠入光量, 唔洗將ISO推倒好高. 實測連corner都極少coma! 20mm夠wide, 可以勝任風景攝影. 20mm最近對焦距離, close up畫質唔錯. 星芒表現略遜色於F mount支20mm f1.8G,但都唔差. btw, 呢支價錢唔平, 除非你係影星發燒友, 追求高質星空影像.  

Z24mm F1.8S
經典廣角焦距, 24mm相當於人雙眼視角, 屬於透視效果唔係好誇張嘅wide鏡, 如果你唔鐘意14-20mm咁wide, 可以考慮下呢支作為wide鏡起點. 用途廣泛, 可以影風景、街拍、室內人像、影星、VLOG. 25mm最近對焦距離, close up畫質優秀. 星芒十分鋒利好睇. 錄影對焦好快, 呼吸效應低. 推薦鐘意24mm嘅人選擇.

Z35mm F1.8S   
由Nikon 58.4G + 1424G 設計師同 「百變妖」28.4D設計師聯手設計嘅鏡頭, 兩位高手聯手設計F1.8規格嘅鏡頭十分罕見, 可見Nikon對無反系統之用心良苦. 以35 1.8規格黎講, 價錢唔平, 但質素絕對對得起價錢. 係Nikon史上最sharp嘅35mm, 且散景十分柔美. 如果買兩支人像鏡, 35mm + 85mm係經典搭配. 35mm可以影人帶景, 85mm夠tele可以影特寫.

Z50mm F1.8S   
Sharp到你唔信, 可以話corner to corner都sharp. Flare同紫邊控制極優秀, 係典型無反Z鏡嘅光學質素. 啲人用佢同Zeiss 55mm F1.4 Otus比, 都只係輸小小. 如果你係攝影新手, 想入第一支定焦, 強烈推薦呢支, 3000幾蚊嘅價錢係Z系最抵玩, 質素唔會令你失望. 講多啲, 50mm之所以叫做「標準鏡」,係因為50mm視角接近人單眼嘅視角(46°), 所以取景構圖十分自然, 好適合初學者練習學習攝影.

Z85mm F1.8S   
巴打大推. 喺50mm f1.2 同 85mm f1.2出嚟之前嘅Z系最靚人像鏡, 焦內利到𠝹眼, 焦內外過度柔順自然, 散景柔和好睇. 係一支不可多得嘅高質人像鏡, 價錢合理, 影人買呢支唔洗猶疑. 

Z50mm F1.2S   
Nikon AF「標準鏡」攻頂之選. 
Nikon S line嘅定焦鏡一向喺光學質素同體積重量之間搵到平衡, 呢個係製作現代鏡頭嘅妥協, 參考G master系列. 但係, 唯獨呢支Nikon唔肯喺用料到妥協. 將一支「標準鏡」做到Bigma咁重(1090g), 一支70-200 咁長(150mm), 簡直喪心病狂. 支鏡落左咁多猛料, 除左頂級光學質素, 仲用左同58.4G一樣嘅3D HIFI技術. 所以散景十分之靚, 唔識形容點靚法, 你睇過就會明. 如果你鐘意影人, 又唔介意「貴重」, 呢支係攻頂之選.

Z58mm F0.95 Noct
現代光學奇跡, Nikon巔峰之作, 科技之結晶, 堆料嘅怪獸. 有錢我一定買一支黎收藏, 應該唔捨得用...

Micro Lens

Z MC 50mm f/2.8 用了7 組 10 片 (包括 1 塊 ED 鏡片、1 塊非球面鏡片及 1 塊氟塗層前端鏡片),細細支,唔想帶50 .8咁大碌嘅用家絕對可以考慮

Z MC 105mm f/2.8 VR S 採用全新對焦 AF 系統,用了11 組 16 片 (包含 3 塊 ED 鏡片、1 塊非球面鏡片、附有納米結晶塗層及 ARNEO 塗層的鏡片,以及附有氟塗層的前端鏡片),比50mm嗰支高質一個層次,抗眩光,消除紫邊基本冇難度

兩支鏡一貫S Line 嘅高質 ,而全新的設計望落更加順眼

關於Nikon黃

以前的年代, say 1970-1980's , 不少平價鏡頭會用上較差的材質,包括玻璃和複合鏡片接著劑, 在長年使用, 受到紫外線的影響會令接著劑老化(the Canada balsam adhesives), 出現鏡片白化、發黃等問題, 比較常見在Takuma, Canon Ltm (0.95例外),Nikon non ai 鏡頭上面出現.
Nikon戰前後的舊鏡, 當時的光學玻璃中加入少量具有放射性的一種稀土元素.(如 Lanthanum) 以消除玻璃原料中的鐵鹽(iron salt) 所產生的綠色調, 使之變成無色透明狀態, 以便達成光學應用
稀土元素的本身經長時間並不會造成光學玻璃變黃!
而是其(成份污染物)或(不純物)(contaminants in the ingredients)(如:Thorium salts)經長時間累積造成光學玻璃變黃.
兩種情況都可以同時發生, 比較常見的是前蘇聯Juipter鏡頭, 用上了「鑭」的放射性同位素做原料, 後改用鉛,一直到90年代才停用.

而單反時代嘅Nikon黃已經唔係鏡頭問題, 而係Nikon堅持喺picture profile同white balance到還原真實顏色, 喺影我地亞洲人嘅時候, 會還原我地嘅膚色, 唔似Canon默認將JPEG調整到白裡透紅. 
據我所知, Nikon單反嘅色彩由D800開始已經不斷改善, D850已經完全唔會有所謂嘅Nikon黃. 去到無反世代, Z5/6/7嘅直出色彩已經十分柔和自然, 觀感好舒服. 
Z機身提供左好多Picture Profile, e.g. 風景mode色彩鮮艷 對比度較高,適合影風景; 人像mode色彩柔和 對比度較低, 適合影人像. 影raw可以無視.

Nikon Z實用AF setting分享

分享一個經測試十分之實用嘅對焦setting: 將3D tracking嘅shortcut改去Fn1, 
首先要set為AFC+自動區域AF (姐係全熒幕有個紅框包住嗰隻mode), 
跟住入menu: 用戶設定選單->控制->自定控制指定->將Fn1設為主題追蹤.
英文Menu係: Custom Setting Menu-> Controls-> Custom control assignment-> set Fn1 as Subject Tracking

set完之後, 只要撳Fn1就會出現一個對焦框框, 你可以用上下左右控制佢移動, 一旦移動你想對焦嘅subject 你就可以半撳快門/AF-ON, 呢個時候你就發覺你想對焦嘅物體已經牢牢咬實, 即使你同個subject同時郁動, 都可以鎖到, 如果你同時用左高速連拍, 就會有不錯嘅準焦率.

當你唔需要tracking subject嘅時候, 再撳一次Fn1, 就會取消個對焦框. 十分方便好用.  (6月7號補充)

嗚謝 小次郎巴打
感謝巴打
留名
呢個post幾有用
啲菲林色我自己都體驗左
喺陽光下影真心幾靚
推薦巴打都試下

以下原文:
分享Nikon代言人Links製作嘅Picture Profile
作用類似富士嘅film simulation
係links自己製作 暫時有晴天同陰天兩種色彩
此post會分享埋點樣裝入去Nikon機 無反單反都得

首先係Links條片:
入邊有示範影出嚟嘅色彩同埋解釋個picture profile係如何製作出嚟

https://www.youtube.com/watch?v=VPOeuYXsTNI&ab_channel=LinksTV

使用方法:
可以參考下邊個link
https://www.slrlounge.com/shoot-film-styles-on-nikon-how-to/

我都用圖文描述一次steps

1. 將記憶卡連電腦 喺入邊開一個file改名Nikon. 如果本身有Nikon file就直接用本身嘅file. 然後喺Nikon入邊再開一個file改名CUSTOMPC

2.將download左嘅兩個picture profile擺入去CUSTOMPC呢個file入邊, 然後將記憶卡放入相機

3.入相機menu, 入去Manage Picture Control-> Load/save-> Copy to camera, 跟住就可以import picture profile啦

4.喺i menu入邊就可以選擇已經import嘅profile

picture profile下載地址:
https://drive.google.com/drive/folders/1jJcvekw5ZcQAoxLpzYKO2om2FxjvZ8LJ
仲有呢個網 有其他揀
https://nikonpc.com

個人dl咗Fuji Astia 200F同superia嚟玩
留名
正喎啲色似唔似
個焦距同光圈同 35 f1.8s 差唔多
但價錢就差 double 有多
唔知 d 影出黎差幾遠呢..
個size幾正
有諗過買部z5 搭佢

如果買水貨係唔係都ok?
見只係7千
平過2手 z5行同z6
新post LM 先
呢支正呀 170g
班友仔再話Nikon鏡大支同重
Z 28 2.8幾時可以散買
支40/2真係心大心細
個size好吸引 但係本身有50.8 買呢支又好似有啲多餘咁
等佢發佈普通版
same
細咁多 習慣細鏡就唔會想帶大碌嘢

買!!!!
依家擔心下會唔會缺貨仲好
啲友仔跟住又會搵第二啲嘢嚟鬧,講定先

1.塑膠接環
2.唔係S line
3.外型唔突出
4.沒有原裝遮光罩

真係等普通版好過。
雖然知佢夠力支撐
但係塑料環真係
不過只要唔好好似Canon咁用stm又突龜頭已經好多好多
新POST留名先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞