[耳機撚] 討論各大耳機店及耳機 (115)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
有冇ching試咗U6T
人聲如何
akm 廠都燒埋,邊有chips
Thanks. I try try
to日照香爐生紫煙巴打

值唔值由er4xr 升級到etymotic evo

隻evo啱啱到,對比er4xr係多方面係有提升,但唔係全面保留到之前er4系列表現

優點主要幾方面:
1.分析力好左
2.聲場縱向定橫向大左啲
3.線幼+輕,聽診少左,但耐用度未知
4.對還原度好,一貫清晰
5.低音有力啲,但唔好諗到有動圈(z1r)咁大力
6.對中至大編制交響駕馭得好左,氣氛好左,樂器結像都好左,但你唔好諗住聽到重金屬、電音個類,同er4一樣都係會刺耳炸耳的。
7.得益於低頻增益,人聲厚度多少少少,人聲密度高嘅優點有保留到
8.標誌性嘅中高頻有保留到

缺點:
1.因為耳機本體較er4大,冇得三節膠深插,隔音冇er4咁好
2.拎開濾網睇過,出音口管長一樣,但負責中頻+高頻單元肯定唔係同er4系列咁近出音口,因為設計上要有通道同空間俾低頻聲音通過。
3.因為以上呢兩點,對中頻同高頻聲音有一定衰減,例如er4系列具有個種腦內響同超亮高頻嘅特點少左啲,聽小提琴、女高音冇咁尖、透、sharp,人聲亦遠左少少
4.聲底對比er4sr冇咁晶瑩剔透,evo屬於中性偏暖少少,但呢樣可以換濾網睇下有冇得較翻。
5.好明顯頻率響應目標唔同以前,我諗玩開er4b/er4sr嘅人未必鍾意(呢點我諗佢地engineer內部都應該有拗過),evo應該睇作新獨立產品試水溫,"半"延續之前追求。聲音夠唔夠自然,係自然既,但你話想對比er4xr /sr有個高中低全面升級,唔好幻想。

結論係好聽嘅,有好player應該會有幾潛力,我接受到呢個聲音上嘅改變,亦都讚成要多啲低頻,但個人主觀聽感,只係拎部廢機(ak100 2)聽左兩個幾鐘,拎人地部sp2000cu試左幾首,不能作準,耳聽為實,得試完再買未遲,應該有機會減價,勿衝動。
台灣VE開價:
EXT 96900NT
PHONIX 139000N
粒4499EQ升值
Tz700 仲貴過Z1R
值咩?
個人覺得太貴了
64audio啲cm依家好似幾抵整
Ie80s lm
高音太癲我頂唔順。
貴過z1r 就唔值 平過或者同價就有得諗
唔係個個都有機推到Z1R
買完對耳機返黎唔係好鐘意個Tuning, 用Equalizer boost 個bass 係唔係好on9
真,蝦人戴
好奇一問買左咩
盲入?
買左對A4000, 覺得好多野都好好, 係Bass唔夠

1000 - 2000 試左好多耳機, 隻隻都爭緊D野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞