[肺腑之言] 我誠心建議大家唔好考慮台灣留學

426 回覆
314 Like 17 Dislike
係台大讀緊
覺得台大既人都幾參差
有啲碩士感覺仲好似中學生咁 有啲幼稚
但好多我見識既人都好認真
果種認真係連一啲好小既野
可能係問定義既題目 佢地都唔會照抄書既定義
而係自己理解完再寫出黎
社團既聚會果啲 佢地都會做個ppt甚至設計遊戲同活動比團員玩 仲會拍片做過渡
明明佢地讀好多個course
認真程度真係痴撚線

雖然佢地成日執著一啲小問題甚至係唔關事既野
搞到浪費咗好多時間

激動得滯打咗好多
想去台灣大學讀拍片或者係電影
有無巴打有經驗分享下
係台大讀緊
覺得台大既人都幾參差
有啲碩士感覺仲好似中學生咁 有啲幼稚
但好多我見識既人都好認真
果種認真係連一啲好小既野
可能係問定義既題目 佢地都唔會照抄書既定義
而係自己理解完再寫出黎
社團既聚會果啲 佢地都會做個ppt甚至設計遊戲同活動比團員玩 仲會拍片做過渡
明明佢地讀好多個course
認真程度真係痴撚線

雖然佢地成日執著一啲小問題甚至係唔關事既野
搞到浪費咗好多時間

激動得滯打咗好多

d人好參差係真 有d人好有深度但亦有d人好on9
不過我又feel唔到乜野歧視
去買野食佢地知我係僑生仲會加料比我 超有人情味
睇下邊間啦....唔係頭果幾間就真係唔好去啦
其實每年有幾多過去讀?

具體數字應該都有4位數字,早兩三年應該係peak,今年就唔知

4位數,好vague wor個數字
不如咁問喇,去台灣定大陸讀多?
返嚟無出路,衰過 asso HD,要再讀過香港嘢
國語唔夠大陸學生好,英文無香港學生好,四年讀完同香港市場脱節,唔知個市場要乜
完全不上不下
四個香港室友有三個 quit
過來人 台大電機
台妹?

d人好參差係真 有d人好有深度但亦有d人好on9
不過我又feel唔到乜野歧視
去買野食佢地知我係僑生仲會加料比我 超有人情味

歧視我都未遇過
不過唔係國語差佢地都會以為我係台灣人
仲比人問過幾次路

放假去民宿玩 啲人都幾好 知係留學都會介紹平啲既路線同交通
國語唔夠大陸學生好,英文無香港學生好,四年讀完同香港市場脱節,唔知個市場要乜
完全不上不下
過來人 台大電機

神科wor
而且讀到台大應該都唔差喇
咁你打算點?喺台灣發展?
完全不上不下
過來人 台大電機

神科wor

台大電機應該係全台灣最神個科
其實每年有幾多過去讀?

具體數字應該都有4位數字,早兩三年應該係peak,今年就唔知

4位數,好vague wor個數字
不如咁問喇,去台灣定大陸讀多?

http://archive.am730.com.hk/article-304582

大陸我就唔清楚啦,留番比有相關經驗既巴打答
完全不上不下
過來人 台大電機

神科wor

台大醫科先係
如果你剩係計二類組(即係理科非bio group),咁的確係最神果科,雖然台大物理都唔係差好遠
諗起早兩日alpha go
d 台灣打飛機新聞即刻話黃士傑係台灣讀
我見到膠都廢事俾
講到成個alpha go 團隊都係台灣人咁
黃士傑係勁但唔代表佢d 同事冇料
有個同學dse >26分去左國立成功大學讀,佢本來有ust offer,但佢覺得佢想讀嗰科係台灣讀會更好。。。真係痴撚線
操行我學校都有,
但好似點都有80分,
識人瘋狂走堂都係呢個數,
真係純粹寫出嚟俾人睇

至於課程,
D prof.出assignment嗰時都話係教育部要求,
佢出功課只係為咗交數
所以個問題係喺政府度

3要睇人
外國返嚟冇耐又後生嗰種prof.正常好多,
比較老/對上一次出國係好耐之前嗰種prof.就好難頂

至於歧視,
同你讀咩科真係好有關係,
一類組最多呢類八婆,
聽個讀會計嘅fd(佢彰化人)講佢地班有堆八婆淨係睇得起台北人
二類d人可能太chur/太毒,
根本唔得閒歧視你

去台灣唯一好處就係英文科有得抵免,
基本上佢地個抵免要求就係香港入u要求,
讀都唔洗讀就有學分

利申:Engine JJ
睇邊間啦
如果top都ok既
其他就...自己考慮下屋企情況啦
如果屋企唔等開飯又唔想讀啊蘇hd咪去lo
不過要有心理準備學位不受認可
完全不上不下
過來人 台大電機

神科wor

台大醫科先係
如果你剩係計二類組(即係理科非bio group),咁的確係最神果科,雖然台大物理都唔係差好遠

咁台大電機定港大電機邊個勁啲
完全不上不下
過來人 台大電機

神科wor

唔計醫科既話
追左2頁
想問樓主讀邊間?

之前Present時好多都好認真 未見過咩acg/周星馳圖
試過有科每堂一組咁present成個鐘 有組present完個tutor當住全班話成份野唔得
逐個point問 要啲組員答返
但其實呢組算ok已經咁
5. 反而話自己係留學生仲好服務態度同優惠 會同你傾計

Btw quit左 我都識唔少人quit左
私立top個幾間其中一間
其實都唔少勁人 好認真 同埋係叻 唔係平時大家認知覺得個啲台仔/台妹
知道勁個班畢業後有啲發展唔差
完全不上不下
過來人 台大電機

台灣internship 相比香港唔算興盛

佢地讀學士既目的都係為左讀碩士具多

巴打你話哂都台大電機,認受性應該唔成問題

其實台大電機讀果堆野先係同國際業界接軌,宜家呢個時代既電機都好少走電力,building services同控制,多數都係走電子通訊,甚至撈埋computer science 都唔奇。
有個同學dse >26分去左國立成功大學讀,佢本來有ust offer,但佢覺得佢想讀嗰科係台灣讀會更好。。。真係痴撚線

咁既分唔報台大?

佢讀engine ?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞