Nikon 討論/貼圖區(16)40/2餅鏡正式公佈 Z9幾時出

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
當初未出吹到8k上天,一出點知會過熱,只係識出gimmick cap水
難怪canon要話自己R3 唔係旗艦
但仲貴過z9
英國好多鬼佬揸nikon,其次先canon,sony真係少見鬼佬用香港就sony>canon>nikon,真係唔知點解
香港後生果啲係sony>fuji>canon>leica>nikon
Z9
nikon就好似一個默默耕耘嘅毒撚,canon就係MK二世祖
10年單反用家啱啱先轉左會去S希望快啲updqte埋z6/7ii引我番泥坑
等 expeed 7 放落 z8 / z7 後繼先考慮
到時 D 鏡都差唔多齊
z9 個 af 先叫 af
B&H around HK$42,754.18
真係戥Nikon 唔抵,出到部咁革命性嘅機係香港都冇乜新聞,真係睇鬼佬同大陸啲片仲開心。

Dcfever 到依家都唔敢提部Z9 ,之前傳 rumours 反而又傳到足。
得兩枝新鏡
Dcfever係canon打手嚟架嘛
可能仲諗緊有咩位可以雞蛋裏挑骨頭
我反而覺得肥花勁偏坦Sony
佢地度緊部機嘅 disadvantages/vulnerabilities,寫好就會上水

我估佢地會寫 「冇機械快門,照顧唔到剛剛由單反轉會嘅 users」

笑死
單反轉無反我最唔慣對焦咁準

要聽快門聲咪用返D850

係我錯覺定係點樣,總係覺得個 competitor 係暗示緊 Sony (用個對焦框估)
不過講真,無機械快門響rolling shutter同flash sync方面有無問題真係未知
無理由咁細個IBIS會fit到global shutter掛?
但係睇發布片有一幕golf swing又好似無事
想知點做到
條友啲行山片好撚好睇
睇工程機實測係得拍片某啲幀數先睇到jello effect 影相係幾乎冇
D
flash sync可以睇dpreview條片都好似冇咩問題
似乎係粒cmos個scan speed夠快有關
無反對焦貓狗真心覺得方便,專心構圖 + set 好 ISO、shutter speed / apartur 等,之後快門一按就完成
就好似發佈會段 talk (日本嗰段) 入面影人像嗰 photographer 講用 Z9 可專注同模特兒嘅溝通, 咁用 Z9 影貓狗咪可以專心逗佢地
Z9真係買機送技術
睇落都幾難影到outfo相
屌 我睇到濕撚嗮
上邊同下邊都係
Z9真係買機送技術

啱,不過咁樣講會俾前輩屌不務正業、未識行先學走
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞