Nikon 討論/貼圖區(16)40/2餅鏡正式公佈 Z9幾時出

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
Canon fever 呀嘛canon 一有咩消息就會大肆報道,其他廠嘅負面消息放到大一大
YouTube我睇慣「大馬貓本」
其實唔明點解一直同R5比
R5 明顯就唔係面向專業用家嘅產品

今次核心明明就係Z9 比主打高速嘅R3 重要平
而且重全面
令R3 定位變得好尷尬

以前同lv 嘅機 Nikon 總比Canon 貴小小
以為係兩間廠之間嘅默契
見到今次Z9 出先知唔係
最慘R3對上仲有部R1未出
嗰啲死硬派仲J一部好似唔存在嘅R1

R3佢都夠膽死買差唔多價錢,咁R1應該貴佢一倍
仲用緊D750 無錢換機嘅我入嚟推post支持下
你都弱撚智,啱啱日本BCN公佈無反銷量Sony佔40%,奸狼先得嗰26%,咁又係咪日本人又係聽埋KOL吹奏先買呀?柒頭皮

真係影相嘅人無幾多揀Sony?
美國美聯社,英國PA media通訊社都轉晒用Sony,哎呀!乜原來佢哋都唔係真係識影相㗎
之前用R5對比A1都算
今次竟然用R5對比Z9

真係盡顯無知
可能佢地見R5都係有4500萬像素同8K拍片所以以為同一level
有無人真係訂左z9
Canon N年老用家行過...
R3已經USD 6k,睇怕R1要8k (唔係拍片解像度,係價錢)
有朋友尋晚已經上B&H預訂,話12月中交貨..
仲有個方法係拎電筒照下支鏡
但唔係直射係45度斜少少咁照,咁樣可以睇到晒鏡片有冇問題
不過約賣家出嚟之前最好講清楚會咁樣check,如果唔係對方可能會屌鳩你
今次Canon真係畀Nikon撚死
Z9賣咁平 屌你咩

最衰無乜需要Z9咁既級數
唔係都R5轉過黎
AF舊鏡始終有啲無新ver ma 105/135DC之類,同埋玩舊鏡都係想要番舊鏡味道者pq呢啲有幾多人care,不過似會學罪大咁去到第四/五代先出
最衰自己成手Canon鏡,唔係話轉就轉
否則今次隨時係我繼2008年差d失守俾D3之後
而最大機會從Canon轉黎Nikon...
(又要屌多次Canon,機身已經唔夠人黎,仲要RF mount獨食,死唔肯開放俾副廠,鏡頭長期缺貨,仲狂加價,好耐冇試過做消費者做到咁撚嬲!)
咁咪啱 成手canon鏡二手貴過一手
賣哂佢轉過嚟
點會屌
其實用電筒照好合理
當然只係睇有無霉有無刮花
如果你照到有塵話唔買
就一定屌柒你
係我就唔忍喇
坐山觀望,分分鐘 2022 年底到 2023 年先收到機
買個ef to Z adapter
Nikon Z機可以照用EF鏡

睇下fringer 大馬貓本介紹過

https://youtu.be/iKfRaiEXbwM
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞