Nikon 討論/貼圖區(16)40/2餅鏡正式公佈 Z9幾時出

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
奸狼入門嘅好垃圾
高階嘅勁貴仲要加價

而且rf L鏡唔講價錢,支支都成碌電纜咁粗
咁重不如用返單反好過
咁公平講z鏡都好鬼大碌 不過抵玩程度同sharpness都好高
thx
想問下大家點睇z50/zfc
因為我見好似都好少apsc嘅鏡,多數都係ff鏡
FF鏡都用到落去架嘛

Zfc個快門聲真係好正
但係ff鏡好似都好貴
(雖然新嗰支40睇落都幾抵)
40mm f2我都訂咗
幾時有貨啊
我想出去影相啊
我反而等緊支28等效60有啲太tight
之前又係買kit係買16-50

不過其實FF鏡nikon嗰啲已經好抵玩 大三元都唔洗14k
中階少少嘅3k-6k都有啲選擇
最近睇緊f mount鏡
發現小小黑二手價平過canon小小白好多

係光學質素差啲定係純粹canon多人用所以有價有市
大三元嚟講Nikon Z真係好平
尤其係水貨
每枝都可以14k內入手真係抵到爛

本人並無持有Z mount大三元鏡頭
其實貴都唔緊要,如果有質素得嚟無鑊氣QC又穩定嘅話都叫貴得嚟值,但問題奸狼RF鏡完全唔撚係囉
又會鏡頭玻璃自己爆裂,連全新鏡都會入塵入到離晒譜

https://www.dcfever.com/news/readnews.php?id=29873

相反咁耐以嚟我未聽過Nikon Z鏡有咩鑊氣,光學質素靚得嚟QC又穩定,就算貴都叫貴得有價值,更何況係仲平過奸狼RF
z mount 似會出一堆平價細支既ff 鏡
但主力比apsc 用

等你買apsc 機加堆平ff 鏡
升上ff 後就發覺支鏡邊位唔夠勁
等你換返S 鏡
呃人入坑再水人買貴野都話marketing 好
根本就呃人
r rp 好似未完成既產品咁
兩個格式嘅鏡通用架喎
你想用咩鏡多?
見支35 1.8好似幾貴又幾大支咁
用40 f2 咪得

其實焦距啲數字係咪唔使咁在意?
即係唔一定要係24, 28, 35, 50, 85咁
同埋nikon啲無反係咪都係得(連埋mode)3個轉盤?
送粒黃豆
唔同焦距個視角同透視感都唔同
只係35 50 85呢啲都係比較常用嘅定焦焦距
詳細你可以search下先

不過要記得zfc係apsc 等效焦距要乘返1.5

Zfc 有多啲轉盤 z9都唔係用mode dial
其他都係前後+mode dial
你用apsc 要乘大1.5,留意返乘大之後邊個焦段比較適合你
支鏡愈Wide個焦距變化愈明顯,不過一切都係習慣

除左zfc, 其他都係3個轉環
Canon 最犀利marketing咪就係不停強調「感光元件」自己做,加埋「日本製造」
想入手第一部FF 有冇巴打用過哂 z6 同 z6 ii 可以分享下
z6ii 係咪真係值多幾千
睇你只係想玩下定長遠玩落去
而家投資f mount唔係好抵,仲要dx鏡
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞