[肺腑之言] 我誠心建議大家唔好考慮台灣留學

426 回覆
314 Like 17 Dislike
身邊嘅人都係衰英文又唔甘心讀asso先會去

你連中文都未學掂啦

甘你老母

發完夢未
台成政清交就ok

但我有朋友讀到上碩士喎

其實主要係僱主點睇,申請碩士只要唔係文憑工廠既夠成績就會考慮。
台成政清交就ok

但我有朋友讀到上碩士喎

邊間讀碩士?
台仔真係完全無見識
自卑到自大 同泡菜人有得fight
利申 澳洲wh遇過極多台仔
你的樣子如何
4唔係
我以前試過搵到d平野食
普普通通百幾蚊一碟炒飯咁
差在你有冇去搵

講到要搵 香港都有啦 搵
Miss之前同我地講話台灣d大學就好似香港嘅垃圾桶咁,
行幾步就一間
識fd係台灣啲私立大學讀緊物理治療 返黎香港做唔做到物理治療師
我自己讀緊一間幾出名既私立。其實操行只係得個樣,基本上都唔會加唔會減(我個間就固定係80分)。我反而覺得台灣人好撚勁,因為我係讀外語,有時我都會比教授問到口窒窒,反而D台灣人大部分都可以好流暢咁答問題,而且重好多都答得唔錯,野食呢D無得講 ,我自己都儘量搵D無咁鹹同油既野黎食,例如鵝肉 。我又唔覺得有歧視,反而你講自己係澳門/香港人佢地會對你好好奇,會問你好多野(特別係廣東話
台大=city=poly >樹仁=鯨大>>>>>>>>>>>>>>台灣各私立大學
Miss之前同我地講話台灣d大學就好似香港嘅垃圾桶咁,
行幾步就一間

咩叫『返』深圳
咩叫『返』深圳

又係度judge 埋d 無聊野
樓主讀中正?
我去台灣淨係同番台灣人玩 其中亦都有一兩個馬來人 佢地都對我好好冇排我 同班嘅都好尊重大家 不過同你識乜人所以就對人地有乜觀感係冇衝突嫁喎 前幾頁我都有講到喺台灣生活嘅感覺 即使我有融入文化 我身邊全部都係台仔台妹 都係改變唔到台灣俾我嘅感覺
btw有次同馬來仔玩用廣東話講野 之後班台仔即刻嘈話 講中文好嗎? 我同馬來仔都勁撚odd 做乜姐你
我自己讀緊一間幾出名既私立。其實操行只係得個樣,基本上都唔會加唔會減(我個間就固定係80分)。我反而覺得台灣人好撚勁,因為我係讀外語,有時我都會比教授問到口窒窒,反而D台灣人大部分都可以好流暢咁答問題,而且重好多都答得唔錯,野食呢D無得講 ,我自己都儘量搵D無咁鹹同油既野黎食,例如鵝肉 。我又唔覺得有歧視,反而你講自己係澳門/香港人佢地會對你好好奇,會問你好多野(特別係廣東話

樓豬畀人排擺明係自己問題

毒撚去邊都唔識social

真心覺得係台灣可以比人排好撚西利
一係性格差到仆街自以爲是自我中心果種
一係油頭大毒撚生人勿近果款
我去台灣淨係同番台灣人玩 其中亦都有一兩個馬來人 佢地都對我好好冇排我 同班嘅都好尊重大家 不過同你識乜人所以就對人地有乜觀感係冇衝突嫁喎 前幾頁我都有講到喺台灣生活嘅感覺 即使我有融入文化 我身邊全部都係台仔台妹 都係改變唔到台灣俾我嘅感覺
btw有次同馬來仔玩用廣東話講野 之後班台仔即刻嘈話 講中文好嗎? 我同馬來仔都勁撚odd 做乜姐你

你可以答返佢廣東話都係中文

其實我覺得就係話本身台灣咁鎖國,唔係好適合咁廣泛咁招生

本身冇一個多元既環境比本地人去慢慢調整,d policy 又煩又落後

最近台大想推一個叫"國際學程"既野,用全英文授課,local 招生唔睇學測指考,用sat成績做標準,都已經比教育部ban 左

咁其實講真我自己都係毒撚黎既,初初讀書個陣都係自己一個on99搵個位坐低等落堂,係慢慢有分組同其他人有接觸先識D人,識落佢地又無on9野既,最多係問我點學「中文」同澳門係邊(我澳門人)
唔講女

個人覺得台仔係真唔掂 不過部份教授幾有料(好少 ) 所以除咗做學術交流 研究之外 都唔好去呢度讀書

咁其實講真我自己都係毒撚黎既,初初讀書個陣都係自己一個on99搵個位坐低等落堂,係慢慢有分組同其他人有接觸先識D人,識落佢地又無on9野既,最多係問我點學「中文」同澳門係邊(我澳門人)

澳門人多唔多過台灣讀書 ?
聽講澳門D大學好容易入,而且內地大學對澳門學生都比較優惠,點解仲走去台灣? 澳門的僱主對台灣畢業生的印象比較好?好似台灣仲要專門考試,而且都唔容易(相對澳門的Curriculum黎計)

聽講澳門D大學好容易入,而且內地大學對澳門學生都比較優惠,點解仲走去台灣? 澳門的僱主對台灣畢業生的印象比較好?好似台灣仲要專門考試,而且都唔容易(相對澳門的Curriculum黎計)

因為入台灣都好易

多,我自己間中學有料個D神早保送曬去澳大/理工/大陸高校(有清華北大、次一級有武漢、南開,華南華中。)又或者自薦去台灣出名既國立。但好似我呢D中中等等好多就走去考台灣。因為要自己考入去澳大同理工都幾難下。同埋台灣因為基本每間學校都有僑生名額,只要你個志願唔係太熱門,又或者你首選唔係國立既話都易入。好似我自己咁,考試考第一類組要考5科,總分係500分,我只係考左24X都入到第一志願。D卷就肯定係唔識嫁啦,我記得我得英文同歷史係合格,數學得2X分。都考得入一間出名私立既外語。其實你只要5份卷總分唔好低過100搞到要去僑先部同埋志願填得多既話基本都有書讀嫁啦。睇係你既第幾志願既姐。至於點解要去台灣,我自己就因為唔鐘意澳門同大陸,而且又考到間好學校先去。

你可以答返佢廣東話都係中文

其實我覺得就係話本身台灣咁鎖國,唔係好適合咁廣泛咁招生

本身冇一個多元既環境比本地人去慢慢調整,d policy 又煩又落後

最近台大想推一個叫"國際學程"既野,用全英文授課,local 招生唔睇學測指考,用sat成績做標準,都已經比教育部ban 左

可以睇番前幾頁我有覆 台灣人係覺得國語係中國歷史最耐嘅語言 仲要我搵埋source俾佢地都可以拗 所以佢地係真心覺得只有國語係中文
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞