有冇讀urban plannig/studies嘅巴絲?

864 回覆
17 Like 2 Dislike

我有報heriot watt呀
仲報左man u, glasgow caledonia, dundee
前兩日收到cu invitation 唔知點預備好驚

cu urban studies? 如果唔計cu,我有得揀我會揀UoM,始終UoM overall名氣大個hwu。

我揀入Sheffield 唔洗interview佢淨係睇我final result 達到佢個requirement就入到
求神拜佛都要比我入到呀

hwu係我nd choice遲啲可能有機會做同學

你dse?預幾分

Scotland high sku jj

我skype in 應該就無咁多時事野掛

你外國巴打
不過都睇熟呢排香港呢排有咩同環境有關嘅新聞先啦
俾多題你 聽過前幾年有professor問如何解決星期六日賓賓印印喺行人天橋/路聚會導致唔夠位行嘅問題

係呀外國JJ 咁你對賓賓果個有咩睇法?

俾樓主講左了

仲報左man u, glasgow caledonia, dundee

Cu interview執生啦冇得點prep 最多俾你prep下self intro 我嗰陣就問左除左廚餘回收之外 點樣alleviate food waste問題
不過講真嗰句urban planning你有得揀既話就hku啦 cu好似仲未有牌 (頭盔定先唔知而家點)

唔明點解planning interview會問廚餘 好似讀完是但hku定cu個undergrad後讀埋hku個master先做得planner

我都想知 廚餘點解唔喺grm interview問

手足都係報master?

橙巴依家報成點?

等緊份reference 應該要二月頭先搞掂得晒成個application

係報ucas定出面自己報?趕到deadline?

你外國巴打
不過都睇熟呢排香港呢排有咩同環境有關嘅新聞先啦
俾多題你 聽過前幾年有professor問如何解決星期六日賓賓印印喺行人天橋/路聚會導致唔夠位行嘅問題

條題目幾有挑戰性喎細佬我覺得短期可以擴闊路面,加快行人流動。長期可以增加公共遊樂設施好似廣場,甚至乎就咁一大塊草地俾賓同印聚集。我覺得之所以會有咁多賓同印係天橋同路面聚係因為佢地負擔唔起係高消費地方聚會,只要提供到極低消費嘅地方俾佢地,自然會少人係路邊聚會。

我反而諗起點解我地會將佢地conceive為問題
因為賓賓都係住係呢個城市度 都應該享有權利去運用呢啲空間
另外一個面向就係我地點樣去認知某啲空間係可以比我地做某啲活動 而賓賓用天橋就唔得?(當然前提要冇block晒成條路啦)
利申:其實有啲off topic

冇錯賓賓係有權去運用城市空間,但前提應該係唔打擾其他行人同埋行人天橋應該係俾人行同連接地方,所以我先提意搵公園或者草地去俾佢地聚集。

條題目幾有挑戰性喎細佬我覺得短期可以擴闊路面,加快行人流動。長期可以增加公共遊樂設施好似廣場,甚至乎就咁一大塊草地俾賓同印聚集。我覺得之所以會有咁多賓同印係天橋同路面聚係因為佢地負擔唔起係高消費地方聚會,只要提供到極低消費嘅地方俾佢地,自然會少人係路邊聚會。

另外一個面向就係我地點樣去認知某啲空間係可以比我地做某啲活動 而賓賓用天橋就唔得?(當然前提要冇block晒成條路啦)

RE精液巴: 你講果個比塊草地佢地聚會我覺得未必好有效 佢地坐得天橋因為有瓦遮頭唔曬 另外擴闊路面會唔會好大工程?

RE橙:運用空間唔係唔得,但要睇下有冇policy係唔俾人佔用公共地方 特別係天橋都頗多人流加上如果佢地唔執手尾會構成衞生問題

我尋晚都有諗過 如果要短期內解決 有一個幾唔人道or幾狗嘅方法就係洗橋 以太子旺角果條橋嚟講我覺得係幾污糟 借洗橋嚟趕人而又可以keep到地方清潔 唔知work唔work

有錯請指教小弟

除咗馬路之外又好似真係冇法例禁止人佔用公共地方(坐)喎(唔計行乞)?其實擴闊路面真係幾大工程嘅
你指日頭洗橋?咁樣對其他行人都唔會提供到方便,冇咗提供返空間俾行人嘅意思。

cu urban studies? 如果唔計cu,我有得揀我會揀UoM,始終UoM overall名氣大個hwu。

我揀入Sheffield 唔洗interview佢淨係睇我final result 達到佢個requirement就入到
求神拜佛都要比我入到呀

有多個香港人做我同學固然好啦 ,但我都祝你入到sheffield

我係真絲嚟嫁
冇乜喺曼po見過你喎
不過我都上少咗好多,早排冇乜時間

因為我多數上即討po,btw多謝提醒依家先發現主題打少咗隻n

講講下又好似見過你咁
去Manchester讀

我ucas真係有報UoM仲好-6收到cond. offer 但最後因為某啲原因要放棄姐

你dse?預幾分

Scotland high sku jj

Easy

鹿b又知easy
我個科其實乜certification都冇,睇黎讀完出黎又係乞食嘅命
我個科其實乜certification都冇,睇黎讀完出黎又係乞食嘅命

有exemption又點, 咪又係搵唔到planning相關工作

冇錯賓賓係有權去運用城市空間,但前提應該係唔打擾其他行人同埋行人天橋應該係俾人行同連接地方,所以我先提意搵公園或者草地去俾佢地聚集。

我覺得呢幾個辦法唔係exclusive既 我只係講下一啲另類啲既方向去睇同一個問題姐
有冇grad 報緊MT Grad Job ?

有,收晒皮

有,收晒皮

收皮x2

Easy

鹿b又知easy

因為其實真係唔難

記得佢al收唔洗兩個a

al 3條b入得 我考sqa 個standard仲低過al同dse 例如我一科考a先等於al嘅b 我個conditional offer係 aabbb 所以真係唔算難
但讀咁多科exam條條都essay question真係想死

RE精液巴: 你講果個比塊草地佢地聚會我覺得未必好有效 佢地坐得天橋因為有瓦遮頭唔曬 另外擴闊路面會唔會好大工程?

RE橙:運用空間唔係唔得,但要睇下有冇policy係唔俾人佔用公共地方 特別係天橋都頗多人流加上如果佢地唔執手尾會構成衞生問題

我尋晚都有諗過 如果要短期內解決 有一個幾唔人道or幾狗嘅方法就係洗橋 以太子旺角果條橋嚟講我覺得係幾污糟 借洗橋嚟趕人而又可以keep到地方清潔 唔知work唔work

有錯請指教小弟

除咗馬路之外又好似真係冇法例禁止人佔用公共地方(坐)喎(唔計行乞)?其實擴闊路面真係幾大工程嘅
你指日頭洗橋?咁樣對其他行人都唔會提供到方便,冇咗提供返空間俾行人嘅意思。

咁洗橋都係洗一陣姐 但地下濕左照計佢地唔會照坐掛

求神拜佛都要比我入到呀

有多個香港人做我同學固然好啦 ,但我都祝你入到sheffield

多謝巴打
你果間/果科夠唔多香港人?以我所知HW係唔近centre 不過佢個accommodation幾靚仔下

ucl都冇certification
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞