Nikon 討論/貼圖區(16)40/2餅鏡正式公佈 Z9幾時出

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
後者啦 小黑七同小白都有/玩過 感覺上黑七對焦快同sharp d
咁咪要㩒嚟㩒去先轉到啲嘢?
轉環夠咩?
你想要咩功能?
買支2手 50 1.4d
你會發覺同手機好唔同
https://www.flickr.com/groups/nikon50f14d/

大部份新相都係用舊機影
其實我依家都有部奸狼嘅apsc傻瓜機,咁就有勉強有4個轉環嘅
見nikon好似好少轉環...
除左光圈快門外,iso ev 曝光模式 對焦模式 white balance 呢啲全部都係用曬兩個轉盤+hold 住其他掣去轉就得,唔洗咁煩係咁篤mon轉
基本上你常用嘅setting都可以一隻手較哂
以z6 z7計 ev iso 光圈 連拍
我再custom埋啲function制係較對焦同測光
基本上你右手hold住部機就可以set哂呢堆野
我都想跟機問下
兩部機差四五千
但好似差別最大都係雙卡、追焦快咗、拍片4k 60p
到底值唔值直上z6ii 定係z6玩住先都ok呢?
Z6ii 好似可以用sd card
Z6 只可以xqd/cfexpress
如果你本身無卡就要用多1000左右買卡同card reader
仲有嘅
Z6ii有直倒可以買 連拍同buffer多少少
可以外插尿袋供電 多咗個大範圍eye af mode揀

普通使用嘅話我覺得好難講實話一定要直買z6ii
不過如果budget許可梗係有新買新
想知小黑5好唔好用?
見2手5千左右幾平
70-200 2.8s太貴買唔起住
唔該哂巴打
單卡對我黎講唔算好大影響
暫時玩咗一部X100v 一排都係單卡
但Z6 用唔到SD Card 真係爭啲
或者平平地買部z5水玩住先
Card reader 係必須?
定插機都過到相?
未用過Xqd card
要另外買card reader
因為連個size都唔同
我意思係可唔可以usb 線插落Z6直接過落電腦,好似以前啲dc 仔咁
唔得
Z6 usb係read only
下 Z6直插電腦應該過到相去電腦架喎
係冇得經部機直接抄野落張xqd啫
真?
咁又要買多樣
前者我ok啊,應該無乜幾可要抄野落返卡??
求Z6用家分享下
https://onlinemanual.nikonimglib.com/z7_z6/en/10_connections_02.html
manual係有寫點過相落電腦
以前用Z6嗰時就得firmware update要抄野落卡 不過宜家有得用snapbridge直接update部相機firmware
咁就好,唔該晒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞