如果港鐵好似鄭州咁大雨會唔會收皮?

441 回覆
317 Like 60 Dislike
pin this
支那講 但其實氣象全世界有雷達講 唔會點呃唔到人 吹都有個譜
比喻: 形容機會難得
用字解釋: 千年才一次機會
根據用字解釋笑鳩千年/千載一遇依個誇張用詞一啲問題都無
計錯數
天晉
呃到牆內嘅人咪夠
大陸有幾多人會翻牆求證?即使搵到真相,你上微博講出嚟,即使唔俾人拉都一定成班小粉紅屌到你係賣國賊
而且依家post暫時都無人去求證啦
水量多係啊,但係咪一兩分鐘就浸死咁啊?
平時就吹到自己水利工程點勁點勁,又笑鳩人地民主國家無效率
但每次睇你災難應變都得啖笑,係天災問題定人既問題?
人地尼羅河嗰班
識得水浸走人
水退就返嚟耕田
黃河嗰班
講緊我地會知吖嘛
就算係200mm都好 都唔會係成個鄭州
根本冇可能
其實個個係到爭/hr /day做咩
我覺得比較要拎哂成日數據對一對先知
200mm/hr又無講幾大範圍又無講幾耐,除返開又同佢幾日加埋xxx mm又唔同,最後得個吹字
搵返啲新聞嚟睇 原來係靜岡嗰邊暴雨
咁其實呢個防洪設施幫唔到手
因為佢5個坑同隧道係設喺首都圈附近嘅5條河,佢會將超出河容量嘅洪水store喺啲tank度,然後再排返出江戶川

但靜岡太撚遠 首都圈防洪設施再勁都好似幫唔到啲咩
https://news.ltn.com.tw/news/world/breakingnews/3610584

中國氣象社團「中國氣象愛好者」微博指出,鄭州自昨(20日)上午9點至今(21日)早8點的24小時累積雨量高達624.1毫米,打破中國省會級城市24小時雨量紀錄,鄭州年平均降雨量約為610.9毫米,等於一天下了超過一年份的雨量,昨下午5點的時雨量更達201.9毫米,打破中國國家級氣象站統計紀錄,市區淹水嚴重,交通中斷,也釀多人死傷。
Pin
唔會。。因為香港無咁大個水庫係地鐵站附近,根本係泄洪而唔係落雨,係韭菜先繼續愛國愛黨,浸死左怪邊個
你都on9
上次山竹後都要返工啦,區區黑雨會唔使返工?
你點知間間都偷工減料
香港咁細地方就可以整到咁勁啫,外國地方咁大,緊係冇錢整啦
你點知無偷工減料
四川咪一個例子囉
咁你搵到個數據未?
咩戲?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞