[耳機撚] 討論各大耳機店及耳機 (115)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
Dc好似好好聽 唔敢試
無錢買啦 如果我手上一隻都無買 一定會去試
我都想知用開spinfit
佢跟機都有spinfit耳棉原廠耳膠
但係想搵對隔音好啲
我用cp360 SS先掂
聽鋪頭人講,條友懶係知好多野咁
師兄不如分享多啲
無喇,係聽得咁多
hs2000?
之前日本耳機祭有出過
調音ak力水唔算好高 但係好過金磚
正野,抵玩
今日買咗660s+Dac v2
諗住遲啲再補can 聽人講好似用咗之後啲聲正啲?
如果買咗Can
使唔使買4.4to4.4 cable定用原廠Rca 差唔多?
暫時試過唔少耳膠,azla sedna earfit 同symbio w peel(橙膠)音質同最好,隔音唔錯,橙膠比azla硬身啲,azla戴得舒服啲
我而家最常用係azla嘅light short(白色短版),配64啱啱好頂住音管唔會通出嚟,短版好處係盡量縮短聲音傳送距離,減少失真
用緊64嘅不妨試下,推
spinfit整體音質冇上面呢兩隻好,大家試試包個膠
以前有對幾百蚊jvc攞出街粗聽
有次無聊插落黑磚聽,竟然有驚喜
聽弦樂有好好延伸感,聲場都ok大

反而n3冇呢種感受,雖然係我耳機中最夾黑磚,但只限於低音靚,換綫玩平衡嗰邊再好少少(條綫冇乜煲過)
低音勁、濃厚,包圍感重
人聲偏前暖音
啱JAZZ、POP、幾件純樂器

唔啱聽啲要爆嘅ROCK會覺得好柔唔夠火氣,同現代耳機好清好吉可以試
問埋Ching其實耳膠大細會唔會跟耳機已有所改變?
唔使買4.4to4.4 cable定用原廠Rca 差唔多?

睇你有冇需要玩平衡, 我就覺得冇乜必要用平衡線嘅, 邊條平啲就用嗰條

zan can最主要係推力同控制力會好過zen dac, 660s應該加多部amp會好啲

btw如果係夾660s可以諗諗部zen can signature, 聽聞個filter 幾夾sen記6系(我冇試過呢部)
會, 耳膠大細直接影響左隻iem塞入耳仔嘅深度
同埋耳膠唔同物料都會對聲音表現有幾明顯嘅影響
耳機嘅出音管粗幼度唔同可能影響耳膠入耳擠壓變成嘅形狀,所以要睇出音管粗幼去夾耳膠size嚟配合返自己對隔音同音質要求
理論上最影響音質嘅係耳膠果條管,佢嘅材質,硬度同埋長度比較影響音質,外面果層膠就比較影響隔音
講到外面果層膠,azla果隻xelastec tpe物料耳膠聲稱遇體溫可變形貼合個耳道,係有啲作用,但佢本身個tpe材質唔耐用,黏力高容易痴住啲塵同耳垢,要成日洗,洗得多又易爛,唔建議
但始終每隻耳機設計唔同,冇絕對一種耳膠係百搭,要試,試耳膠都係一門學問同經驗
可以一套咁試
有得揀,過機就用balance 4.4
唔用原廠個條4.4過機線冇問題,原廠個條4.4過機線係易搵又唔洗煩夾聲
好奇巴打一路用開咩iem/ headphone,通常好少千幾蚊平野夾黑磚
其實把聲係咩取向?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞