如果港鐵好似鄭州咁大雨會唔會收皮?

441 回覆
317 Like 60 Dislike
試下解讀

你認為千年一遇係點解
杏花邨車主表示……..
我記得對上一次嚴重暴雨應該係2014年3月果次,當時都好似冇200毫米,但係又一城已經變咗水舞間
廿幾年前逢親黑雨
上環, 旺角同新界北呢幾度一定食撚哂屎
最多咪黃雨
屋企倒倒塌係天災定係偷工減料

香港咪好學唔學 學大陸搞到基建咁囉
200毫米係大陸自己吹
同千年一遇一樣,意思即係天災嚟,錯不在政府
答你 國安法大於所有=拉晒提出問題既人=冇問題發生
香港所謂嘅水浸係水浸入屋
依家講緊係浸到紅隧都上頂,彌敦道都浸到上車頂
差十幾廿個level
根本係排洪出事,就咁睇片都見唔到咁大雨,如果真係每個鐘200mm,應該影到成個鐘都似開水喉咁大雨,而家來來去去只影到水浸,明顯因為排洪令水位上升。
香港之前浸完都只係局部區域有事
仲要好快就回復正常
所以個問題係排共同基建
咪再講了
https://www.hk01.com/即時中國/653252/河南暴雨-包攬全國單日降雨量頭十名-鄭州等同被倒進317個西湖
報道又稱,鄭州市在7月17日晚上8時至7月20日晚上8時,三天的降雨量達617.1毫米
根本三日先617.1mm,是但搵一個鐘去講到歷史最大降雨,呃啲傻仔以為一日落4800mm
其實想問吓,200mm per hour 呢個數據係出自邊度?信唔信得過?
定又係啲官亂噏?
上面講鄭州三日先617.1mm,又會話一個鐘有200mm
合理懷疑即使200mm per hr 係真,都只係非常局部地區,或者係用最大雨嗰十分鐘去倍數計出嚟
以前去過 成個system起咗十幾年 好撚巨大好壯觀 有隧道有立坑 佢一個豎井深成70米 我企喺上面望落去都淆淆地
如果連呢個都頂唔住暴雨,大陸d垃圾防洪工程收皮都不意外
至少你張圖應該係回歸之後既產物
梗係唔會啦。黎生會衝返去公司,見啲同事唔喺位就打電話問同事做乜唔返工
收唔收皮就唔知,但係應該會見到黎生游水番工
其實我覺得依個system無理由連110毫米都頂唔住
我諗佢都已經直頭係全球最頂尖嘅排洪啦?
水浸有程度分別,浸上腳腕又係水浸,浸過頭頂又係水浸
唔好將日本同鄭州混為一談
次撚次都話千年一遇
咁要睇返香港生活水平
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞