老豆爭人錢,選擇賣女還債

458 回覆
108 Like 72 Dislike
唔好停得唔得一個禮拜嘅量,半個鐘就睇完
Lm
文呀
樓主文呀
這天考完中文卷一二,中午就回家了,想到家裏躺著的他,我心血來潮想煮一頓好的,於是到超市買了牛扒和意粉,精心炮製一頓。回家後只見他睡著了,看來他已經很久沒有休息吧,不知道他平時的生活是怎樣呢?

不理他了,我到廚房好好準備。厚身的西冷牛扒,被我煎至有點金黃色,把蒜茸及黑椒粒炒香作為調味料,同時還弄了一盤卡邦尼意粉,這頓飯可算是我最用心的一頓。我拿出客廳,他還在睡!我去拍醒他,他才睡眼惺忪的問我,「你返嚟啦?咁快就夜晚?」
「起身啦!我呢排考試返半日喳,快啲起身刷牙啦,我煮好啦」
「哦?!」他突然精神過來了,「唔洗刷牙啦,而家出去食」他掩住傷口用力坐起來,我幫手扶了他一把,「咦!你咁核突架唔刷牙,刷一刷好快喳嘛」
「得得得,即去」

「嘩,女廚神,望落好好食咁喎」他刷完了,都不知道他是否刷乾淨,秒速便出來了,他喜歡就好。
「快啲試下啦~」
他切了一小塊牛扒,放進嘴裏,馬上睜大眼睛,「好食喎!」
「做多咗啦」我嘴上這樣說,但心底樂滋滋了。
「真係好食架」看他吃得津津有味,我想應該真的挺好吃的。
「係呢,你俾咩人出賣?」
「你真係想知?」
「想吖」
「卓爺」
「吓?!邊個嚟架?」又是卓爺這個名字,看來他是非一般人物。
「我唔知點同你講好,總之佢係我大佬,而家佢想殺我,就係咁簡單囉」
「咁簡單?!而家佢想殺你喎」
「我有辦法架啦,我唔係自己一個人」他說到這裏停一停,放下手上餐具望著我,忽然我怦然心動,好想他說還有我。
「你唔記得當日,最後有一隊人嚟咗咩?佢地係我最後嘅武器」

他原來不是說我。。。我自作多情了,眼中閃過一絲失望,但他還繼續補充,「當然,仲有你」
「喔。。。」
「你而家係我最信嘅人架啦,你睇我咩都同你講咯」
「乜係咩,你知你鍾意講啲唔講啲」
「哦冇~咁有啲嘢唔重要架嘛,快啲食埋啦,凍啦」他好像被我拆穿了一樣,趕快轉移話題。

吃飽後,他又回到房間,怎麼又到我房間方向?!
「喂!!!呢邊吖!!!」
「咩啊?」
「你尋晚唔係瞓呢度架,返過去吖!!」
「你記錯啦~」他關上門了,還要鎖上!
「下流!無恥!」

唉,我回到廚房清潔,收拾好飯桌後,一身油煙的我此刻很想洗澡,但房間被鎖,只好敲門希望他開門吧。
「做咩啊?」
「我要攞衫沖涼。。。」說起來有點尷尬,讓我越說越小聲。
「咩話?」
「我要攞衫沖涼吖!」

沒有回應了,30秒後,正當我絕望地轉身離開,房門開了,我看見一團白色東西拋出來,我接住了,門馬上關上。一看,原來是衣服捲在一團,我解開它,白色小背心,短褲,胸圍。。。

「吖!!!」
這幾天日子如常,都是考試,煮飯,溫書,煮飯,溫書,不斷重複,Jason的臉色好了不少,唯獨是傷口依然在滲血,我想是我處理不夠好,很想帶他看醫生,但我和他都知道這是不可能的,所以我閒時也會上網查查槍傷怎樣處理。買了醫療用品,便幫他重新包紮,看他不斷冒冷汗,臉露痛苦,我的心都很痛。
「忍住吖。。。」
「係咪咁整架?
「咁佢話要敷呢啲粉架嘛,得啦搞掂啦」
「係喎,好奇問下,下面嗰個應該係你老豆?點解佢會搞成咁?」
「唔好提佢啦」
看我臉色一沉,他沒再追問。

「你知唔知我老豆都係黑社會?」
「Uncle喎?」
「係啊」
「咁Raymond知唔知?」
「佢唔知架,所以我好羨慕佢,與世無爭,唔會捲入呢個世界」
「咁你做黑社會因為你Daddy?」
「好大程度上係架,唔係因為佢,我唔洗過呢啲生活,命都差啲冇幾次」
「你有冇得退出架?」
「人在江湖,身不由己」
「哦。。。」
「我喺外國買咗樓架啦,等所有嘢解決晒我就搬過去冇人識我嘅地方」
「咁希望你成功啦,你大命一定得嘅!我要去補習啦,返嚟再講啦」

與Raymond補習時,望著他,又想起了剛剛的對話,要是他知道他爸又是黑社會,他一定傷心欲絕。。。同時又覺得他很可憐,什麼都不知道,不過我想這就是對他最好的保護。
「做咩啊你,呆晒嘅?」
「冇。。。諗起咁就中6,時間過得好快啫」
「係啊,跟住又4年大學,好快就出嚟做嘢,咁又一世架啦」
「以前想快啲大個,而家就好想返去細個」
「做咩今日咁感性嘅?」
「我不嬲都感性架啦!」
「仲好性感添」
「你又知!」
「咁之前有游水堂架嘛。。。」
「都話你班男人冇個好,淨係識𥄫女」
「你估你地好好咩,隔離班嗰幾個女仔咪又係咁話邊個邊個有腹肌,身材好啦」
「邊個身材好吖?!我冇聽佢地講喎」
「遠在天邊,近在眼前」
「妖!你喎?!」我回想起之前游泳課,Raymond的身形真的挺不錯,鋼條般的身形,也難怪有女同學發花癲。

開學後,模擬試成績派了,4主科加2科最佳選修總共29分,基本上足夠入中大護理系,Raymond拿到27,應該都足夠讀他心儀學科。不過,看他樣子有點失望,我想他應該還可以更好,畢竟剛剛那暑假他有一段空窗期,接下來還有時間可以努力。
雖然係支那人作 但改篇都落返個credit啦

http://www.kongbulu.com/tech/2020-11-03/79.html
原來抄人架
唔怪得前面同後面啲風格咁大分別
無啦啦變左黑幫仇殺
……
屌垃圾樓主抄支那文
雖然Raymond 係好仔
但佢值得更好既女仔
如果我係女主 我覺得會一世都有野瞞住佢
反而Jason 係同路人,日後一定互相扶持

未睇落去先留名表態
咁都搵到
好耐之前睇過 篇文都幾出名下

其實仲有篇 應該係同一作者

https://freewechat.com/a/MzUxMTA5MDE2Ng==/2247490937/2
Orz 明明個故仔都好睇到我Live
無曬D 刺激劇情,個故悶到仆街
樓主係咪已經收左皮
屌…
係咪可以棄
抄文咁柒
唔通仲繼續寫咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞