[肺腑之言] 我誠心建議大家唔好考慮台灣留學

426 回覆
314 Like 17 Dislike
如果你覺得鯨大樹仁唔似一間大學的話,咁台灣既大學更加唔似大學,真係好撚似中學

1.無論課程設計,教學,學校既policy同程序,都係同香港form 4-5 差唔多,除左教既內容係大學程度

2.都大學啦,你想唔想像到操行呢樣野仲會count? 好多學校仲會寫落transcript 度

3.人戇鳩,入到黎你會覺得你班同學同prof諗野好撚怪,好撚多廢話,D問題同論點無POINT,你講重點佢地會覺得你太簡略,唔夠detail,要加多d 垃圾煽情字句襯托下先合理

4.野食垃圾,你鐘意食台式野我無野講,但係黎到係無野好食,全部都係炸/化工野,分分鐘返深圳仲多野食,都唔知係咪收入低搞到要研發化工食品滿足下自己

5.歧視勁,除非你肯同佢地一齊戇鳩鳩咁,否則你準備被歧視都得啦,不過你就算肯戇鳩鳩,都唔保證你打入到佢地既圈子,出面街serve 你既千其唔好話自己係度留學,更加唔好講你係僑生,否則D態度同遊客差好撚遠

暫時講住咁多先 有人想知更多我再講
認同
台仔玻璃心,不分年齡
台成政清交就ok
台大如何
應該除左台大獸醫之外...
( Show Blocked User - spriest )

thanks

原來除左新加坡,文毒仲會care 台灣
應該除左台大獸醫之外...

馬會 AFCD 呢D 會唔會考慮台大獸醫既畢業生都成問題
廿年前畢業既可能會既

咁得返D 診所做下,又成堆英聯邦讀完返黎畢業生同你爭...

你唔介意留係台灣做or當跳板再去歐美日進修既,我覺得係OK既
野雞大學適用
但台大完全唔係一回事
野雞大學適用
但台大完全唔係一回事

第3點有冇例子 想知
台大如何

我唔係讀台大,不過我覺得如果你入到台大,你都一定入到city/poly

你冇讀city/poly既料碌入到台大都係收皮居多

所以根本冇讀台大既理由,除非你想讀果科香港冇開

不過有D 科台大的確係比香港既大學好,e.g. physics 同 ee,都可以考慮下既
好多去台灣嘅都只係逃避
野雞大學適用
但台大完全唔係一回事

咁我想問,你夠分入台大,你都會有香港offer

咁你仲會唔會揀台大?

我已經唔係讀緊野雞,以我讀果範計,已經係台清交成外排名最好既選擇

local 入到既,都係差少少入到台清交成果堆人
野雞大學適用
但台大完全唔係一回事

咁我想問,你夠分入台大,你都會有香港offer

咁你仲會唔會揀台大?

我已經唔係讀緊野雞,以我讀果範計,已經係台清交成外排名最好既選擇

local 入到既,都係差少少入到台清交成果堆人

咁可能有d柒頭毒撚覺得係香港溝唔到女去到台灣會溝到
所以咪順便去台灣讀書囉

唔計dse23分以上
問題係可以識到台妹
有frd英文u咗都入咗台灣啲大學
台大如何

我唔係讀台大,不過我覺得如果你入到台大,你都一定入到city/poly

你冇讀city/poly既料碌入到台大都係收皮居多

所以根本冇讀台大既理由,除非你想讀果科香港冇開

不過有D 科台大的確係比香港既大學好,e.g. physics 同 ee,都可以考慮下既

讀社科文科果味渣住3.5gpa返香港有咩難度

文科你讀中文系或者會好少少,其他自求多福啦

香港社科勁台灣好撚多,台灣都唔放資源落社科度,all in 哂理工醫呢三科

其實係台灣讀文社科同被放生都冇乜分別,你當跳板就另計
唔係歧視
但讀大學點會去台灣....
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞