老豆爭人錢,選擇賣女還債

458 回覆
108 Like 72 Dislike
比錯咗正皮
唔想女主咁慘又要幫人賣命 想牙茵為自己做啲想做嘅事
我投Raymond
Jason
Jason
文呀
車裏音樂播放著Dear Jane的2084,「願我可花足一生和你甜蜜
再走到一百歲那誌慶場合
用幾代韻律再聽一遍 動盪時日
願你可不管出生在哪年份
每一生都會有個完美名份
當氣候在震 大氣層重生
無論共我在哪星體都可接一吻」

他退後了,我依舊雙眼瞪大呆在原地。
「行啦,送你返去」
「嗯。。。」
他落車走過來打開我車門,我依然呆滯,明明回家只是30秒路程,感覺像走了30分鐘。我進了大門後,他就離開了,我馬上喘大氣,慢慢走到沙發呆坐下來。我對他的感覺,應該是說不上喜歡,但有好感是肯定的。

回家後收到Raymond傳來的照片,合照時,明顯看到我身子往Jason那邊靠攏,可能我潛意識是比較喜歡他的?男人不壞,女人不愛?我也不知道,順其自然吧。。。

來年要考DSE,所以這個暑假非常忙碌,不斷補課溫習。在學校看到同學拿著YY Lam,Dick Hui的筆記,其實我也很想去補習,可是我的經濟不允許。這些年來,錢都花得七七八八了,剩餘的應該夠我捱到明年DSE後,那時候我就可以找兼職賺錢了。

這天在學校補習數學,我看見Raymond拿著Dick Hui的筆記,就問他借來看看。一看,居然看到Cubic Equation的計算機程式,虧我還計得那麼辛苦!我就毫不客氣地入了4條程式入我的計數機。
「乜你冇去補習?」Raymond看我好像發現新大陸一樣,好奇地問我。
「冇吖。。。都冇錢補」
「咁。。。我諗諗」
「唔好諗啦,冇乜大不了,補習就一定考得好咩,你唔好衰過我添吖!」

捱過了一個上午,和Raymond出去吃午飯時,他爸居然來了學校,
「咦,做乜你喺度嘅?」
「同你班主任傾偈喳嘛,問我洗唔洗搵社工睇下你喎,我話唔洗啦,你生勾勾喺度都冇嘢」
「係囉,唔洗啦」
「你地出去食飯啊?一齊啦,我請!Gogogo」

這是見家長的節奏。。。?
「阿茵,你想食咩?」
「唔洗請我啦Uncle」
「嗱嗱嗱,即係唔俾面我啫~」
「咁好啦,多謝,不如食大牌檔」
他爸染著一頭深啡色的頭髮,黑色襯衣配黑色窄腳褲,戴著一副全視線眼鏡,四肢健碩的他看起來挺年輕,只是撐著一個大肚子,瞬間老了不少。

我點了豆腐火腩飯,別看我是女生,這碟飯我可是吃得光的!「係呢,之前提起你自己一個,咁咪家頭細務都你做晒囉?」
「係吖」
「真係辛苦晒」
「慣咗lu」
「你可以叫Raymond幫手架,條友隨傳隨到」
「我驚佢會添麻煩喳,可~」我望望Raymond,他無言以對。
「其實你真係好可憐,你係Raymond好朋友,即係我好朋友!有咩要幫手真係唔怕講架喎」
「老豆,佢想補習」
「好啊,一齊補囉,我俾埋阿茵嗰份」
「唔洗啦uncle,你好意真係心領啦」
「唔洗唔好意思啦,一係咁,就當借住俾你先,你到時兼職還俾我咪得囉!」
「咁。。。好啦,多謝」看他這樣堅決,我也不好意思再推搪了,就當先借吧。

他從銀包拿錢給Raymond,叫他待會放學後帶我去報名。結帳後,他就說有事做直接離開了,我跟Raymond慢慢走回學校。「你Daddy都好豪邁架喎」
「係架,佢對人好好」
「講嘢仲好大聲添」
「哈哈,佢屋企講仲大聲啊,成日講電話好大聲,走晒音咁屌人」
「係呢,佢係做咩架?」
「咁我又真係唔知喎,做生意囉,但實質真係唔清楚,我唔問佢又唔講」
「哦~~」

放學後,我們去了現代。我語文不錯,只數學不太穩定,所以選擇了Dick Hui,其他的再看看情況吧,如果8月學校的模擬考試一般,到時就去補其他科。

「你喺邊?」此時Jason傳來了訊息。
「大埔間現代,做咩?」
「ok,而家嚟搵你」
「吓?」
這句除了打字回覆,在現實世界我也真的吓了出聲。
「做咩啊?」
「冇。。。Jason話嚟搵我喎」
「佢又想點啊,仲害你唔夠咩,唔好去」
「但。。。」
「咁我一齊去!」
Raymond老竇好豪爽呀,但個仔都唔知做乜,可能都係偏門
「我屌,你做乜喺度架?」Jason一看到Raymond,馬上屌了出來。
「唔得啊?你地去邊,咪帶埋我去囉,又唔係唔見得光」
「唉,你做咩唔講同佢一齊?」此時他居然怪起我
「你又唔問!」
「上車啦」
「去邊?」我跟Raymond異口同聲地問
「去你屋企」他去到司機位置開門上車,我們不知道他這句跟誰說。

我自動走到副駕駛位置打開門,Raymond卻搶先過來,「你坐後面啦,前面我坐得啦」
此時Jason把副駕車窗降下來,大聲喊:「屌你識唔識禮貌架,緊係lady坐前面架啦」
「我坐啦」說完這句我就直接上車了。
「去我屋企做咩?」
「唔係你屋企,係佢屋企」他望了望Raymond
「我屋企?做咩無端端上嚟啊?」
「係咪唔歡迎先,都係我屋企嚟架喎」
此時他已經啟動了引擎,加速離去。

不用幾分鐘,就駛進一個屋苑停車場下車了。我第一次上Raymond家,有點緊張。進門口,就見到他爸用奇疑跟光望著我跟Jason,「你地識架?」
「唔止識,好friend添~」不等我開口,Jason就搶先一步了,他爸聽到後用更奇疑的眼神望向Raymond。

Jason拉著我跟Raymond走進一間房,然後鎖上了門。這間房應該是Raymond的,因為我看見書桌上有補習筆記和書。
「做咩入我間房啊?你都有房架」
「你間房大咁多,我嗰間邊逼到三個人啫,我又咁耐冇返過嚟,廢時俾佢睇到亂啦」
Jason伸手打開電腦,「唔好開啊!!!」Raymond衝上前制止,只是Jason已經按下開關了。

螢幕顯示登入畫面後,就轉入桌面。

??!!

Wallpaper居然是那天海洋公園,我跟Raymond獨自合照,其實算不上合照,因為是偷拍來的,那時候他深情地望著我,我不知道聽到什麼開心得彎腰笑。「點解你唔send呢張相俾我。。。」
「因為。。。」
「點影架?」
「凱婷影架」
「哦~~」

Jason氣得不說話,開啟他帶來的USB,入面有幾張相片。他望了望Raymond,語氣非常無奈,「唉,其實都可以同你講埋嘅」
第一張圖片是關係圖,我跟Raymond都一頭霧水,只好聽Jason解釋。

「最頂就係阿火,佢係元朗嗰邊其中一個話事人,佢底下有4條線,呢個叫車房強,就係嗰日綁你地嘅主謀」
「點解佢要綁我地?」Raymond不明所以
「乜你冇同佢講咩?」Jason轉過來望著我
「冇。。。」
「得,唔緊要,總之唔綁都綁咗啦。而家呢,你兩個俾人點晒相架啦,所以阿茵,你自己一個喺屋企,就真係好危險」
「我有巴頓,唔怕」
「唔咩怕啊,啱啱先俾人綁冇耐,咁快唔記得啦?」
「不如阿茵搬過嚟住啦!」Raymond衝口而出,但Jason不作理會,
「Stop!聽我講埋先。話就話俾人點相,但大埔係新義安睇場,呢排14k咁樣搞個大頭佛出嚟,所以佢地短期應該唔會搞事住」

「咯、咯」門外傳來敲門聲,打斷Jason的說話,他爸伸頭進來問,「你兩個今晚喺度食啦?」
「我唔食啦,而家走架啦」Jason果斷回答,
而我則吱吱唔唔,Jason想拉我走,而Raymond卻把我拉下,過了十秒,我才回答,

「我。。。留喺度食啦」
點解會live咗
真係好好睇 高汁
我都係
強烈譴責樓豬
咁夜都唔比人訓 cls
佢唔開po就冇事,開得po就可能有呢啲風險
lm
lm
雖然對故事進程無影響 但每次提女主角老豆 我都會代入佢嘅心情 被人綁咗咁耐 日日無得搞手機 做其他嘢 究竟生活係點捱 一日仲要有成24個鐘流流長
慘過坐監 仲要成日提心吊膽 唔知自己幾時會死
未切柒煲湯算係咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞