疫苗多到用不完被扔掉!美國醫師絕望:近半人口拒接種

467 回覆
162 Like 128 Dislike
Well said
成班白老鼠
英國有打
唔係反
但有幾%出事都係風險黎你明唔明
有腦都唔信枝ver1 冇臨床嘅疫苗消滅到病毒
改改下口風由群體免疫 去到打完都中
再去到中左冇咁嚴重 開始吹要打第三劑
等睇遲下再出黎講打左都冇用
巴打對 醫學既迷信程度高D 定 法治既迷信程度高D
未test完叫人打
你班傻閪恐懼撚個個打哂,幫我試針食副作用,我咪唔洗打囉
隻針仲係 ver 1.0
真多謝一眾白老鼠去做tester
叫班打醫生打哂佢咪得。
mRNA技術第一次用於疫苗上,技術仲新,唔打唔一定係anti-vax。

有啲問題都係打完一排先出現,例如心肌炎。個致病機制都未經科學解釋到,唔好怪人有懷疑。

唔少人打完心口痛,有冇後遺症,全世界政府唔公佈,好難叫人信服。
最可怕係未知後遺症,仲要幾年後先出現。疫苗要等7至8年先叫完成。
面癱出現率係0.002%
心肌炎出現率係0.0022% 男: 4/10萬 女: 4/100萬
加埋都係0.0042%
99.99%又無錯喎
當醫護都唔打果陣, 會唔會令人諗下點解?

就好似眼科醫生個個戴眼鏡唔做激光治療, 咁就知道咩事

基本上, 搞成今日咁, 係因為拜登政府想行獨裁專制統治做成. 當傳媒同科網同政權合作, 無一個公平開通的訊息流通, 咁自然產生不信任. 咁到時佢講野係真定假, D人都當係假

尤其係拜登反覆無常, 五月先講打左唔駛戴口罩, 依家又講一樣要. 再加上佢地有企圖想再lockdown去控制反對聲音同集會, 咁點樣培養出信任?

如果美政府扮哂無辜問點解唔信科學, 佢個虛偽程度其實中國政府問世界點解唔信中國差唔到幾遠
可能打咗死先呢
但你地過期D疫苗根本擋唔到Delta變種
侵自己中過武肺疫苗又打過啦
香港已經有幾個打完BNT流左產
應該係對「佢都唔撚識既進化論」迷信程度高d
好撚on9
但疫苗唔能夠完全防到係事實
現階段真係唔打都得
打針係好個人嘅事
而且係一世嘅事
打咗落身體就無得返轉頭

先撇除種種有關深層政府或藥廠嘅陰謀論
就講一般大眾都明嘅常識

現時各項有關COVID-19嘅疫苗
有咩後遺症同副作用
市民、政府,甚至藥廠
的確唔能夠完全掌握

因為全部都係緊急使用
未做好臨床測試
呢個係不爭嘅事實

雖然大家都知道
疫苗一定會有機會產生副作用
但而家COVID-19嘅疫苗
比一般疫苗面世前
更加少咗足夠嘅臨床測試

而且不同個案都顯示
打完針出事後
各國都政府置之不顧
十萬個理由推搪責任
總之就係唔關疫苗本身嘅事

咁一般大眾對COVID-19疫苗
採取更加抗拒、保守嘅態度
唔係合理不過嘅事情咩?

其次
不同國家嘅案例話畀我哋知
即使打咗所謂不同藥廠嘅COVID-19疫苗
都唔能夠完全免疫
口罩還是要戴
社交距離仍然要遵守
基本上無打針同打咗針
待遇都係一樣

再者
疫苗唔係一勞永逸
打完無事就收工
疫苗嘅效力會減低
例如輝瑞都放風話
有機會要再注射第三針、要逐年補打之類嘅說話

加上而家嘅病毒正不斷變種
早早打咗針
並唔會確保你防止到變種病毒
想防止嘅話
往後要不斷打加強劑

每打多一針
你面對副作用或後遺症嘅不確定性會提高
你自身承受嘅風險亦相應提升

綜合以上嘅情況
唔打針其實大把理由
相反政府逼人打針
係咪真心關心市民健康?
咪又係往往出於政治理由

自己身體 自己負責
打唔打都好 自己承擔風險
因為最後乜嘢選擇
其實都係自己意願
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞