老豆爭人錢,選擇賣女還債

458 回覆
108 Like 72 Dislike
好好睇
好好睇,支持
Lm
Lm
希望女主有個好結局
好好睇
「喊喊喊!早知今日何必當初!」我鄙視地看著他,要是我是他親生,也許我會考慮到他當初沒有把我射在牆上,我就讓他可以減輕半點痛苦。但我不是他親生,這些道德枷鎖完全不能套用在我身上,他必定會有多痛苦,就多痛苦。

離開地下室來到房間,看見外面天色逐漸明亮,我到門外椅子坐著。老實說,奶奶走了接近十二小時了,雖然不至於會哭,但想起以前的點點滴滴,還是會鼻子一酸,希望她下輩子兒子生性,她就能倍感安慰。看著櫻桃樹,怎麼覺得今天特別茂密翠綠,輕輕吹過的微風亦特別舒服,很快就讓我直接在挨在椅子上睡著了。

「汪!」巴頓的叫聲把我從睡夢中叫醒,睡眼惺忪的我朝著巴頓吠的方向望去,見到Jason的身影快速接近。我看看手機,天啊,50條訊息和六次未接來電,到底是有多急,他看見我坐在椅子上,馬上跑過來。
「屌,以為你死撚咗啊,完全搵唔到人嘅!」
「唔洗瞓覺咩!而家先。。。」我再看看電話,原來已經12點了,「嘿嘿。。。12點」
「仲笑,行啦!」
「又去邊?」
「上車再講」
他又拉我上車,他換了一輛黑色跑車,比之前紅色跑車沉實,殺氣更重。

「咦?呢部就係你講過嘅?」
「R35,嘩屌,頭先都唔覺,而家你把口好撚臭啊!」
「咁我啱啱先起身嘛,乜都未整俾你拉走咗!」
「唔好講嘢啊,臭到呢,都唔知你食啲咩嘅」
「尋晚食咗蟹喳嘛」
「屌,唔怪得啦,你啲蟹臭嘅」
怎麼我覺得這句怪怪的??
「咁而家去邊吖?!」
「我屋企」
「你屋企,吓?!」
「我自己一個住架」
「哦。。。」雖然我的擔心是怕會被Raymond看到,但知道他自己住,也沒有好到那裏去,但也是沒有辦法,現在我已經肉隨針板上。

在高速公路的一條出口拐往小路,我沒有來過這裡,看到一個很大的場地,才知道這裏是馬場。沿著馬場轉一兩個彎,進入一個大屋苑停車場,下車後跟隨他腳步。上到屋苑平台,這裏感覺好豪華啊!花園很大,跟林村的大自然環境截然不同,這裏明顯有格調很多。他打開門,能從露台看到馬場景觀,「哇!你一個人住咁大架?」
「係啊,你自便啦」
「咁你去邊吖?」
「入房囉,係咪想一齊啊?!」
「痴線!」

跟住點
客廳只剩我一個,到處參觀一下吧。他客廳佈置非常簡單,有一個櫃放滿了模型車,旁邊有一部ps4,而且放置了遊戲賽車椅,看來是一個發燒車迷。飯廳沒有什麼特別,只是旁邊有一個神主櫃,上面有一枚觀音像,原來他也信這些?到底他是誰。。。越來越多神秘色彩,害我有點不安。

「睇吓好啦,唔好亂搞我啲嘢」突然聽到他聲音,我心虛地嚇了一跳,
「嚇死我啦」
「嘩!唔得,你去廁所搞搞佢先」他掩著鼻子,是不是真的那麼臭?!
「係啦係啦!」
他指了廁所的方向,然後從我身旁走過,把手上拿著的紙放在茶几上。
「你會唔會有衫俾我換?」
「唔。。。唔係冇嘅」
只見他拿來了球衣。。。算吧,總比沒有好,沒洗澡快受不了。

球衣好大,穿上身完全是oversized ,我邊抹頭邊走出去,他看到我這撩人模樣,不禁吞一吞口水,
「過嚟先,問你啲嘢」他坐到旁邊,拍拍沙發示意我去坐,「你係咪姓周架?」
「係吖,你點知架?」
「唉,點會咁架」
「做咩啫?!」
「佢地查到,條友之前同一個姓周嘅人好close,即係你老豆啦」
聽到這句,我的眼神從放鬆,慢慢變成銳利,拳頭默默握成一團,他們當然密切,要不然那時候就不會這樣對我!
「好啦,你係時候坦白啦,呢度得我同你」
「嗯。。。?」
「佢係咪死咗?點死?」

怎麼辦。。。我知道他只是掌握了一部分事情的真相,想透過我去弄清真相,但我不能完全透露底牌,大不了死,反正我早已把性命放下了。
「我唔講」
「屌!」他一臉無奈,「okok,當佢未死,咁人呢?你拖咗佢去邊?」
「唔好再問啦。。。」
「你再唔講真係會出事架!既然搵到你老豆,即係會搵到你架,你明唔明啊?」
我沒有回應他,眼光轉到桌上的紙,什麼?!紙上有爸的樣子?!
「嗱,你老豆個樣都有,你估下遲啲會唔會連你個樣都有?」
「會」
「咁你明啦」
好吧,看來情況遠比我想像複雜,但我只能擠牙膏式說出來。
「如果佢地搵唔到Daddy,係唔係就會搵我」
「未必,但如果你老豆同件事有關,就一定會搵埋你」
「我Daddy已經失咗蹤好耐,全條邨都知」
「原來係咁,我就奇怪你屋企好似得你一個咁」
「都失咗蹤啦,佢地咁耐冇聯絡,唔會搵到嚟嘅」
知道我在敷衍他,他眼神閃過一絲不滿,這眼神只有一瞬間,仍被我捕捉到,我決定不能完全相信他。

「你呢幾日住呢度先啦,我見到你屋企有cctv,過幾日見到冇人先再返去啦」
「喺屋企先睇到架喎」
「下?你手機睇唔到架?唔撚係掛,咁你裝嚟做乜鳩啊」他露出一副受不住我的表情。我沒有想過住在他家裏,除了要顧忌地下室外,更重要的是我不能沒有巴頓。

「唔洗啦,我住返嗰度得啦」
「我驚你有事咋,你之後未必再喺嗰度見到我」
「你會去邊吖?」
「總之唔喺嗰度啦」
「唔講咪唔講!」
「問多句,佢而家喺邊?」
「我唔知吖!」
這次,他露出了失望的表情,但沒有故意隱藏,而是接著說,「唉屌,真係好心著雷劈,早知嗰陣唔救你」
「哦!原來你當初有目的嘅!」
「嗱嗱嗱,只係啱啱遇著剛剛啫,咁都要你行過嚟先會撞到我架嘛」
「你又啱。。。」我竟然無言以對,要不是我走到小屋那邊,還真的不會碰到他。
「行啦,車你返去」
「咁快?!唔食埋飯先吖?」
「好啦好啦,真係冇你乎」
「Yeah~」
啱啱嗰篇隱含左好多訊息架
竟然變埋偵探小說
睇多幾次先
又未到咁誇埋左啲伏筆位姐
jason 係咁套條女料
兒子生性病母倍感安慰
Lm
Jason都係殺人狂?
Friday the 13th個殺人狂都係叫Jason
睇嚟要重温之前幾篇 再睇重點
本身都覺得jason 相當可疑 反而raymond睇得出係戇直 無機心嘅人 咁嘅話女主角將會中哂陷阱
Jason成日都想女主角,唔住自己屋企,佢應該係想入女主角屋企調查
女主唔好信jason呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞