老豆爭人錢,選擇賣女還債

458 回覆
108 Like 72 Dislike
要幫Jason療傷
好想女主可以幸福同邊個一齊都冇所謂
樓主加油呀
好睇 留名
Lm
好睇
但樓主係咪用支拼
支持樓主將阿茵配Raymond
速成邊個位變支拼?
因為我都係速讀
我記得有兩個位都怪怪哋
速成應該唔會打錯既字

之後記得proofread
精神崩緊的我,睡得非常差,半夜感覺到有腳步聲,馬上睜開眼醒過來,發現原來是Jason,「你受咗傷唔好亂行啦」
「我要水。。。」
「你坐低等等」
他狀態正常坐下來,我到廚房準備水,偷偷望出去,卻看見他整個人非常虛弱趴在桌上,他看見我出來了,馬上坐直身子裝作沒有大礙。

「哎吖,都咁樣仲扮晒嘢」
「屌,你早講嘛」話音剛落,他那副裝帥的樣子馬上變成虛脫。
「究竟發生咩事?」
「中槍囉」
「我知吖!係咪關上次件事架?」
「唔關,乜你對病人咁惡架」
「都未怪你無端端走入嚟吖!」
「因為我信你。。。」
「係啦係啦,你休息啦」
「唔好同人講。。。」
「知啦」
聽見我的保證,他站起來,向我房間方向走去??!!

「喂!!」

他不理我,打開門後便直接躺上床睡覺了。
「哼!早知唔救你!」
他繼續不理我,假裝已經睡著了。
「仲偷笑!」
我不理他了,只好到隔壁房睡了。巴頓聰明地當起守護神的角色,在大門旁趴下來睡。

第二天早上,我醒來時他已經不見了。我打開手機一望,發現Raymond傳了十幾條訊息,都是問我到了家沒有,我馬上回覆,「Sorry吖,太攰所以沖完涼就直接瞓咗」
「你安全就好啦,幾驚你有事」他明明最後上線是數小時前,現在可以秒回
「唔會唔會~下星期就mock啦唉,都唔知會考成點,尋日同你玩成日冇溫過書!」
「其實學校mock hea做得啦,之後我地出去報補習社果啲大mock」
「好吖,佢地應該準啲?」
「佢地有料收架嘛,學校果啲都係照垃圾出版社或者past paper嚟出,咁之後再夾時間啦」
「ok~我整嘢食先」

我吃飽後,也拿一份下去地下室。地下室的牆壁掛著月曆,我在12月31號圈起來,兇狠地望著他不說話。他又哭了,可能想到12月31號是他的死期吧?這次,他真的要確切面對死亡了。更甚的是,他亦知道自己不可能舒服地走,這種內心的恐懼感,足夠折磨他好一陣子。
壞人終於死期啦
女主角加油
Live咗
Live 咗
一個朝早追到live 好好睇
最後食哂兄弟
文呀
離開地下室時,聽到巴頓的叫聲從上面傳來,我馬上回到地面鎖上房間,走出大廳,看見Jason在門外一拐一拐的回來,幸好巴頓提醒我,不然撞破了就麻煩。
「你唔好亂行啦」我見他走得很辛苦,馬上過去扶他進來。
「我返架車整啲嘢啫,咦?你煮飯啊,啱啦」
「冇你乎,食咩吖?」
「你整咩我都食」
「真係?」此時我露出奸詐的笑容。。。
算吧,普通弄個麵吧。
「你下麵俾我食啊?」
「係吖,唔食算數!」怎麼覺得剛剛那句怪怪的?

「喂,你有冇諗過,臨死前最想完成嘅心願係咩?」他吃著,突然問我這條問題。
「唔。。。冇吖,做咩突然咁問嘅,你唔係就死掛?!」
「係啊,尋晚爭啲死架啦,你唔好奇我做咩搞成咁咩?」
「好奇吖,但你想講就會講架啦」
「我俾人出賣」
「哦~~~」
「你唔會出賣我架可?」
「哈哈哈~會架,一陣你就俾人追殺架啦」

此時,巴頓走了過來,用嘴巴拉我的腿,是要我跟牠走。Jason也跟了過來,「仆街,點解佢地知呢度架?!」
「吓。。。咁點吖。。。」心裏傳來一陣恐慌,Jason半死狀態,我又不會打架,對方有兩人,真的沒有勝算。
「行啦」
「去邊?」
「去你個地下室」

為什麼他知道???!!!

我瞪大眼睛望著他,突然覺得他好陌生,為什麼他會知道這秘密?到底他還知道什麼?我搖搖頭後退數步,他拉我著手走到房間前,「有咩一陣講,開門先」
我一動不動。
「開啊!係咪想死啊!」他大聲呼喝我,完全是變了另一個人。
我只好開門,然後打開旁邊的地下室門,我們和巴頓一起走進去,我想鎖上門,他制止了我,「唔好閂,引佢地入嚟伏佢地」
伏完之後就食下面
我拿起鐵棍站在門旁,而他則赤手空拳,靜靜地埋伏。雖然通道門沒關上,但很難察覺到上面的動靜。巴頓好像知道了什麼,嘴唇向兩邊咧開,露出牙齒,發出嘶啞低沉的吼叫聲。Jason在輕輕撫摸牠,突然拍了牠一下,巴頓便馬上大聲連續的吠叫。通道很快就開始傳來腳步聲,我們嚴陣以待。

兩人幾乎同時踏進來,我拿起鐵棍大力揮往前面那個人的小腿,他頓時失去平衡跌倒,巴頓衝上前來撕咬,我亦不斷揮棒打他頭部,好快他就沒有了動靜,

「啊!!」Jason痛苦地呻吟,由於棍只有一條,他就跟另一人在地上扭成陰團,我跟巴頓馬上支援,好快也解決了他。我把那兩人用繩綁在一起後,回頭望向Jason,卻看見他仍然倒在地上,腰間的傷口破裂,血流如柱。

我又幫他處理好傷口,「有冇好啲吖。。。?」
「好好多啦,唔好意思啊,而家拖埋你落水添」
「你仲好講喎,而家點算?」
「但冇理由佢地知呢度架啵」
「吖!你部車吖!」
「啊屌,我而家搵人拖走佢」
他打了電話叫人拖走車後,便躺下來稍作休息。

我問他,「咁嗰兩個人點處置?」
「好簡單啫,咩人最守得秘密?」
「。。。」
「你點處置火叔,咪用返同一個方法囉」
「講,你仲知啲咩」我語氣越來越低沉,望著他,他不再是那個熟悉的他
「我只係知有個地下室,其他真係唔知架啦,我都係估,火叔應該死喺度架啦?」
「係,咁你尋晚係唔係想利用我先嚟呢度」
「唔係!我冇諗住利用你!我講真架。。。」
「我唔信你」我流淚了,曾經的我非常相信他,但到頭來都只是我被牽著走,這感覺好難受。
「茵。。。」他忍痛坐起來抱緊了我,「我唔會背叛你,因為我鍾意咗你」

哎呀,他們是串通好的嗎?怎麼一個表白完,另一個又來。
他把我抱得更緊了,我便放聲大哭,一直以來,我都以為自己所有事都天衣無縫,但先有凱婷,後有Jason,都是我身邊最親近的人。被他們揭穿了秘密,猶如在我身上割下傷疤一樣,本來內心冰冷的我,好不容易感受了一點溫暖,不想再次感受失去的痛,更不捨得狠下毒手。

「初初見面,就覺得你好特別,同普通女仔好唔同,後來知道你有事,我第一時間就諗住要救你」
「你真係冇呃我?」我漸漸冷靜下來,脫離他的擁抱
「真係唔呃你。。。」
「信住你先」感性上我很想相信他,但理智上阻止了我。
「多謝。。。」他臉露難色躺下,想必是剛剛勉強起來弄痛了傷口
「咁而家點吖?你咁嘅樣,再嚟多次真係搞唔掂架」
「得啦,我有辦法」他再次拿起電話,說了幾句說派人監視這裏,有懷疑人就馬上通知。

「唉,你喺度養好傷先走啦」
「好!咁嗰兩件交俾你處理啦」他露出一副看我表演的表情。
我回到地下室,那兩人已經醒了,「放我走啊!!!」
吵死人了,既然我問他們什麼,他們也不會回答,乾脆叫巴頓直接咬緊剛剛在叫的那人的喉嚨,他手腳恐怖的抽搐幾下後,便斷氣了。另一人看著不敢作聲,我說趁機問他,「你係咩人?」
「卓爺。。。嘅人。。。」哈,他居然嚇得失禁了,難為我待會要打掃。
「邊個卓爺吖?」
「咪。。。卓爺囉」他呆住了,我不是那個圈子,真的不知道卓爺是誰,他也一時間不能用圈外的詞語解釋。
「係佢派你嚟?」
「係。。。你放我走啦,你問我咩都講架。。。」
「點解佢派你嚟?」
「我都係收order架喳小姐。。。」
「好啦,你做得好好」
「真係架?!多謝多謝,係咪走得架啦」

我沒理他,轉身拿小刀過來,「我俾你揀,刀定狗」
「唔好啦,你放過我啦,我仲有老婆仔女要養架」說實話,這句令我動搖了,但我對他仁慈,等於對自己殘忍。
「咁,對唔住啦」我幫他選擇,用小刀割他喉嚨,讓他感受少點痛苦。就這樣,我雙手又多了兩條人命,我放下小刀,凝視著自己雙手,我何時才能脫離這命運?

旁邊那男人已經不是第一次看我這樣,所以他已經習慣了,我走到他面前跟他說,「見到巴頓頭先架啦?你放心,到時你會再痛苦千萬倍」
我不理他啊啊嗚嗚地叫就回到地面了,看見Jason臉色蒼白地睡著了,便替他蓋上被子,然後把地下室打掃乾淨,讓巴頓大快朵頤。
又live緊睇樓主出po
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞