[肺腑之言] 我誠心建議大家唔好考慮台灣留學

426 回覆
314 Like 17 Dislike
如果你覺得鯨大樹仁唔似一間大學的話,咁台灣既大學更加唔似大學,真係好撚似中學

1.無論課程設計,教學,學校既policy同程序,都係同香港form 4-5 差唔多,除左教既內容係大學程度

2.都大學啦,你想唔想像到操行呢樣野仲會count? 好多學校仲會寫落transcript 度

3.人戇鳩,入到黎你會覺得你班同學同prof諗野好撚怪,好撚多廢話,D問題同論點無POINT,你講重點佢地會覺得你太簡略,唔夠detail,要加多d 垃圾煽情字句襯托下先合理

4.野食垃圾,你鐘意食台式野我無野講,但係黎到係無野好食,全部都係炸/化工野,分分鐘返深圳仲多野食,都唔知係咪收入低搞到要研發化工食品滿足下自己

5.歧視勁,除非你肯同佢地一齊戇鳩鳩咁,否則你準備被歧視都得啦,不過你就算肯戇鳩鳩,都唔保證你打入到佢地既圈子,出面街serve 你既千其唔好話自己係度留學,更加唔好講你係僑生,否則D態度同遊客差好撚遠

暫時講住咁多先 有人想知更多我再講

入唔到台大就返屋企含撚啦
垃圾仔入野雞大學都夠膽上黎呻
屌仲有
比人排好撚明顯係你問題啦垃圾
莫講話我讀台大果陣
有個fd讀靜宜咪又係同班台灣人好開心
北科大得唔得
有個台灣fd子讀

北科算係第二既科大
係台灣就業冇問題
番香港可能差小小
不過主要睇科同能力
如果去台灣讀藝術呢
或者media, design

你地又點睇?
巴打邊間?
有個中學同學本來正正常常
成績唔錯基本上喺香港可以繼續讀
又要為咗個居留權就過去
一過台灣就變咗成個on9咁
過咗去又政治冷感又港豬
德罪講句去台灣讀書都係垃圾
唔止大學、教育,根本成個社會、國家都民智低劣,垃圾

社會法制落後,人民思想反智
台灣係 全世界唯一幾個仲有通姦刑事嘅國家,即係出軌係犯法坐監,連情感同性嘅自主權都冇。仲有台灣有毀謗罪,公然侮辱罪等刑事罪,所以之前個亞歷山大老母同啲lol台仔話要告9啲高登仔,何談言論自由。一樓一/任何叫雞性交易都係犯法,封建社會。仲有死刑。仲有大把反智法制...而且啲台灣人係覺得冇問題

低質傳媒
狗屎垃圾、content farm都當新聞,照抄 錯漏百出不經思考,不問自取credit都唔落,版權意識低落。詳見台灣各大傳媒,如東森新聞,比較下香港同台灣蘋果。 可想言之啲人嘅思維係點

安全
風化案就唔使講。黑心商人同食品媲美大陸,地溝油...周圍、成日都有槍同槍擊案

請我都唔會去住,大家快啲去台灣讀書、移民拉

睇你講法律個part就覺得你一知半解人云亦云
野雞大學適用
但台大完全唔係一回事

台大番到香港咪又唔認
根本唔係去英美澳加洗底根本唔好去留學
屌足幾年台妹先黎後悔?
樓主咁就唔應人
一句就話係自己同學
一句就話全部台灣人
想問你識曬全台灣人?

我都唔明,係香港讀大學嘅人都會直接開大學名啦
至於樓主你?乜都唔開,只係想引其他無腦連登仔盲反
一句好行唔送又點?默認自己俾人講中係後段私立?你係後段私立,抵你身邊啲人咁鳩啦,人以群分呀!
係讀台大四大咪講出嚟,咁樣話連讀四大嘅台仔都係鳩咪仲有力囉
一味唔啱聽就唔聽,同啲垃圾台仔一撚樣
仲有其他人我都唔知咩心態
讀大學你當返中學?
知識,思想不嬲都自己學
學校廢你就廢?台仔鳩你又鳩咩
聽少少野就當自己好熟台灣
反台個點嚟嚟去去都係個三篤屁
講野啲廢老港豬冇分别
連登仔?
有冇人聽過國立台北? 我有個朋友dse成績都未出就收左佢讀商科

聽聞係台灣,國立台北既商科同法律係OK既,不過我相信只適用於台灣

要出國,都係學班台灣人洗個台/政 master會比較好

當然你有多餘錢就試下搏英語國家既master 就最好

國立臺北即係以前既中興法商,分拆出黎獨立出黎
恕我唔爬文 想問下樓主
你yr幾?
你邊間?
你身邊台灣fd多定港澳多?

你有部分意見我幾認同 但我覺得與其你係香港鳩fingfing讀hd個d咁你不如去台灣享受下大學生活 獨立一個人住之類既野 好多野你唔自己試下做 或者抱住一個人地乜7都唔好既心態 你係邊度都會唔開心

歡迎理性討論

會自爆既問題就唔答了

你講得岩,係應該享受下大學生活,學習下獨立自己一個人住亦係好有道理

你地睇完覺得我係一面倒負面,我承認自己係寫得有D偏頗,之不過呢D都係我既內心感受,我寧願好似黎做遊客咁,無咩包袱,大不了唔玩台灣可以玩其他國家,岩唔岩先?

但係我黎到係體會到咩叫做留學唔等於旅行,有D巴打話黎台灣應該享受媾女,快活,呢D野我係唔反對既,只不過唔係適合每一個人,我都唔想話抱住一個負面既心態係呢邊生活,你就當我呻下,釋放下自己D負能量,點都好,我都係抒發下姐

共勉之

咁都驚自爆?
講到你啲同學咁鳩咪直接開校名囉
唔係你就等於一次形容曬所有台灣人
不論你有冇見過
唔係嘅話你不如唔好咁講
你上面講嘅嘢就等於我睇到樹大咁on9
然後話曬香港所有大學都係咁
樓主大學生??

另外你班連登仔最鐘意睇到啲偏頗意見就拎住嚟打,然後又話自己質素高人好多
一啲理性討論都冇

留名等俾人無視

開名畀人佢係後段私大架啦

你覺得我咁做姐係暗示自己係後段私大既學生,咁我咪係囉,反正我點樣講你都會覺得我係架啦

討論還討論,總係會有D人缺乏尊重,好行唔送

講到好似唔係咁

入埋啲九流大學就話台灣U廢

咁台灣u又真係廢喎
融唔融入到睇
我呀哥好多台仔fd
認受性唔就真既
融唔融入到睇人
我呀哥好多台仔fd
認受性唔就真既
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞