有冇讀urban plannig/studies嘅巴絲?

864 回覆
17 Like 2 Dislike
準備寫dissertation了。有冇巴絲一樣?
想問master real estate 有啲course關urban planning事 係咪要瘋狂用cad畫圖定其實都係吹水嘢
自己undergraduate 係construction 但麻麻畫圖design
NCL Urban嘅ranking 係咪跌左好多 唔知Sheffield定NCL好
ura summer helper有冇消息

係咪即係intern?我冇消息
準備寫dissertation了。有冇巴絲一樣?

加油玉寧巴
想問master real estate 有啲course關urban planning事 係咪要瘋狂用cad畫圖定其實都係吹水嘢
自己undergraduate 係construction 但麻麻畫圖design

我啱啱先讀完year1唔清楚,只可以幫推
NCL Urban嘅ranking 係咪跌左好多 唔知Sheffield定NCL好

睇cug應該係 ,俾我會揀ncl,應該好玩啲
今日in完房屋署,過兩日in埋規劃署
今日in完房屋署,過兩日in埋規劃署

大唔大竸爭?多唔多人in呀?

我啱啱先讀完year1唔清楚,只可以幫推

連規劃署都in完,但已經搵定其他暑期工

How's it?

How's it?

啲人又hku又master我啱啱先讀完year1完全feel到係越級挑戰

How's it?

啲人又hku又master我啱啱先讀完year1完全feel到係越級挑戰

嘩 問咩多呀?
大家focus urban planning邊方面吖?小弟而家忙緊dissertation, 關於public transport planning

How's it?

嘩 問咩多呀?

房署問英文自介;如果政府係你個地區起新公屋有咩要注意,一個公/居屋例子你認為好impress好深刻印象;第時入到planning依行,有咩想改變到做到之類

規劃署就精楚啦 groupin問點睇hk planning guide&standards入面嘅open space,講吓有咩睇法;香港海濱發展嘅趨勢;識咩software
求助依家英國讀緊BA Archi Year 1但係design差少少唔夠分所以俾人分咗去Architecture & Urban Planning K190 Year 2. 我依家咁就一定冇得翻去繼續讀RIBA不過想知K190讀完有咩後路同埋兩科其實係咪真係差好多??
其實未讀Archi之前自己冇art底+都算係文科,但係好驚一入Urban就去咗第二個世界咁
大家focus urban planning邊方面吖?小弟而家忙緊dissertation, 關於public transport planning

我個course應該算偏係房屋嗰邊 巴打諗住點寫?
求助依家英國讀緊BA Archi Year 1但係design差少少唔夠分所以俾人分咗去Architecture & Urban Planning K190 Year 2. 我依家咁就一定冇得翻去繼續讀RIBA不過想知K190讀完有咩後路同埋兩科其實係咪真係差好多??
其實未讀Archi之前自己冇art底+都算係文科,但係好驚一入Urban就去咗第二個世界咁

通常planning出路都包括archi嘅,除此之外正路都係planner同surveyer嗰啲啦
我未讀過major archi唔知點樣,但我個uppd都有course講吓室內設計呀construction嗰啲咁樣,總有course會重疊嘅
我未讀uppd前剩係讀過2年al geo,到時船到橋頭自然會直,唔熟planning嘅咪自己睇吓課外書咁樣,我都係咁做,希望幫到你
依排忙住搵工搵intern都唔得閑推po ,睇吓過多陣會唔會得閑介紹吓睇過嘅planning書同大家交流吓
grad嘅季節...大家今年搵工搵成點呀?香港市道好唔好?
grad嘅季節...大家今年搵工搵成點呀?香港市道好唔好?

唔識搵+搵唔到+懶得apply
留個靚名
讀咗3年,都唔知讀緊咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞