[肺腑之言] 我誠心建議大家唔好考慮台灣留學

426 回覆
314 Like 17 Dislike
江湖傳聞遲d所有大學生都要學寫program,
自問係電腦白痴嘅嚟之前要三思

宜家既趨勢嘛

最怕呢個又係一個泡沫

宜家既趨勢嘛

最怕呢個又係一個泡沫

趨勢還趨勢,
唔係個個都想寫program,
我淨係知陽明開咗個計算機概論之後成班學生叫哂春

學C++嗰類就冇事嘅,
如果係教寫app就....睇路呀
台灣D大學真係好垃圾
不過就準備同台妹結婚
利申:垃圾輔大畢業
身邊嘅人都係衰英文又唔甘心讀asso先會去

講真讀asso,我到宜家都覺得係一樣高風險既野黎,真係搏老命讀先好揀

雖然asso 都推左咁多年,但係英式既high dip 認受性係香港點都好過asso

high dip 升唔到大學可以做野,asso 升唔到大學就真係唔知點算

High dip 係英式??
台灣做過一年野,engine工
樓主第三點超認同

當年台灣經理成日話我email冇內容,懶打字
正常香港人做野,email夾左個report落去就緊係叫人睇report就算架啦,唔通講晒d野出黎俾個客challenge?
台灣經理會叫我將report嘅重點打落email個content度...

同埋一到埗台灣
就見到經理同個客用email鬧交
仲要係鬧鬧下講晒誨氣說話
加埋d用詞....唔知以為睇緊連登鍵盤戰線
台灣D大學真係好垃圾
不過就準備同台妹結婚
利申:垃圾輔大畢業

垃圾輔大 算係私立好既學校 好過垃圾義守

義守

唔分唔清係旅遊區定學校嚟

利申:去過一次
台灣做過一年野,engine工
樓主第三點超認同

當年台灣經理成日話我email冇內容,懶打字
正常香港人做野,email夾左個report落去就緊係叫人睇report就算架啦,唔通講晒d野出黎俾個客challenge?
台灣經理會叫我將report嘅重點打落email個content度...

同埋一到埗台灣
就見到經理同個客用email鬧交
仲要係鬧鬧下講晒誨氣說話
加埋d用詞....唔知以為睇緊連登鍵盤戰線

台灣覺得多字勁d,又寫既野愈帶有感情愈好。
台灣傻鳩自撚大,成日taiwan no1 外國實況主講一taiwan no1句野,就令台鳩高潮,外國仔就有生花食
返嚟無出路,衰過 asso HD,要再讀過香港嘢
國語唔夠大陸學生好,英文無香港學生好,四年讀完同香港市場脱節,唔知個市場要乜
完全不上不下
四個香港室友有三個 quit
過來人 台大電機

神科wor
而且讀到台大應該都唔差喇
咁你打算點?喺台灣發展?

台大電機應該係全台灣最神個科

台大醫科先係
如果你剩係計二類組(即係理科非bio group),咁的確係最神果科,雖然台大物理都唔係差好遠

咁台大電機定港大電機邊個勁啲

台大

凡懿
3 個月前
咩都好 絕對唔係中文

CHING唔係讀中文?

唔係,可能fd留,呢個account共用
不嬲Agger
身邊嘅人都係衰英文又唔甘心讀asso先會去

講真讀asso,我到宜家都覺得係一樣高風險既野黎,真係搏老命讀先好揀

雖然asso 都推左咁多年,但係英式既high dip 認受性係香港點都好過asso

high dip 升唔到大學可以做野,asso 升唔到大學就真係唔知點算

High dip 係英式??

yes,美式行asso
想去台灣大學讀拍片或者係電影
有無巴打有經驗分享下

同問
台灣咪同大陸差唔多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞