[肺腑之言] 我誠心建議大家唔好考慮台灣留學

426 回覆
314 Like 17 Dislike
問題係可以識到台妹

你黎到一排就唔會想識

淨係D 作狀既娃娃音同扮可愛已經令你毛管都棟哂,只可以用嘔心黎形容

一係就西到仆街,同港女有得揮,但係我會鐘意港女多D,因為香港人點都直接過台灣人
去台灣都係貪平同玩得開心啫 多數人去得個邊學校嘅乜柒policy佢地都唔撚理 玩夠就算
btw雖然我唔係係台灣讀 不過係某國嘅我都好認同
咪玩啦 去得台灣有幾多個係諗住讀書
唔係歧視
但讀大學點會去台灣....

其實要睇你讀乜,前幾名既理工科尚可

但係大前題係你要忍受到佢地D戇鳩野

可能其他人會覺得香港大學生dem beat 好低能,但係台灣d 濕鳩野係令人燥(e.g. 操行/某d form 要家長signature (係,我認真) , facebook group=學習平台 etc.)

港澳或者係既,馬拉果堆好多都係博哂老命讀,因為佢地係自己國家係被歧視既,連中文中學畢業張cert 報local u都唔會認

應該話 去得外國幾多個係諗住讀書
名校另計
大學用原文書開課 愈來愈難
2014年8月25日 中時電子報

「台灣大學生英語程度愈來愈差,教授上課還用原文書嗎?大學表示,沒有強制規定教授上課要用原文書或中文書,但理工醫農領域使用原文書比人文社會領域普遍。也有校務主管坦言,許多原文書有中譯本,而且學生英文閱讀能力降低,近年來愈來愈難使用原文書」

http://www.chinatimes.com/newspapers/20140825000381-260114

因為佢地冇限制只可用英文答題,如果有呢樣野存在,點都會逼到佢地接受原文書
身邊嘅人都係衰英文又唔甘心讀asso先會去
認同

但其實我係台北過得好開心

你開心係因為你係台北姐

試下脫離台北新北住一年,包你喊哂口

衰英文已經係能力問題啦
好人好姐點會3都冇
講真.....台仔真係好垃圾

講真讀asso,我到宜家都覺得係一樣高風險既野黎,真係搏老命讀先好揀

雖然asso 都推左咁多年,但係英式既high dip 認受性係香港點都好過asso

high dip 升唔到大學可以做野,asso 升唔到大學就真係唔知點算
得閒上fb睇下d籃球page就知台仔幾撚低智
講埋d野勁撚on9
個個都小學生咁
仲有極大量大愛道德撚
AGGER
好睇人
我都係台灣讀書
而自己科都可以話係興趣黎
讀書方面真係好中學feel
所以我都係合格就算
發覺自己係黎台灣玩多過讀書就真
Btw 畢業之後會去學歷評審 去考政府工果陣都可以叫做掛名大學生
有錯既屌細力d

講真讀asso,我到宜家都覺得係一樣高風險既野黎,真係搏老命讀先好揀

雖然asso 都推左咁多年,但係英式既high dip 認受性係香港點都好過asso

high dip 升唔到大學可以做野,asso 升唔到大學就真係唔知點算

咪又係做野 asso搵工基本上同hd一樣
義守點睇,好多fd都話唔差,好nice

你連中文都未學掂啦

甘你老母
同台仔講I go to school by bus佢地都會問你點解
「說中文阿」咁樣

你連中文都未學掂啦

甘你老母

甘心係呢個甘喎ching

你連中文都未學掂啦

甘你老母

認同

利申 讀緊
當年我兄弟係台北租咗間屋讀大學
佢依家係香港做嘢
成日懷念係台灣生活嘅日子
話應該係成世人最開心嘅日子

而我就經常去台灣旅行貪近又平
識到台妹女友都好撚掂
你話扮都好過港女扮都唔扮
重點係身材真係好港女一大截

唔知你咩遭遇搞到咁仇台
可能太毒俾人排斥
但我自己經歷台灣人對我態度幾好
啲女又正 真係食過翻尋味
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞