如果港鐵好似鄭州咁大雨會唔會收皮?

441 回覆
317 Like 60 Dislike
仲未見到黎生出現
唔係全國落 唔夠廣泛
係咩,返醫院嗰班人打風都係坐鐵 你講笑? 大雨都有人做緊野架,同唔係太危險地鐵都會開,一直好多年,同大陸咁大雨,無人預計到,唔通怪返d 人民?
我只係想同你講連仔成日屌/ 笑大陸人,但唔知自己都好低劣
唔止
香港地鐵站出口點都有一兩級樓梯
嗰幾級兼任防洪閘
要浸嗰幾級樓梯都要好多水先得
台灣全日累積先347.5mm
鄭州一日係624.1mm
我都係咁諗
洩完瀨大嘢
先出個Twitter算鳩數
屌那星你quote我句野唔quote埋「可唔可以咁諗?」呢幾個字?我就係唔識先出嚟問,我無沖出嚟講我自己啱wo, 讀書鬼撚有讀乜春rainfall intensity咩,你依家講我啱再上網睇多d囉學多d野囉
其實200mm咩城市都會水浸
問題係佢哋太有自信一開始話地鐵有能力抵御,沒事兒、沒事兒啲人繼續搭,然後出咗事又刪post又話唔好向外國勢力遞刀子,仲要前排先笑完外國基建落後先會水浸
用生命黎負責
不嬲講per hr 你勁柒
咁講真廿年前旺角水浸啲新聞真係逢紅黑雨都有
都唔係真係咁易去水
基本常識黎好唔好 幾多mm係個強度 唔係總共幾多水啊 總共幾多水係volume係3次方黎架 唔通全個鄭州落得600mm(即係0.6米)會浸到咁?

你要計係要600mm再乘以鄭州的Area
鄭州防洪最重要就治黃河
解放後60年代初係上游起左三門峽水庫
94年再係對落洛陽起左小浪底水庫
下游就係鄭州
有無放水真係唔知

地鐵水浸,係隧道真係一鑊熟
香港地鐵基本上都起山谷形
出站慳力,埋站 easy brake
或者話 全世界都係咁起
車站出口有咁多水入,隧道排水唔夠快實 gg

香港近海,除左新界平原地易積水之外
市區基本上唔會積幾日都去唔切
但係就怕附近山水一下倒晒落黎
所以97後先有蓄水池同雨水隧道
治旺角、西環呢啲水浸黑點
依家嚴重啲嘅位應該係觀塘道
呢個要等秀雅道個蓄水池搞掂先好啲
但唔會出現到浸到去兩三樓
因為d水好快排出海
內陸做唔到呢點
應該死個一秒都係咁
大洪水來到, D人唔係走去安全地方, 而係拖住一家大細去執檸檬茶
清心水清
就係冇啊,人哋台灣暴雨咗幾多年,咩都慣曬啦,水浸咪唔出街,落暴雨前有警報,低窪地區嘅人會有救援隊疏散,咁做條街浸撚到大脾都冇事啦
而家鄭州on9在落暴雨前咩警告都冇,成班人咪照生活照出街然後俾大洪水沖走囉
成日係到著重嗰200mm根本就係市政府應變措施嘅問題,雖然都認得你名
得你以為千年一遇=一千年一次姐

要咁樣笑連登仔拎優越感

支那講既十年百年千年一遇根本就係廢話
手足好醒
應該係本地來講好小頭腦咁醒嘅存在
觀塘海邊啦WO
又有翠屏河 底下又大BOX屎
上次水浸係山上面個工地斜坡收皮D泥水落曬去塞死個泵渣麻
事實係無人講排水系統

支那排水系統係點 大家都知

根本水浸其中一個主要原因係排水
香港預警做唔做到咁精確200mm?
觀塘道隧道都唔係第一次
下下大雨都出事
同埋對正協和街呢條大斜路
不停灌水入去
黎生一夫當關,隻身擋住洪水
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞