如果港鐵好似鄭州咁大雨會唔會收皮?

441 回覆
317 Like 60 Dislike
實際仲要睇好多因素,要睇係咪密集一個地方,係咪突然間水位超快上漲(上面講例如可能洩洪),以香港嘅班次,應該有機會係嚴重之前發現到

其實200毫米前應該有哂警告
你唔吹到每小時200,人頭不保喎

吹到愈大,啲官愈安全
內陸同沿海地區承受能力唔同

鄭州面積7500km2, 200mm = 1.5km3

萬宜水庫最大都係0.3km3

一個鐘頭內有五個萬宜水庫倒落黎,有幾多內陸地區承受到?

睇地圖鄭州冇大型嘅湖,得條黃河。就算有好好嘅排水系統啲水可以排去邊?
所以成日話200mm好嚴重好嚴重
首先我都覺得200mm世界上邊到都會浸
但係呢樣唔係千年一遇既野
同埋佢成日提既數字係3日600mm
400mm分係71個鐘咁落
我當只係其中20個鐘落 其實黃雨都未到
真係一啲都唔大雨

唔計有冇排洪先 會浸到咁起碼係細雨既時候啲排水系統已經飽和
再黎一野200mm就完全倒晒係地面
亦都冇人提佢三日落咗全年嘅雨量,可能規劃嘅時候根本冇諗過會落咁大雨
唔理喇
罷咗鐵好耐
可以起蓄洪池 黨話鄭州用左500億成為海綿體嘛
咁佢做左啲咩先
同埋係條黃河做唔到去水 可能平時冇打理
所以先浸到咁
同埋唔係笑佢水浸 200mm真係冇地方唔浸
係浸還浸都唔會浸到咁掛
若落雨落到平地都有急流,大浪!係鄭州先可以發生
會,但起碼識停地鐵,識叫人唔好周圍走先
咪又係要番工。
唔搭黨鐵唔驚
點解200m唔洗返,黎生已經屌緊鬼
下遊啲人命賤過狗
香港渠務尤其港島係世界上都好勁,好多外國國家都有參考過
香港人咪都係要反工🤣🤣🤣我要反工
氣象局禮拜日已經狂出警告,仲通知咗地方政府同負責人應該掛暴雨警告
但無重理到
人為嘅千年一遇
香港通常近海果d打風先會水浸

因為海水倒灌
佢哋嗰種貪心賤格
天生已經入晒骨
唔到死嗰一秒
都依然係自私到極點
1日600mm啊
香港對上一次咁大雨仲係清朝
新界都未借
你睇下早兩個星期歐洲果邊先
唔使200咁癲 百年一遇都已經收皮
你都講得岩 內陸地方一定唔會預同沿海一樣雨量
所以浸係一定
但係佢話500億成為海綿體 咁做左啲咩
新北市柯P都話佢地設計係食到78mm
但係鄭州冇提過喎
大陸d 地下去水做得好差。所以浸到仆街係正常
問題係大雨到咁應該會停哂所以地鐵 叫乘客落車而唔係繼續run 囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞