如果港鐵好似鄭州咁大雨會唔會收皮?

441 回覆
317 Like 60 Dislike
睇左唔應?

支那咁做法100mm都浸死人啦屌你老母
你問咗支那數據有幾多真先講啦。。。
全部新聞經過修飾無意思
一般設計下應該都係抗五十年一遇(70年代標準)
200mm分分鐘係千年一遇
所以點會無事
唔會間間都咁,同太大雨會倒搨唔岀奇
竟然係上年既事,唔講都唔記得左,咁香港上年咪經歷左5000年一遇既特大洪水?
支那特色
賽格大廈搖晃:千年一遇強風
四川豆腐渣工程:千年一遇地震
會 屯馬線第一條收皮
無錯
根本驚個豆腐渣壩會淋所以就拿拿聲人為洩洪
新聞就報假扮係天災扮大雨
如無其他意外
烏溪沙去到顯徑果段應該會無事
抬高架空晒
唔使返工先啦
每個鐘落 18個標準游泳池既水量 都幾癲
彌敦道周圍都平地要點先浸到咁勁?
其實好難浸到地鐵
通常地鐵入口唔係平地起,要填滿嗰幾級已經要一段時間,而且擋咗水嘅沖力

地鐵入口好多都有閘門,拉埋道閘又可以再擋到一陣

大部分路軌都喺地底,啲水要落到去一定要首先經大堂。地鐵大堂大多數都好闊同好深,而落月台嘅電梯同樓梯位就只係得兩三個,喺呢啲主要出入口堆沙包、雜物又可以再擋多陣

有啲月台仲要幾層甚十層樓咁深,啲水沖落去又要再多一段時間同減弱咗沖力嘅威脅

跟住道幕門又可以擋多陣,然後路軌又有防洪閘

上返地面嚟講,本身香港好多渠口位,通常要一段時間開始先水浸,而且水嘅流速唔會快

再者,香港地方好細,消防渠務嗰啲應變速度可以好迅速

除非遇上億年一遇嘅大雨又或者大海嘯,如果唔係好難想像點可以浸到地鐵收皮
如果係落雨就事小,如果係黑雨既三倍,但唔係落雨,而係打風就仆街。廿四號波三十號波
佢話200您真係信?
有啊 你老母死咗囉
到時啲電視台唔知會唔會出3個黑雨logo
唔會玩到海洋列車
有曬列水浸要點做
所以咪收晒皮 就算沿海地方都
把口咁臭 睇黎你老母做雞被人屌死咗
200mm/hr都會係黃雨
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞