[肺腑之言] 我誠心建議大家唔好考慮台灣留學

426 回覆
314 Like 17 Dislike

台灣人year 1 連mushroom點解都唔知
英文堂係小學程度 我已經係上最勁嗰班(台灣人入學要考多次英文去分班) 會覺得你識英文係好撚串好扮野聽唔明你講乜係你問題 但講緊嘅只係普通香港人程度

要你放學去打掃學校 認為咁樣可以去判斷你嘅品格 最鐘意就搞埋晒啲門面野 間學校起到好靚整好多banner俾錢擺廣告落地鐵到 但咁大間學校只係得一部lasercut係用到 學科資源不足係唔會理

present最主要係夠多字就俾高分 唔理你有乜野concept 我讀design我打篇論文出黎托?

佢地真心覺得taiwan no. 1 仲同我拗國語係中國歷史最長嘅語言 會認為台灣現狀已經好好 不思進取 問佢地藍綠有乜分別答唔清楚 同台灣人傾計內容永遠得飲飲食食 嗰排難民潮係可以全班都唔知發生乜事

好撚後悔浪費左一年時間同錢喺台灣

開得多台灣POST = 五毛?

咩邏輯?
當年我兄弟係台北租咗間屋讀大學
佢依家係香港做嘢
成日懷念係台灣生活嘅日子
話應該係成世人最開心嘅日子

而我就經常去台灣旅行貪近又平
識到台妹女友都好撚掂
你話扮都好過港女扮都唔扮
重點係身材真係好港女一大截

唔知你咩遭遇搞到咁仇台
可能太毒俾人排斥
但我自己經歷台灣人對我態度幾好
啲女又正 真係食過翻尋味

你講到咁鍾意台灣,咪淨係講女 出番去啦on9

我就係好奇怪點解佢成篇野大部分都係講女

我要識台妹就唔洗特登留學,去旅行都得啦
好多年前研究過報台大medical school PhD用黎移民﹐睇睇d paper先知,原來台灣第一的台大醫學院,水平都係好低,低到連send email問都唔想問

之前台大好似有單野,你可以GOOGLE 下

關於咩,有冇keyword

http://news.ltn.com.tw/news/life/breakingnews/2060708

佢地好多thesis係用中文出,唔會publish journal﹐冇內鬼根本冇人會知d野有問題
第3點有冇例子 想知

講起呢個真係火滾,我淨係講住presentation

ppt 一係一堆字 OR 勁大幅圖加一句野

前者我唔多講,我講後者

1.我差D以為自己上緊9gag,佢地真係以為自己好風趣,用埋D 周星馳/ACG 對白圖表情圖,但係個topic 又唔見得好casual

2.真係好撚多人用ACG 圖落ppt(咩course 都好),尤其係present 果個係男同學

3.ptt 求其汁段野黎討論,仲要好似好認真咁,我一路睇一路笑

4.上gender-related 既course 好多台妹女權上腦,用字又露骨,乜撚野又露奶又約砲,完全唔尊重個場合,最神奇係prof 又覺得猜問題

5.(presentation 唔多出現,但係分享就成日有) 鼓吹煽情野,最好就係講講下喊,然後其他人又跟住一齊流馬尿,大團圓結局

中大english learning teaching unit都係教ppt 每版要少於7個字 都係一張就得 你識唔識野架屌
英文堂係小學程度 我已經係上最勁嗰班(台灣人入學要考多次英文去分班) 會覺得你識英文係好撚串好扮野聽唔明你講乜係你問題 但講緊嘅只係普通香港人程度

要你放學去打掃學校 認為咁樣可以去判斷你嘅品格 最鐘意就搞埋晒啲門面野 間學校起到好靚整好多banner俾錢擺廣告落地鐵到 但咁大間學校只係得一部lasercut係用到 學科資源不足係唔會理

present最主要係夠多字就俾高分 唔理你有乜野concept 我讀design我打篇論文出黎托?

佢地真心覺得taiwan no. 1 仲同我拗國語係中國歷史最長嘅語言 會認為台灣現狀已經好好 不思進取 問佢地藍綠有乜分別答唔清楚 同台灣人傾計內容永遠得飲飲食食 嗰排難民潮係可以全班都唔知發生乜事

呢D就真係同路人啦 有D感動

唔好去當讀書,當溝女算啦

其實台妹仲攻心計過香港女人
但講野嗲(本身佢地個語言就係咁 同日文一樣)同有身材咪好多香港人覺得台妹好撚正 但如果你溝左條女番黎完全冇深層次交流 淨係識飲飲食食嘅我會覺得好辛苦 知唔知點解台妹咁撚鐘意香港人 都係因為覺得香港人有錢咋嘛屌 咪撚on9啦
第3點有冇例子 想知

講起呢個真係火滾,我淨係講住presentation

ppt 一係一堆字 OR 勁大幅圖加一句野

前者我唔多講,我講後者

1.我差D以為自己上緊9gag,佢地真係以為自己好風趣,用埋D 周星馳/ACG 對白圖表情圖,但係個topic 又唔見得好casual

2.真係好撚多人用ACG 圖落ppt(咩course 都好),尤其係present 果個係男同學

3.ptt 求其汁段野黎討論,仲要好似好認真咁,我一路睇一路笑

4.上gender-related 既course 好多台妹女權上腦,用字又露骨,乜撚野又露奶又約砲,完全唔尊重個場合,最神奇係prof 又覺得猜問題

5.(presentation 唔多出現,但係分享就成日有) 鼓吹煽情野,最好就係講講下喊,然後其他人又跟住一齊流馬尿,大團圓結局

中大english learning teaching unit都係教ppt 每版要少於7個字 都係一張就得 你識唔識野架屌

當你睇到佢地D ppt 就明咩事
去得台灣讀既咪又係輸左個dse
但又想享受大學生生活逃避現實
先會走去讀
樓主你自己去定同FD去

自己

比較驚住宿舍 可唔可以講多D
去得台灣讀書 好多都連I大都入唔到
大部分都係中學未玩夠先去
對台灣不嬲冇好感
其實台灣女仔真係咁正咩?
論樣香港靚十條街wo
台灣妹個胸咁大九成九都係因為d食物激素問題
除左第四點之外
其他都好睇你讀邊間既
怪就怪樓主讀個間野濕勁

我覺得唔會話差好遠,可能台大會好少少

但係你入到ugc 會揀台大?

始終本性係咁就係咁

你認為姐
台大好多黎自八大既朋友
利申台大,唔好起我底

讀master ?

no
身邊嘅人都係衰英文又唔甘心讀asso先會去

講真讀asso,我到宜家都覺得係一樣高風險既野黎,真係搏老命讀先好揀

雖然asso 都推左咁多年,但係英式既high dip 認受性係香港點都好過asso

high dip 升唔到大學可以做野,asso 升唔到大學就真係唔知點算

asso 升唔到U 仲有得讀topup
去得台灣讀書 好多都連I大都入唔到
大部分都係中學未玩夠先去

我啲朋友全部都讀art/拍片(包括我)
真係衰俾dse因為本身我地讀嘅學校唔係谷dse係谷art 無可否認台灣比香港多art school所以先吸引到我地喱啲人去(雖然我就食撚左屎)
如果有人po呢段野過去
應該好多台仔崩潰
「干你屁事中國香港」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞