如果港鐵好似鄭州咁大雨會唔會收皮?

441 回覆
317 Like 60 Dislike
好撚多傻仔唔識又係度鳩up
港交所話黑雨開市wor, 記得搭地鐵返工
大過倒水啦 應該真係打落黎會痛果隻
香港平時30mm以上啲人已經話落狗屎 50mm啲人已經話世界末日仲未黑雨
呢個係每日,但我諗地鐵係淹死晒人之前已經停駛
人地200幾真係cls
鄭州600幾
點解唔好提
大陸屋企倒塌點避,你估人地想?
香港黑雨都有人要返工要坐鐵,咪咁細路喇,香港好大陸幾多,之前地鐵站都水舞間咁
成撚日嘲笑人,遲早香港仆街我就唔妨唔笑
如果睇返鄭州雨量數據,201.9mm既上一個鐘係60mm左右,再上一個鐘係10mm

根據大交合而家出黑雨既標準,應該係60mm嗰個鐘落夠之後先會出,仲要分分鐘係上班時間

所以係咪可以「一早」停工停課真係唔敢講
冇腦信支共
成日打飛機覺得香港比大陸好少少,d優越感係邊黎,柒架香港人
都係黃雨
黄河係懸河
冇去水能力
浸得仲勁
你如果係理性都知你有幾on9
香港d雨同風大極有限

通常台灣食哂先黎到
好得人驚真係
同天水圍……….
97前起都死啦 黑雨3倍啊 97前英治時期其實都成日水浸 水利工程其實唔算做得好好
如果係落雨唔會咁沖走d人,應該係慢慢積水,除非成個鄭州都係山坡

睇款似有人排洪or 缺堤

但冇人講
支那好正,仲係1985年嘅切爾諾貝爾咁,臭屎密冚
盤古同我講係五千年一遇
好似係500幾啫

但香港係沿海城市 雨水出海話咁易
鄭州內陸 點去水 靠條本身都泛濫既河
其實水浸係一定,早一兩日柯P都有講台北防洪標準係78mm,過78就一定浸

浸同好誇張咁浸係兩回事
不過睇返林超英篇文
佢好似有d質疑200mm/hr呢個說法

香港最高一小時145.5mm個日

https://youtu.be/158pO-RsHlE
https://youtu.be/tnry8lZKtPQ
香港落咁大雨無可能地鐵會開
點解會想笑返香港人 唔明你既心態
沿海同內陸係兩回事
沿海係海平面決定你浸唔浸
內陸基本上浸硬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞