有冇讀urban plannig/studies嘅巴絲?

864 回覆
17 Like 2 Dislike
Environmental science degree
Gpa一般
但有related intern有無得加分
Gpa一般

加上讀左幾個gis course
請問知唔知每年政府部門請嘅實習生多唔多?同難唔難入?
偏愛請hku定外國返黎嘅人?

之前有位吳若雞巴打咁回
「香港最大嘅規劃師機構 就只有規劃署 每年TPG town planing graduate 淨係請廿幾30人 三年約之後又唔一定請返全部人 能淨係請10個八個 市場根本容納唔晒咁多畢業生 私人市場更加唔駛諗
而家淨係講緊就業 已經唔計本身個看頭有啲咩前景」
之於請咩人多我都答你唔到

睇怕grad左要返大陸做
我就係見以前房署,發展署都請graduate trainees,但今年好似得規劃署請

係咩幾時呀?我都諗住報規劃署暑期實習
想讀university of Manchester or University College London 既MSc urban planning,其實會唔會好難入,同埋環境如何?

利申:宜家香港讀緊surveying degree

個po開頭有位張玉寧巴打都係ucl讀transport planning,你可以參考吓。之於UoM環境就唔多清楚了,剩係知幾多香港人 巴打成績點?

講漏咗,上面有位鹿b絲打話UoM School of environment, education and development幾高質,俾你參考吓

Thanks,我都有追post,所以先考慮緊UOM同UCL既program

我睇complete university guide話UoM係planning依科排名唔算高,俾你參考埋

入到Ucl梗係去ucl

岩呀,如果學費生活費支持到,我係你都揀ucl,我係曼迷都咁話
香港讀呢科有冇出路?

出路呢 有人話香港行頭窄又有人話依行飽和,我自己就覺得仲有3年先grad,到時係點冇人知,唯有做好自己到時再順其自然
打算九月到Sheffield

Undergraduate? Sheffield個SU好似好好

讀Master呀
個SU話係全英第一,但唔理啦,自摺讀書算

上面有位走地猫巴打都有報sheffield,su我唔熟但我之前有個鬼仔同學trans完去sheffield後trans返嚟話sheffield is shit,俾你參考吓
唔入政府,香港有邊d私人公司會請?想知定d公司名
香港讀呢科有冇出路?

諗住去英國讀

邊間

唔知邊間好 我有Manchester, NCL, Birmingham, Sheffield offer 我UCAS all in Urban

我會ncl>sheffield>birmingham>man
因為聽講我本身想讀ncl 同birmingham治安唔好,

之前有位吳若雞巴打咁回
「香港最大嘅規劃師機構 就只有規劃署 每年TPG town planing graduate 淨係請廿幾30人 三年約之後又唔一定請返全部人 能淨係請10個八個 市場根本容納唔晒咁多畢業生 私人市場更加唔駛諗

我就係見以前房署,發展署都請graduate trainees,但今年好似得規劃署請

實有啲本身揸個BSc Surveying再上HKU MUP

survey都爭咪一份
Gpa一般

講緊咩?master?

之前有位吳若雞巴打咁回

survey都爭咪一份

地產商

之前有位吳若雞巴打咁回

survey都爭咪一份

I'm back

地產商

只知 Arup aecom 呢啲 大firm 再唔喺就local planning firm 可能一間local firm 三五年先會請一個起兩個止

地產商

只知 Arup aecom 呢啲 大firm 再唔喺就local planning firm 可能一間local firm 三五年先會請一個起兩個止

謝巴打 其實仲會唔會有其他工種需要town planner嘅人才?

地產商

謝巴打 其實仲會唔會有其他工種需要town planner嘅人才?

似乎冇 不過你本人唔介意可以去related sector e.g. Real estate , valuation 我都喺知少少利申
中學地理撚
對城市規劃好有興
但唔夠分
讀唔到urban studies/planning
想問如果master想讀
普通Ba仔一個
會唔會好吃力
唔好講成績住
淨係問會唔會好辛苦
想知Urban Studies/ planning 會唔會有啲aarchitecture 嘅嘢
Gpa一般

講緊咩?master?

Hku urban planning master or 各大u surveying master
中學地理撚
對城市規劃好有興
但唔夠分
普通Ba仔一個
會唔會好吃力
唔好講成績住
淨係問會唔會好辛苦

應該ok 嘅 比啲信心自己 我初頭都以為自己唔得 讀下讀下唔得都要得
PS 當然睇咩U master

地產商

想知Urban Studies/ planning 會唔會有啲aarchitecture 嘅嘢

唔多唔少都有
中學地理撚
對城市規劃好有興
但唔夠分
普通Ba仔一個
會唔會好吃力
唔好講成績住
淨係問會唔會好辛苦

讀緊ug,幫你唔到
Gpa一般

講緊咩?master?

Hku urban planning master or 各大u surveying master

咩intern?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞