[耳機撚] 討論各大耳機店及耳機 (115)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
[耳機撚] 討論各大耳機店及耳機 (114)
https://lih.kg/2611386

各位新黎既巴絲請詳細閱讀第一頁,以免問題不停回帶

所有耳機/player/線一切以你自己對耳為標準

耳機聽感自己試
啱唔啱聽自己知
-punk巴

所有野信自己對耳好過信sales / post內巴打
巴打/sales對耳仔唔係你對耳仔 每個人聽感都唔同
買野前一定要自己試清楚諗清楚

耳機潮文合集:
http://docs.google.com/document/d/1Im5370mKsPKPZGJhqVGWocLcy5P22YHgdlnx5hmlx_k/edit

經典耳機推介 (舊版)

http://docs.google.com/document/d/1tMEkzWyPyuTw56QVJNdV8TIRk30M3w03RN4xEYWLkD8/edit

CM推介(舊版,麻煩有玩cm嘅ching幫手update)

香港常見既既CM有:
fitear 333, 334, 335, air, aya
VE5, 6XC, 8
64 a18 (遲d有a12t)
qdc 變色龍,qdc 8, 雙子
UERR, 18pro

入門dap(整合中):
$2000樓下:
Hidizs AP80 pro
Hiby R3

$2000-$5000
IBasso DX160
Hiby R5
Hidizs AP80 PRO CU

耳機推介:
$1000樓下
e2000/e3000
ie40 pro

$1000-$2000:
sony n3ap
ATH-LS200
Jvc fw01
QDC海王星
Campfire Audio Orion

新增項目:
ie400pro

$2000-$4000(新增):
b3
ie500 pro

耳機規格分析

頻率

單位為Hz

當前數值越低,低音下潛力越高。(低音可以越低)
當後數值越高,高音上潛力越高。(高音可以越高)

阻抗

單位為Ω(Ohm)

當耳機的阻抗越高,
耳機需要的電流或電壓越大,
但阻抗與難推與否並非直接有關。

靈敏度

單位為分貝(dB)

指在1kHz頻率下,向耳機輸入1mW或1V的功率時,
耳機所能發出的聲壓級。
現時的入耳式耳筒都是105dB/mW以上。
耳機靈敏度越高,阻抗越少,耳機越易出聲。

By Berryz巴打

單元類別

動圈單元

現時大部分耳機 (無論入耳式或是頭戴式),主要都是使用動圈單元。
發聲的原理和一般音箱一樣。

例:

Sennheiser IE8

HD800

動鐵式

又稱平衡電樞式。利用了電磁鐵產生交變磁場,振動部分是一個鐵片懸浮在電磁鐵前方。
當信號經過電磁鐵的時候會使電磁鐵磁場變化,從而使鐵片振動發聲。
優點是使用壽命長、效率高。

由於動鐵單元細小,所以有很多入耳式耳筒安裝2-20個動鐵單元,分別用來分析高、中、低音。

例:
Shure SE535 (三個動鐵單元,低頻*2,中高頻*1)

JHAudio JH16Pro(需要訂造耳模,八個動鐵單元,低頻*4、中頻*2、高頻*2)

20單

圈鐵混合

同時採用動圈動鐵的單元,理論上能夠互補長短。

例:
AKG K3003 (一圈二鐵)

亦軒耳機音樂世界

好多好多好多耳機免費任試,面皮夠厚既話,可試足一個下午
貨品種類繁多
分店多,地點便利
亦軒論壇個二手買賣區,間中會搵到筍野(你一定要知價,否則做水魚)

BAD
貨品價錢偏貴 ,大部份貨品都賣貴過甚他鋪頭
開左鋪後,佢個論壇變了質,好多野都俾人大吹一餐,或人云亦云,D意見睇下就算,最緊要親自試聽
人流多,唔少耳機都俾人試到殘晒
總店越搬越細

金聲耳筒專門店

唔少耳機都可以任試 (但冇亦軒咁多)
總店人流較少,環境靜D,可以專心D試耳機,耳機也比較新淨
分店多,地點尚算方便
價錢比亦軒平(?)

BAD
買野前切記一定要問清楚是行定水貨、保養條款、檢查行貨包裝上有沒有香港代理的貼紙和標籤

AV2000

價錢[rgb(255, 192, 203)]通常比其他鋪頭[/rgb(255, 192, 203)]平,會講明係行貨定水貨
據聞個老闆以前在某影音鋪打工,對影音產品既意見較專業

BAD
乜撚野都冇得試
鋪頭細小,貨品款式不及亦軒、金聲咁多,更沒有售賣大陸牌子耳機,以大牌子的熱門貨品為主

DMA 泛音

好多高檔野試
有D牌子都做返街價
有出自己牌子既HP架,都有ATH架
有SOUND CARD,DAC,AMP,喇叭,DAP賣
牌子相對比較齊

BAD
某D牌子仍屬於貴
旺角鋪人多嘈雜,難以專心試聽
高登&灣電鋪雖然環境靜啲,但就少好多嘢試

Jaben HK

好多貴野試,做cm可以即場做埋耳印
咁多間入面試耳機最好環境,閒日時間少人夠晒靜,任試唔嬲

BAD
比較貴,視姦play

LeEar 樂耳音頻

有自家品牌,地方比較靜

BAD
D產品都係戇鳩調音,乜都賣得貴過人,馬撚又小器又封閉
LM
繼續推
Aroma audio thunder 乾

圈鐵之王 真係好撚正

真係好似喇叭

圈鐵之王

有冇人手持 有冇同樣聽感

圈鐵之王 不便來服
new po leave name
想問下有無人整過acoustune st1000改機內線
改機內線無得試,想睇下有無用家包膠
lm
清有無比較過64 audio fourte
我都正想搵對有聽喇叭感覺iem
小弟電腦有部ifi dac(舊版 非v2) 冇3.5口
想買個入耳耳機budget3000~4000
到底買b3/ie500pro用3.5轉6.3插頭好
定係搵個4.4插頭線耳機?
(咁既價位應該冇6.3既入耳機呱)
轉插啦

最好轉玩耳牛
想睇今次又幾多個負皮
耳牛係唔係左轉去大耳牛個串
我要聽ASMR 都係用入耳好
如果我鬼迷心竅上4000~6000有咩玩
lm
Lm
佢本身有包埋3.5去6.3嘅adapter
定你係唔見咗
買返個都唔係好貴
巴打, 想問你用咩線材咩前端聽邊首歌覺得呢一個耳機咁勁先? 係龍係蟲不便來服定水土不服都等人親自試聽感受下點先
一對ls50 wireless ii都係兩萬頭 寧願你直接買喇叭好過追"似喇叭"嘅iem
asmr我用final e2000聽得好過癮

4000~6000大把野揀
hd58x hd6xx hd600 hd650
beyer 770pro 880pro 990pro(250 ohm or 600 ohm 好過80ohm)
grado sr125 sr225都係好選擇

上面呢堆都係2000蚊附近, 有剩budget仲可以諗買多部ifi zen can返黎

all in 耳牛可以揀啲易推啲啲嘅款, dennon d5200都幾正

thomann仲有水貨k812, 冇記錯圍返港紙都係6000尾7000頭, 不過唔知夾唔夾zen dac
測試一下
use case 唔同既,iem帶到出街
不過唔多廠做圈鐵,我覺得一定有做得好過Aroma既
巴打點睇AKG n3003/n5005?
有包呀 只係強迫症發作 想睇吓可唔可以直接用4.4頭
我覺得你個case 唔會好大分別,真係想試就買4.4 線,唔一定要換iem
不過推iem的話 zen dac 單端都夠曬力,唔用4.4 都得
如果買4.4線的話其實你分唔到係3.5/4.4好聽d還是條線影響好聽d

結論係你用跟機個3.5去6.3轉插試左再諗啦,我擔心zen dac 推iem會多底燥,到時你要既唔係4.4線而係iEMatch
E2000 fit ar
3000 中高音冇咁出 bass多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞