如果港鐵好似鄭州咁大雨會唔會收皮?

441 回覆
317 Like 60 Dislike
呢到啲兒登仔無知到連千年一遇咩意思都未知就沖出黎柒 班cctoy以為千年一遇 = 一千年一次
google都懶
佢個地理環境都唔一樣,加上已經落左幾日雨喎
我覺得你唔識可以唔洗評咁多
笑下支那作數據咪算
你講咁多野顯得你同支那狗一樣無知
我講幾個重點比你
1. 200mm 真係好嚴重
2. 千年一遇係氣象入面佢地有一套方法去計, 唔到你講唔係
3. 降雨量你拎去直接除, 我真係笑撚左,下面同你講原因
4. 黃雨紅雨定義你都未撚識,人地係分地區, 全港平均降雨 10mm, 都有機紅雨。
5. 最後再講句真係一啲都唔大雨,上面D 野錯晒, 點幫你

你知唔知香港有紀綠以黎(百幾年)最高時降雨量都只係 145.5
最高單日都係 534mm 你除返開 24 個鐘, 直頭得 22mm, 係咪又一啲都唔大雨。

source:https://www.hko.gov.hk/tc/cis/extreme/mon_extreme.htm

講歷史數據你可能想像唔到,睇下最近 28/6 既黑雨
個日全日總雨量先 166.5 mm 呀, 當佢淨係落6 個鐘,除返開,黃雨都無,一啲都唔大雨囉,做咩掛黑雨。
source: https://www.hko.gov.hk/tc/cis/dailyExtract.htm?y=2021&m=06

然後講幾多年一遇,我真係唔敢自己講, 我唔係專家
但其實外國都會咁講
source: https://abcnews.go.com/US/climate-change-historic-heatwaves-1000-years-experts/story?id=78580678
不過而家氣候變化,所以會常遇到。

其實你唔識唔洗講咁多。
仲要黃河去水能力廢到喊 沉積物多、流速慢 地勢高
d人on99 話香港唔浸係因為香港去水做得好 真係笑左出黎
沿海城市 本身就去水去架啦
人地係內陸得條黃河 點去水?
到時就唔係返工咁簡單啦,係疏散班搭緊鐵返工既人啦下話

鐵路有幾種地形
1. 地下鐵路 基本上最危險既就係依班人,列車仲郁得既話第一時間要駛去最近既安全車站,冇站安全就行去行得到海拔最高果個站再放人走。郁唔到就要自己行/游過去

2. 地面 駛去最近山既車站疏散應該最好
3. 橋架 安全過1.同2. 睇橋株同地基既耐久度
4. 山上 安全過1.同2. 不過有潛在山泥傾瀉風險
成朝先200毫米 同一個鐘內爭好遠
配合埋天文大潮都未必得
認同 唔係話佢唔廢 而家200mm邊到都浸 係浸成點啫
屯馬線機會大啲
落咗幾日雨唔代表啲咩

正如呢兩日因為查帕卡都落咗200mm雨量,但你唔會因為咁見到停班停課

唔係因為早兩日落咗200mm雨量,所以今日就會出現一場一小時200mm既暴雨
“河南有記錄以來最嚴重的雨災是1975年的758雨災,1小時的雨量紀錄為198.5 毫米、24小時1060毫米,可見「千年一遇」的說法有些問題。一般而言,我們不鼓勵用「百年一遇」或「千年一遇」來形容某一場暴雨,因為數據年期的限制(往往只有數十年至百多年)令統計上出現誤差。

From 前台長
咁我都深信鄭州無俾池搞蓄洪池嘅
氣象界的確唔鍾意用X年一遇,防洪嗰班會鍾意用多啲,因為出發點係city planning既風險評估
「但香港面積細咁多,只有鄭州嘅1/7,但降雨量已經係鄭州嘅一半,咁我地承受能力好似勁好那多」

屌那星唔識唔好沖出黎柒啦 面積同rainfall intensity有咩關係啊 你以為幾多mm係真係個總水量既volume啊?

不過香港渠務一定係勁好多架啦 絕對係好top果堆
200mm/hr 只係持續咗一個鐘
你以為全日係咁
香港去水做得好都真既

但香港啲建成區都係好近海 所以去水係極快(除咗錦上路/九龍塘呢啲叫遠少少) 呢個係先天優勢

內陸城市除非去水係超級無敵好 否則全世界邊到落200mm都浸到仆街 外國好多浸到上屋頂添啦
7左唔好推
哇你好撚醒喎

鬼唔撚知咩弱智仔 咁用返日降雨黎比囉 鄭州>600mm喎 香港近代少少先400左右 仲要係沿海城市
班傻仔連日降雨量同rainfall intensity都未識分
個原因唔係水浸囉
近海先好啊 唔通內陸盤地先好咩

近海極速去水 你內陸只有儲水 如果低窪地區仲仆街
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞