如果港鐵好似鄭州咁大雨會唔會收皮?

441 回覆
317 Like 60 Dislike
內陸差好遠
所以城市發展規劃時應該要遠離依D Flood Plain,但係而家好明顯就冇囉。
咁200mm我感覺唔會囉
百幾個西湖啲水倒落嚟
唔好話港鐵
香港即時陸沉啦!
咪玩啦 現實邊可行 你咁講唔應該住沿海地方添 你睇日本海嘯

沿河既土地係泛濫平原黎 自古就係最平坦最肥沃既土地最易取水同發展農業 大多數部落都會聚居河邊 所以先有黃河文明
𠵱㗎啲5毛質素咁撚低
點出糧比你啊
係咪落得急 當地天文台冇做好預測
少年你太年輕了,咩你覺得鄭州水浸真係因為大雨咩?
為咗做黎生,大家攞返個潛水牌、擺定套潛水架生係屋企
首先第一件事
水浸左唔會繼續行車先
唔止,香港多數大廈都有後備電系統,就算真係浸到電房,後備系統就會著,夠座樓d lift, 走火路燈同水泵用。醫院d後備系統做得更加足,唔會出現果d醫院停運既情況。
香港市區起咗好多勁大蓄洪池,例如 太子站隔離大坑東地底, 多謝英國佬, 點浸都應該唔會鄭州咁
都唔係既,到時會係站內hea囉,幾次都係咁,正常人見到出面狂風大雨都唔會衝出去
唔係喔,佢停駛得都係去唔切水,最少都路軌有積水,站內危險過出面,畢竟係地底
參考完無錢整
其實1個鐘先落2米,睇片啲水都浸到1米以上,即係都浸左半個鐘,地鐵一個站車程5分鐘都無,點解啲人唔落車
未必…東鐵線全部係地面,香港又少平房,絕大多數都住同返工都係樓,大家留係安全地方就無咩事
屌你老母 BLOCKED
台北係柯p時有針對d黑點搞過去水黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞