[肺腑之言] 我誠心建議大家唔好考慮台灣留學

426 回覆
314 Like 17 Dislike
返嚟無出路,衰過 asso HD,要再讀過香港嘢
國語唔夠大陸學生好,英文無香港學生好,四年讀完同香港市場脱節,唔知個市場要乜
完全不上不下
四個香港室友有三個 quit
過來人 台大電機

神科wor
而且讀到台大應該都唔差喇
咁你打算點?喺台灣發展?

係台灣就係,之前有台灣offer 四萬一
但扣埋勞工稅,每月實收三萬九,連一皮港幤都無,但係台灣算高,但生活水準同香港差太多,而且四年讀完對台灣無哂好感,所以返香港
有個同學dse >26分去左國立成功大學讀,佢本來有ust offer,但佢覺得佢想讀嗰科係台灣讀會更好。。。真係痴撚線

想知佢讀咩科
佢呢個分冇揀台大?
國語唔夠大陸學生好,英文無香港學生好,四年讀完同香港市場脱節,唔知個市場要乜
完全不上不下
過來人 台大電機

神科wor

台大電機應該係全台灣最神個科

台大醫科先係
如果你剩係計二類組(即係理科非bio group),咁的確係最神果科,雖然台大物理都唔係差好遠

咁台大電機定港大電機邊個勁啲

台大
台灣根本只係用繁體字既大陸
係北台某私立大學讀過一年

見過有個教phy既prof上堂開左一頁PowerPoint出黎到落堂都仲係個一頁,但兩個鐘入面乜都無教過

宿舍方面,去過台灣讀大學應該知咩事
完全不上不下
過來人 台大電機

神科wor

台大醫科先係
如果你剩係計二類組(即係理科非bio group),咁的確係最神果科,雖然台大物理都唔係差好遠

台大

凡懿
3 個月前
咩都好 絕對唔係中文

CHING唔係讀中文?
想識台妹唔洗去台灣都得,用app就得,果邊d女見你正常樣香港人就出水
我有幾個同事都係台灣讀大學, 就算讀成功大學同政治大學返黎英文都可以好差。
應該改目題係如果冇台大offer,千萬不要考慮去台灣讀大學
簡單嚟講,
如果係理工科咪可以一戰,
其他真係不了
至少人地唔會睇唔起IT先
我想問下 臺灣大學係用學校個分定公開試分收人
有個同學dse >26分去左國立成功大學讀,佢本來有ust offer,但佢覺得佢想讀嗰科係台灣讀會更好。。。真係痴撚線

咁既分唔報台大?

佢讀engine ?

好似係biotechnology...
我想問下 臺灣大學係用學校個分定公開試分收人

個人申請就學校個分
聯合分發就公開試
完全不上不下
過來人 台大電機

神科wor

台大醫科先係

台大

凡懿
3 個月前
咩都好 絕對唔係中文

CHING唔係讀中文?

NO
完全不上不下
過來人 台大電機

神科wor

台大醫科先係

台大

凡懿
3 個月前
咩都好 絕對唔係中文

CHING唔係讀中文?

NO

i mean凡懿
完全不上不下
過來人 台大電機

神科wor

台大醫科先係

台大

凡懿
3 個月前
咩都好 絕對唔係中文

CHING唔係讀中文?

NO
我唔係讀中文
完全不上不下
過來人 台大電機

神科wor

台大醫科先係

台大

凡懿
3 個月前
咩都好 絕對唔係中文

CHING唔係讀中文?

NO

i mean凡懿

sor

係掛

咁既分唔報台大?

佢讀engine ?

好似係biotechnology...

wow...

good luck

我仲以為讀化工/材料
係北台某私立大學讀過一年

見過有個教phy既prof上堂開左一頁PowerPoint出黎到落堂都仲係個一頁,但兩個鐘入面乜都無教過

宿舍方面,去過台灣讀大學應該知咩事

知呀,但係無計,平過租屋太多
台中旅行緊
黎左10日到 食左3條台妹

利:美國留學 澳洲做野 冇咩點洗過錢

係真唔係呀 有D david bond 既感覺

係掛

個人覺得台大唯一好處係瓣數多,有心係大學開始跨系跨界搵研究方向好岩用

否則都係算啦

但係D資源分配得好極端

台大淨係電機系都有幾個系館
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞