如果港鐵好似鄭州咁大雨會唔會收皮?

441 回覆
317 Like 60 Dislike
屯馬線
台灣早兩個星期試過冇死人,冇事,係平日咁浸少少,台灣成日都有
撚有200mm
你又知
全臺剛經歷了半世紀來大旱,今(4)日下午終於迎來第二波明顯降雨,因颱風彩雲外圍環流加上梅雨鋒面雙重影響,各地出現明顯雨勢,位於臺北市大安區的臺大氣象觀測坪測得1小時累積雨量 209毫米(mm/hr)的驚人數字,超越中央氣象局全臺1小時累積雨量歷史紀錄第二名。綠色和平專案主任劉羿君指出,此次降雨是臺北市20年來最大1小時累積雨量,臺北市應正視氣候變遷及極端氣候對於市民生活的影響。

根據中央氣象局紀錄,前次與颱風相關的最高1小時累積雨量,為2010年10月梅姬颱風及東北季風在宜蘭蘇澳創下的每小時200毫米(mm/hr);今日降雨已打破此項紀錄。此外,今日降雨大幅突破臺北市氣象測站資料統計20年以來的1小時內的累積雨量紀錄,排名第二為2016年9月大屯山測站每小時153毫米(mm/hr)的數值。
14億一人飲一啖都飲晒
食屎啦你,睇到未啊,台灣成日都暴雨架啦
佢邊次唔係「千年一遇」「萬年一遇」
你未睇?
呢啲黎生,死嗮嘛仲好
都幾肯定啦
點樣落咁撚大雨
佢應該浸佐少少已經會係月台落灑客停駛叫人走到時你點返屋企係你既事,總之唔會浸死係佢車箱內
無人咪唔會收皮
你地誤會左啫
千年一遇係解三兩年就一次
如果唔係支那點樣自古以來、5千年文化
千年唔係解一千年
會,但黑雨你會留係屋企定坐黨鐵呢個就係分別
唔好拎D垃圾城市同香港比啦....

香港渠務好撚勁ga

不過鄭州個雨量係其他國家都應該係浸到仆街
香港有紀錄以來最大雨先百五
港鐵唔肯定

但肯定嘅又有人臨海私人屋苑停車場出事,水浸林寶法拉利
咁真係誇張 有冇死到人?
過往 中上環 旺角 會水浸嘅時期 落極大雨的確有呢個可能
但係而家有蓄洪池同雨水隧道 呢2區都冇聽過有大型水浸
又係前朝留落來嘅德政
浸就浸硬。問題在於災情管控。水災之下地下管道拯救非常困難,預期將不可抗力水浸時已須立即停駛地鐵及將所有人員盡速趕回地面。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞