有冇讀urban plannig/studies嘅巴絲?

864 回覆
17 Like 2 Dislike
係德國讀緊 ...

講多啲講多啲

d同學有大半都係local,唔知點解明明佢地係local但係要揀依科international program,反而international student加埋我得幾個
我諗成間學校得我一個係香港人
有無英國讀緊嘅巴絲
想問下大家點睇Liverpool urban planning?

UoL?

係啊
係德國讀緊 ...

Welche Uni
Ich will studiere in Deutschland auch

我係d 19Uni讀緊炸
係NRW裡面,讀完之後番黎都唔知有冇野做
而且我果科係international program用英文讀 我德文都麻麻

Dortmund Köln Essen Münster果啲?
TUD有冇urban planning/studies讀
好鐘意多仔 雖然個城市幾悶

YES EXACT7LY
有啊我有同學係TUD讀完spatial planning之後黎依到讀master
其實德國好多城市都好悶
我已經睇化左

講多啲嚟聽吓 ,上面有位走地猫絲打報咗sheffield

我又見到自己個名
我呢鑊molamola 實入唔到Sheffield 希望下年巴打做到我師兄
利申:冇認真溫final exam

Btw可唔可講多少少你上次話個鬼仔轉落Sheffield果單?
同埋我仲未apply hall是否太遲?見到有新hall超靚張牀又大 £155 per week 屌唔屌得過?

之前gp project同啲鬼仔吹水,佢話佢係hwu讀完yr2之後trans咗去sheffield,但跟住又trans返嚟hwu讀yr1,佢話sheffield is shit,唔知係講緊u life定個城市shit,就係咁樣
你講緊apply邊到嘅hall先?

HWU個hall
咁on9又重新讀過
聽講Sheffield urban planning 好hea

你讀緊uk Highschool?
Btw hwu難唔難入 聲譽幾好咁

其實呢我覺得hwu有啲財困,所以收人都幾鬆手。我上年al炒咗都收我 不過怕會變學店

炒幾多先?
我依家好撚驚冇u讀
要怪就怪自己太懶
Btw100鎊hall冇可能係en suite 掛
我淨係apply左Sheffield accommodation但未apply hwu 八月先apply會唔會冇哂平hall?

hwu要求abc,但我最後第一次成績bcd都收我 ,所以先怕佢變學店
想住hall就早啲reg,我上年8月衰on9諗住等nonju遲reg,結果reg唔到要出去住其他學生宿舍
你講嗰啲100鎊hall我早排參觀過,都ok嘅

我又見到自己個名
我呢鑊molamola 實入唔到Sheffield 希望下年巴打做到我師兄
利申:冇認真溫final exam

Btw可唔可講多少少你上次話個鬼仔轉落Sheffield果單?
同埋我仲未apply hall是否太遲?見到有新hall超靚張牀又大 £155 per week 屌唔屌得過?

之前gp project同啲鬼仔吹水,佢話佢係hwu讀完yr2之後trans咗去sheffield,但跟住又trans返嚟hwu讀yr1,佢話sheffield is shit,唔知係講緊u life定個城市shit,就係咁樣
你講緊apply邊到嘅hall先?

HWU個hall
咁on9又重新讀過
聽講Sheffield urban planning 好hea

你讀緊uk Highschool?
Btw hwu難唔難入 聲譽幾好咁

其實呢我覺得hwu有啲財困,所以收人都幾鬆手。我上年al炒咗都收我 不過怕會變學店

炒幾多先?
我依家好撚驚冇u讀
要怪就怪自己太懶
Btw100鎊hall冇可能係en suite 掛
我淨係apply左Sheffield accommodation但未apply hwu 八月先apply會唔會冇哂平hall?

Sheffield生活費好平

真係
Sheffield urban

如果對城市有興趣其實Sheffield urban都唔錯
佢有分三年同四年ba, mplan 兩個讀嘅嘢都係一樣,一樣科目,學校都會幫你安排實習。不過mplan讀多年就係master,會有RTPI個牌,所以大部分人都揀mplan.
課程方面第一年易到仆街 第二年開始chur 小小因為要搞placement同assignment。讀nppf, planning system嗰d,design 會教你用 ai ps sketchup。總括來講係偏文科小小,因為要睇大量reading.
至於sheffield呢個城市就真係垃撚圾 係悶撚到仆街

其實我不嬲都覺得planning係偏文科,所以一路都唔明點解係hwu係當bsc
我學design反而冇學過ai ps喎
Sheffield urban

如果對城市有興趣其實Sheffield urban都唔錯
佢有分三年同四年ba, mplan 兩個讀嘅嘢都係一樣,一樣科目,學校都會幫你安排實習。不過mplan讀多年就係master,會有RTPI個牌,所以大部分人都揀mplan.
課程方面第一年易到仆街 第二年開始chur 小小因為要搞placement同assignment。讀nppf, planning system嗰d,design 會教你用 ai ps sketchup。總括來講係偏文科小小,因為要睇大量reading.
至於sheffield呢個城市就真係垃撚圾 係悶撚到仆街

呢科多唔多香港人 聽講冇乜essay好似係

多。一個sem兩份essay 同幾份design assignment算多定少

要考試嘅話都算多啦
我想問其實會唔會有學術討論gp
好似未見過

其實我當初開po原意係諗住學術交流,但細佬不力帶動唔起 ,你有冇嘢想分享吓?
係德國讀緊 ...

Welche Uni
Ich will studiere in Deutschland auch

而且我果科係international program用英文讀 我德文都麻麻

點解揀德國嘅?
有無英國讀緊嘅巴絲

hwu
想問下大家點睇Liverpool urban planning?

UoL?

係啊

見排名好似唔高,巴打想報?
同大家分享吓早排報咗ura同walk dvrc嘅intern都唔成功
係德國讀緊 ...

Welche Uni

Dortmund Köln Essen Münster果啲?
TUD有冇urban planning/studies讀
好鐘意多仔 雖然個城市幾悶

YES EXACT7LY
有啊我有同學係TUD讀完spatial planning之後黎依到讀master
其實德國好多城市都好悶
我已經睇化左

Berlin同Munich好玩到震
都唔係話好玩嘅其實,係好好住就真
喺Munich住過排好想返去
Btw Köln都ok嘅 得閒揸車周圍抬下囉
TUD其實唔差 不過用德文讀我都不了

好住都係既 物價又平 我係超市買10 euro既野都夠我食成個星期
cologne 我有student ticket搭車唔駛錢所以唔會揸車啦
反而weekend拎住張student ticket周圍鳩行都好玩既
但係德國d城市好大同小異
我有fd係TUD用英文讀架
係德國讀緊 ...

Welche Uni

點解揀德國嘅?

純粹想去玩 而且學費平嘛

其實唔駛學費
有無人講下cu urban studies嘅詳情
追咗成個po都無
我想知大唔大機會入返hku master of urban planning?
同埋如果讀唔到master係咪真係無野做?
追咗成個po都無
我想知大唔大機會入返hku master of urban planning?

上年3-4個入到 hku master轉左制之後好多位留俾自己urban undergrad
讀唔到香港master 咪去英國讀返黎再考牌
追咗成個po都無

上年3-4個入到 hku master轉左制之後好多位留俾自己urban undergrad

唔該晒
如果讀完cu嗰degree係咪過去英國淨係需要讀一年master就得?
你咁講如果要入返hku master應該都好難下
追咗成個po都無

唔該晒
如果讀完cu嗰degree係咪過去英國淨係需要讀一年master就得?

Hku master少位又難入,因為外國讀undergraduate都會報埋一份
追咗成個po都無

唔該晒

Hku master少位又難入,因為外國讀undergraduate都會報埋一份

岩呀我都諗住外國讀算
追咗成個po都無

唔該晒

岩呀我都諗住外國讀算

year3?
講真讀到係香港讀master最好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞