[肺腑之言] 我誠心建議大家唔好考慮台灣留學

426 回覆
314 Like 17 Dislike
身邊嘅人都係衰英文又唔甘心讀asso先會去

講真讀asso,我到宜家都覺得係一樣高風險既野黎,真係搏老命讀先好揀

雖然asso 都推左咁多年,但係英式既high dip 認受性係香港點都好過asso

high dip 升唔到大學可以做野,asso 升唔到大學就真係唔知點算

咪又係做野 asso搵工基本上同hd一樣

Asso唔覺有幾搏
正正常常都有ugc收返
第3點有冇例子 想知

講起呢個真係火滾,我淨係講住presentation

ppt 一係一堆字 OR 勁大幅圖加一句野

前者我唔多講,我講後者

1.我差D以為自己上緊9gag,佢地真係以為自己好風趣,用埋D 周星馳/ACG 對白圖表情圖,但係個topic 又唔見得好casual

2.真係好撚多人用ACG 圖落ppt(咩course 都好),尤其係present 果個係男同學

3.ptt 求其汁段野黎討論,仲要好似好認真咁,我一路睇一路笑

4.上gender-related 既course 好多台妹女權上腦,用字又露骨,乜撚野又露奶又約砲,完全唔尊重個場合,最神奇係prof 又覺得猜問題

5.(presentation 唔多出現,但係分享就成日有) 鼓吹煽情野,最好就係講講下喊,然後其他人又跟住一齊流馬尿,大團圓結局

你連中文都未學掂啦

甘你老母

好喎 你好叻啊
同埋最主要真係幾平
細佬屋企錢唔多
而台灣讀書
假設係國立
我一個sem學費都係7千~8千
如果埋宿舍都係萬頭
或者呢個都係我黎既主要原因之一

講真讀asso,我到宜家都覺得係一樣高風險既野黎,真係搏老命讀先好揀

雖然asso 都推左咁多年,但係英式既high dip 認受性係香港點都好過asso

high dip 升唔到大學可以做野,asso 升唔到大學就真係唔知點算

thanks 巴打指正
大佬
全世界最無知既人民就係台灣
就下佢地喇
除左第四點之外
其他都好睇你讀邊間既
怪就怪樓主讀個間野濕勁
義守點睇,好多fd都話唔差,好nice

我覺得台灣得呢幾間係讀得過,其他就認命把啦

台清交成政師中央中山中正中興

如果你係讀engine 既可以加多間 台科

其他你唔好諗咁多,陽明北醫長庚呢D medical school 你唔係留台灣就不如唔好揀

Asso唔覺有幾搏
正正常常都有ugc收返

thanks bro 指正
第3點有冇例子 想知

前者我唔多講,我講後者

1.我差D以為自己上緊9gag,佢地真係以為自己好風趣,用埋D 周星馳/ACG 對白圖表情圖,但係個topic 又唔見得好casual

2.真係好撚多人用ACG 圖落ppt(咩course 都好),尤其係present 果個係男同學

3.ptt 求其汁段野黎討論,仲要好似好認真咁,我一路睇一路笑

4.上gender-related 既course 好多台妹女權上腦,用字又露骨,乜撚野又露奶又約砲,完全唔尊重個場合,最神奇係prof 又覺得問題

5.(presentation 唔多出現,但係分享就成日有) 鼓吹煽情野,最好就係講講下喊,然後其他人又跟住一齊流馬尿,大團圓結局
第3點有冇例子 想知

前者我唔多講,我講後者

4.上gender-related 既course 好多台妹女權上腦,用字又露骨,乜撚野又露奶又約砲,完全唔尊重個場合,最神奇係prof 又覺得猜問題

小學present先會咁
依家諗返都覺得戇鳩
好難想像呢d野會係大學發生..
香港ive都好過台灣野雞大學
4唔係
我以前試過搵到d平野食
普普通通百幾蚊一碟炒飯咁
差在你有冇去搵

D炒飯濕既

百幾一碟炒飯,比班台仔知肯定UP大撚把野你聽
台灣就係垃圾 中國就係鬼國 台灣就係鬼島
無分別
認真
台灣讀書慘過食屎
真係唔明點解要去台灣大陸呢啲地方讀
好地地香港讀過jupas咪算囉
去啲野雞大學
除左第四點之外
其他都好睇你讀邊間既
怪就怪樓主讀個間野濕勁

我覺得唔會話差好遠,可能台大會好少少

但係你入到ugc 會揀台大?

始終本性係咁就係咁
同埋最主要真係幾平
細佬屋企錢唔多
而台灣讀書
假設係國立
我一個sem學費都係7千~8千
如果埋宿舍都係萬頭
或者呢個都係我黎既主要原因之一

讀完同有咩用呢?
IVE都好過台灣d野雞大學

你連中文都未學掂啦

甘你老母

好喎 你好叻啊

其實asso升返大學好易 你肯讀過三 八大就會收
有冇人聽過國立台北? 我有個朋友dse成績都未出就收左佢讀商科

聽聞係台灣,國立台北既商科同法律係OK既,不過我相信只適用於台灣

要出國,都係學班台灣人洗個台/政 master會比較好

當然你有多餘錢就試下搏英語國家既master 就最好
除左第四點之外
其他都好睇你讀邊間既
怪就怪樓主讀個間野濕勁

我覺得唔會話差好遠,可能台大會好少少

但係你入到ugc 會揀台大?

始終本性係咁就係咁

你認為姐
台大好多黎自八大既朋友
利申台大,唔好起我底
台仔好on9,無論講野同行為都係
想溝台妹一定要靚仔先好咁諗,因為台妹真係好睇樣,我覺得港女都好過台妹
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞