Nikon 討論/貼圖區(16)40/2餅鏡正式公佈 Z9幾時出

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
富士做甚麼也比別人重
1)多數會拍一啲活動花絮同埋影啲小型event(多數都室內)
2)要

所以先猶豫邊部機好,因為每部機都各有特色但同時有令我卻步嘅原因
活動花絮同小型event嘅話 啫係拍片同影event都係要wide/標準鏡架啦

唔知你嗰支70-300係邊支 如果唔係DX鏡
其實可以考慮下Z6+FTZ+2470/4 我見都係12k多少少

如果都唔係就Z50雙kit應該係惟一嘅選擇 因為budget都幾少下
係DX鏡所以先諗換全Set
睇多次支鏡好似70-200嚟
想問下nikon影人邊支鏡好用
Z 85 1.8光圈好似細得滯
本來睇中135 f2 DC但用落z6 無af

Btw 出街影相見nikon z系列都幾多人用
點解網上啲人講到nikon無反好小眾咁
Z 1.8條line宜家定位取代咗以前1.4條line
以前1.4要收光圈 宜家1.8全開畫質都好好 應該唔怕細得滯?
仲要無29:59 limited recording time
諗住1.4鏡頭散景好啲
我覺得遲早都係要出番啲1.4系列
我諗佢係想本身1.4如果要散景就迫你上1.2 要返中價位嘅畫質同輕便就用1.8
始終如果睇YouTube搵舊底1.4啲鏡 全開超多紫邊 成像又散
好多人估緊第一支睇唔到鏡身數字嗰支係100-400
睇咗好幾次,只覺得係 70-200mm
去大草原用70200

100400標準鏡咋
見到數字嗰支係70-200
但係就係估緊同之前一樣 唔止用一支鏡
一向都係估緊條友嘅鏡頭嘅焦距係幾多。從來都冇 comment 過 70-200 係唔係標準鏡。得 Nikon 知條友有冇準備 100-400 or 200-600,唔係?
https://youtu.be/2k2y5WWkLGc
Ricci都估係100-400
85 f1.2應該今年就出 可以期待下
確實唔係好似70-200
蓮花罩
咁都係用住f mount鏡等住先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞