有冇讀urban plannig/studies嘅巴絲?

864 回覆
17 Like 2 Dislike
輕輕一推

宜家上網接觸緊town planning既course,睇睇自己岩唔岩讀

同大家分享下
https://www.coursera.org/learn/designing-cities
想知下香港嘅decentralisation of cbd係講緊咩?

想請教吓咩叫cbd

CBD = Central Business District

Decentralisation of CBD 係講緊Central Business District 由中環 金鐘 個頭 decentralise 去 九龍灣 觀塘 等等secondary 既 district~

仲有冇多啲可以分享吓?
得MHKIP先入到政苦而HKIP剩係認HKU個master

知唔知hku master難唔難入?
btw我都有睇開19黃金冒險號
輕輕一推

宜家上網接觸緊town planning既course,睇睇自己岩唔岩讀

同大家分享下
https://www.coursera.org/learn/designing-cities

巴打諗住讀依間?
輕輕一推

同大家分享下

巴打諗住讀依間?

唔係呀,想係英國讀。

不過宜家上網睇緊尼個course既video,睇下有冇興趣

多數比親生仔 今年cu好似收得2個
請問知唔知每年政府部門請嘅實習生多唔多?同難唔難入?
偏愛請hku定外國返黎嘅人?
輕輕一推

同大家分享下

巴打諗住讀依間?

唔係呀,想係英國讀。

英國嗰啲ug course通常都會教埋gis嗰啲software都埋加啲property,archi嗰啲嘢落去,可能同你想像中有出入。不過唔知pg係咪都係咁

多數比親生仔 今年cu好似收得2個

total收幾多先?

之前有位吳若雞巴打咁回
「香港最大嘅規劃師機構 就只有規劃署 每年TPG town planing graduate 淨係請廿幾30人 三年約之後又唔一定請返全部人 能淨係請10個八個 市場根本容納唔晒咁多畢業生 私人市場更加唔駛諗
而家淨係講緊就業 已經唔計本身個看頭有啲咩前景」
之於請咩人多我都答你唔到
英國讀urban planning路過
英國讀urban planning路過

邊間

之前有位吳若雞巴打咁回
「香港最大嘅規劃師機構 就只有規劃署 每年TPG town planing graduate 淨係請廿幾30人 三年約之後又唔一定請返全部人 能淨係請10個八個 市場根本容納唔晒咁多畢業生 私人市場更加唔駛諗
而家淨係講緊就業 已經唔計本身個看頭有啲咩前景」
之於請咩人多我都答你唔到

睇怕grad左要返大陸做
我就係見以前房署,發展署都請graduate trainees,但今年好似得規劃署請
香港讀呢科有冇出路?
香港讀呢科有冇出路?

諗住去英國讀
打算九月到Sheffield
香港讀呢科有冇出路?

諗住去英國讀

邊間

唔知邊間好 我有Manchester, NCL, Birmingham, Sheffield offer 我UCAS all in Urban

Undergraduate? Sheffield個SU好似好好

Undergraduate? Sheffield個SU好似好好

讀Master呀
個SU話係全英第一,但唔理啦,自摺讀書算
輕輕一推

同大家分享下

巴打諗住讀依間?

唔係呀,想係英國讀。

英國嗰啲ug course通常都會教埋gis嗰啲software都埋加啲property,archi嗰啲嘢落去,可能同你想像中有出入。不過唔知pg係咪都係咁

我想讀都係好似玩Sim city咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞