Nikon 討論/貼圖區(16)40/2餅鏡正式公佈 Z9幾時出

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
二手大概賣緊幾錢?同埋有冇推介邊到買二手鏡好?未買過二手鏡
D750想Upgarde
應該上D850定Z9?
睇mtf chart 24120又好似唔係同24200差好多
收咗光圈表現差幾多就等實測先知

24200真係屈機
買24120真係為咗個恆定光圈
24-200我用落z6,真係全能到仆街
本身都想換 睇完chart都係唔訂住睇埋有冇工程樣本實測先
z9有冇話d舊afs鏡都有20 fps?

話Z9同R5差唔多無分別俾人潤,柒咗後仲要跌咗落地都要嗱返喳沙嘅嘴臉,仲要連個奸狼post長期版主“尹光頭仔”仲叫人block鳩講事實嘅巴打

又一證明奸狼犬嘅心胸幾撚柒狹窄同雞腸小肚

所以話啲奸狼犬幾撚柒肉酸
想問下如果買水貨機第時可唔可以trade in
想知道有幾多人已經去咗排部機
好似無講
但見人地review 用E 鏡無問題
G D 就唔sure
仲要有防震 高ISO 又靚 快門同ISO 各加半級 去旅行影景果一級光圈變得可有可無
買多支 40/2 影人影景又得 好似真係無換嘅必要
工作當然另計⋯
惟一係睇tele嗰段收光圈可以有幾sharp
24200 tele要鎖死f8先夠sharp
一過11就解像力下降
因為香港人聽埋啲垃圾KOL吹奏啲spec
玩spec嘅sony邊會輸
但真係影相嘅人有幾多個會揀sony
想聽人吹奏嘅睇伍sir同膠攝咪得
遲早實有人搞個strobe set之類出黎暴露無shutter有幾大鑊
不過如果外景自然光同埋唔係極快動作既subject都無事,對99%人就都無問題
無摩打,AF鏡依然無AF
https://youtu.be/KQ5WxPmUd4g
真係服咗藝康,匠人精神出晒嚟
唔會加啦 舊鏡開始應付唔到4500萬像素
個個拎住哂啲舊鏡嘅佢又賣唔到新鏡
真係咁出嘅nikon就真係執得
依家唔知
以前肯定偏canon
試過有SONY新聞(唔記得機定鏡)
肥花遲幾日先講
我都係dcfever同carousell約啲師兄交收
去fb/signal嘅group 都間唔中有人放
如果冇二手經驗 比啲建議你

睇清楚貨品嘅相 鏡身有冇花
鏡身有刮損嗰啲我就唔買啦
諗清楚先約人交收
交收嘅時候望一望鏡頭玻璃 有冇刮花
裝上機身試試對焦 收最細光圈影兩張
如果影像正常 我一般就收貨
睇下強國有無副廠出到
有廠出左隻
Pentax K-mount to E-mount
無摩打鏡都有AF
頂 我真係一路抹嘴一路睇啲post
又要跌錢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞