Nikon 討論/貼圖區(16)40/2餅鏡正式公佈 Z9幾時出

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
nikon post好靜
呢期冇咩新野出 得支40 f2餅
都正常嘅
覺得已經比平時多人啦
等入支40 f2
訂左理鳩佢膠mount,二千蚊咁輕咁細已經值得我買
支40 F2, 如果等有貨先買, 會唔會平過佢標價既$2280?
Nikon嘅嘢
我有諗過應該實有班友買完又覺得膠就賣返出去, 到時再收應該仲平

Nikon Z5
Voigtlander Nokton Classic 40mm f/1.4 S.C.
訂唔到Z40/2
宜家40/2係爆哂訂定未有得訂
尋日問過肥花、曼城、天腸都爆
睇嚟真係俾巴打講中
好快就又會話咩無諗過反應咁熱烈

屌定先
Nikon做唔到完美→執得
Nikon做得太完美→用家唔洗買新機新鏡→執得
隻色 有final fantasy嘅味道
又諗返起十幾年前數碼單反年代,喺2007年之前 Nikon仲未出全片幅,部份Canon死忠成日笑Nikon 可能係結構問題出唔到,屌都戇撚鳩嘅,出咗菲林相機冇理由出唔到全片幅囉。

D200時期,又唔抵得人哋部中價機有咁強勁嘅性能,又串人哋話你等body 跌到左$2000先買啦咁樣

DChome 、Dcfever 呢兩間,成日將Canon吹捧到天咁高,Nikon 有咩負面消息嘅放到大一大

Thank you
想當年初初接觸攝影都係揀左canon
我個同事就揀左nikon
大家都係柴娃娃無攝影底
係出左份bouns叫做買件野玩下獎勵下自己

無可否認canon係比較user friendly
nikon比人感覺專業d但係又有少少難以接近

如是者玩左好幾年
因為會互相交換玩
所以對兩個系統都有一定了解

所以都好中立持平
真係老土d講句各有各好

但總係有d死忠會攻擊另一方
而且呢個情況唔止係相機牌子
iphone vs android
ps vs xbox
呢d每一日都不停鬧黎鬧去

如果真係打手就無可厚非
我當你返工嘅職責就係唱好自己牌子同時唱衰對家
但一段用家鬧黎鬧去
真係好無聊
我只想說 Switch>ALL
任天堂世一

利申PS Switch都有
自細已經有玩Sony同任天堂嘅game
有段時間都鐘意PS
唔少PS game or 大部分PC/mobile online game
都比我一種返工嘅感覺 e.g. 大量任務 升lv 升裝 升技
隨著年紀大 玩得多 會愈嚟愈厭惡呢種感覺
相反任天堂仲係比到我 我玩緊game嘅感覺
sor for題外話
死忠買左部機唔會話自己部機差,咪支持個牌子
不過Canon啲宣傳真係好衰
真 我canon nikon sony 都有
唔明有咩好爭

雖然最近已經清晒 得返canon
但最近都想買返zfc 做旅行機仔
botw ringfit咪又係升裝升技
玩過晒唔同牌子就知道真係各有所長

淨係玩死一樣嘅咪以為自己揀嘅野一定係最好

簡單講即係井底之蛙
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞