如果港鐵好似鄭州咁大雨會唔會收皮?

441 回覆
317 Like 60 Dislike
理性討論 當佢鄭州真係有200mm/hr降雨量(黑雨嘅三倍)
我覺得就會 除咗架空路段應該都收哂皮?
全世界邊一個地方都收皮啦大佬 200mm/hr 香港史上都未試過 平時黑雨絕大部分時間都根本唔達70mm架渣
97後起嘅會
啟德站
20年前試過啦,太子站最出名
真係200mm都唔使返工啦,
上面係咪無黑雨依類野
好似錦上路試過水浸?
但係香港近海 會唔會浸到成車都係水
又spin
明明係洩洪無通報出事
三個鐘頭內由地面無積水到浸咗半架車
2014年3月香港暴雨
港鐵黃大仙站及九龍塘站出現水浸,東鐵線九龍塘站一段更需要單軌雙程行車;而荃灣線一列由荃灣開往中環之列車為架空路軌,有乘客拍攝到列車車廂頂漏水,鐵路公司安排乘客於荔景站轉車,並將肇事列車送返車廠作詳細檢查。港鐵指相信因大雨經冷氣入風位吹入車廂,排水系統無法將之排出有關。部份露天行駛的行車路線出現列車車頂漏水情況。
香港近海
落雨唔會海平面水位上升
理論上大陸果d傻閪成條街好似河咁的情況冇可能出現
同埋落雨個runoff都冇理由好似睇片咁海嘯咁款
似亂鳩咁放水
反正大陸人命賤過狗
港鐵爆條水管都可以水浸
台灣一個月前先200毫米完

source? 台灣2017年場暴雨最勁都係3小時200mm渣喎 而且下滲一飽和水浸情況就係指數級上升
點會收皮 最多比個紅雨你
水浸同陸沉完全兩樣野黎
受到彩雲颱風及梅雨鋒面接近影響,今(12)日中午12時起北市即開始有持續性的強對流發展,市中心有瞬間強降雨,文山、大安及信義區時雨量均超過100毫米,台大測站更是一小時突破200毫米。

台北市大安區台灣大學測站,於13時至14時,一小時雨量達到209毫米,若累積雨量數字為真,將突破台北市以及台灣本島測站整點時雨量紀錄。水利署已發布南港區淹水一級警戒及松山區一級警戒。水利處稍早通知南港區南深陸閘門因為逼近警戒水位,可能隨時關閉。
9up無極限
出面水浸到咁 除左架空其他都死哂啦
條友洗200mm洗足兩日
你幾日後去總部問野都唔會得到任何交代
應該因為英國車有抽鮮風設計 所以會係果個位入左水
睇清楚問題啦,而家係問黨鐵會唔會都浸到仆街呀
你哋覺得有冇可能有成條線仲運行到?
有泵水系統抽走啲水正常運作有咩可能水浸
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞