[肺腑之言] 我誠心建議大家唔好考慮台灣留學

426 回覆
314 Like 17 Dislike
恕我唔爬文 想問下樓主
你yr幾?
你邊間?
你身邊台灣fd多定港澳多?

你有部分意見我幾認同 但我覺得與其你係香港鳩fingfing讀hd個d咁你不如去台灣享受下大學生活 獨立一個人住之類既野 好多野你唔自己試下做 或者抱住一個人地乜7都唔好既心態 你係邊度都會唔開心

歡迎理性討論

會自爆既問題就唔答了

你講得岩,係應該享受下大學生活,學習下獨立自己一個人住亦係好有道理

你地睇完覺得我係一面倒負面,我承認自己係寫得有D偏頗,之不過呢D都係我既內心感受,我寧願好似黎做遊客咁,無咩包袱,大不了唔玩台灣可以玩其他國家,岩唔岩先?

但係我黎到係體會到咩叫做留學唔等於旅行,有D巴打話黎台灣應該享受媾女,快活,呢D野我係唔反對既,只不過唔係適合每一個人,我都唔想話抱住一個負面既心態係呢邊生活,你就當我呻下,釋放下自己D負能量,點都好,我都係抒發下姐

共勉之

咁都驚自爆?
講到你啲同學咁鳩咪直接開校名囉
唔係你就等於一次形容曬所有台灣人
不論你有冇見過
唔係嘅話你不如唔好咁講
你上面講嘅嘢就等於我睇到樹大咁on9
然後話曬香港所有大學都係咁
樓主大學生??

另外你班連登仔最鐘意睇到啲偏頗意見就拎住嚟打,然後又話自己質素高人好多
一啲理性討論都冇

留名等俾人無視

咁你係咪連登仔?
我之前有係reply 講過自己既言論有可能偏頗左,係呢度再表示sorry
至於自唔自爆既問題,每個人有唔同既觀點,最緊要互相respect
D台狗係咪好玻璃心

呢個只係LOL 入面被無限放大左既野

我唔覺得現實中既台灣人好玻璃心
聽講有轉學考 樓主同係台灣讀嘅巴絲點睇
成功率高唔高
恕我唔爬文 想問下樓主
你yr幾?
你邊間?
你身邊台灣fd多定港澳多?

你有部分意見我幾認同 但我覺得與其你係香港鳩fingfing讀hd個d咁你不如去台灣享受下大學生活 獨立一個人住之類既野 好多野你唔自己試下做 或者抱住一個人地乜7都唔好既心態 你係邊度都會唔開心

歡迎理性討論

會自爆既問題就唔答了

你講得岩,係應該享受下大學生活,學習下獨立自己一個人住亦係好有道理

你地睇完覺得我係一面倒負面,我承認自己係寫得有D偏頗,之不過呢D都係我既內心感受,我寧願好似黎做遊客咁,無咩包袱,大不了唔玩台灣可以玩其他國家,岩唔岩先?

但係我黎到係體會到咩叫做留學唔等於旅行,有D巴打話黎台灣應該享受媾女,快活,呢D野我係唔反對既,只不過唔係適合每一個人,我都唔想話抱住一個負面既心態係呢邊生活,你就當我呻下,釋放下自己D負能量,點都好,我都係抒發下姐

共勉之

咁都驚自爆?
講到你啲同學咁鳩咪直接開校名囉
唔係你就等於一次形容曬所有台灣人
不論你有冇見過
唔係嘅話你不如唔好咁講
你上面講嘅嘢就等於我睇到樹大咁on9
然後話曬香港所有大學都係咁
樓主大學生??

另外你班連登仔最鐘意睇到啲偏頗意見就拎住嚟打,然後又話自己質素高人好多
一啲理性討論都冇

留名等俾人無視

開名畀人佢係後段私大架啦

你覺得我咁做姐係暗示自己係後段私大既學生,咁我咪係囉,反正我點樣講你都會覺得我係架啦

討論還討論,總係會有D人缺乏尊重,好行唔送

講到好似唔係咁

入埋啲九流大學就話台灣U廢
成功率高唔高

難過原本考試 可以唔洗諗 熱門科既話
成功率高唔高

好難 難到仆街 得幾個quota
佢地個考試模式你唔會夠台灣人玩

但都見過有人成功轉到
轉左去政大
有fd讀台大,台大好撚爽
成功率高唔高

但都見過有人成功轉到
轉左去政大

識人想轉去政大傳播
本身20分dse 唔明點解佢揀咗間垃圾
我想知佢本身20分夠唔夠入政大傳播
成功率高唔高

但都見過有人成功轉到
轉左去政大

識人想轉去政大傳播

應該夠 因為台灣少子化收人越黎越鬆
不過政大真係好撚up dup
利申:讀緊乞食科
成功率高唔高

但都見過有人成功轉到
轉左去政大

識人想轉去政大傳播

政大真係好似成間中學學校咁
成功率高唔高

但都見過有人成功轉到
轉左去政大

識人想轉去政大傳播

其實都唔算細 對比其它大學
但好撚多蛇蟲鼠蟻
同埋運動設施少到仆街(對比台大)
成功率高唔高

但都見過有人成功轉到
轉左去政大

識人想轉去政大傳播

笑死 都唔知同唔同佢講好
佢仲入咗間私立讀
台灣人自稱自己國家係小日本,笑撚死,同日本比,台灣仲係好落後

基本上同日本冇得比

虛偽程度或者有得比下

新北市超越日本二十年
係台北讀緊書,樓主講啲野駁唔到
但唔係黎台灣就係垃圾
人人過黎讀書都唔同理由
我自己係為左以後留係到生活先過黎
眼見一班港澳生同台灣人都on99
大學生都唔知自己係到做乜鳩咁
但我諗每一個地方都會有一班咁on9嘅「大學生」
成功率高唔高

但都見過有人成功轉到
轉左去政大

識人想轉去政大傳播

但好撚多蛇蟲鼠蟻

咁台大冇得講啦 最多資源

之前係政大門口勁多勁大隻紅色蟻
爬上對鞋到
不過我覺得唔止政大 係台北都多蛇蟲鼠蟻 明明有啲條街算乾淨
成功率高唔高

但都見過有人成功轉到
轉左去政大

識人想轉去政大傳播

笑死 都唔知同唔同佢講好
佢仲入咗間私立讀

想知你朋友揀左邊間邊科
係台北讀緊書,樓主講啲野駁唔到
但唔係黎台灣就係垃圾
人人過黎讀書都唔同理由
我自己係為左以後留係到生活先過黎
眼見一班港澳生同台灣人都on99
大學生都唔知自己係到做乜鳩咁
但我諗每一個地方都會有一班咁on9嘅「大學生」

認同
想離開香港讀書但錢唔多
台灣係唔錯既地方
樓主點睇大葉?
成功率高唔高

[url]http://140.112.115.12/exam/sites/default/files/exam/undergra/105/20_105.pdf[/url]
[url]http://140.112.115.12/exam/sites/default/files/exam/undergra/105/19_105.pdf[/url]

本身都入唔到台大,仲要難度起碼加多兩三成,物理應該唔比用calc 機,你自己諗
樓主點睇大葉?

唔洗諗,至於PTT 入面D吹噓笑下就算,唔使太認真
成功率高唔高

但都見過有人成功轉到
轉左去政大

識人想轉去政大傳播

但好撚多蛇蟲鼠蟻

咁台大冇得講啦 最多資源

之前係政大門口勁多勁大隻紅色蟻
爬上對鞋到
不過我覺得唔止政大 係台北都多蛇蟲鼠蟻 明明有啲條街算乾淨

D 蚊同甲由好撚大隻
樓主點睇大葉?

想就業,讀大葉
訓先,各位晚安
樓主點睇大葉?

想就業,讀大葉

讀大葉,好就業
北科大得唔得
有個台灣fd子讀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞