如果港鐵好似鄭州咁大雨會唔會收皮?

441 回覆
317 Like 60 Dislike
地面就一米 地底呢 水會向下流
好似話以前好多排水湖,但為發展就on99 咁填平晒攞去起樓,唔知真定假呢
如果遇著風暴潮,都會海平面水位上升

其實都未算海嘯咁款,水壩頂唔住崩塌,大量水一下擁出,就真係會海嘯咁款
搭車就5分鐘,行就可能20-30分鐘
其實我一直都好好奇,就算當佢哋去水好發達,但係內陸你排得d水去邊?你排去周圍d城市咪一樣到其他人水浸
頂唔得好耐 因為仲有路軌果個位 佢閘唔晒
落左閘都停駛啦,之後最多咪閘機維修
當然啦,但係唔會即刻變海洋列車先
閘機維修。你講緊乜 講緊floodgate喎

佢閘唔晒會湧番入站 你當floodgate 係afc?
不過,近日東京一個小時降雨量突破 110 毫米的異常大雨,部分地區傳出淹水災情,措手不及的暴雨讓這座「地下宮殿」也失效了。
日本咁頂尖嘅防洪系統都頂唔住
所以咪就話支國根本無足夠既能力同技術去管理咁大個國家囉,成個基建由內陸開始一路做到排水去沿岸有幾難姐,又話14億人乜乜柒柒,自己國個基建都未做好都話人地塊地係佢既
日本仔起到咁深會唔會已經係for海嘯程度
那年因為救災,與當地民政部門結識,每次來省城,都會約我
某次我趁他酒酣耳熱,問他,既然為了保城市必須洩洪農村,為何不提前告知村民,好轉移財物
他說,怎麼可能,你一通知,老百姓會同意?他們會要求賠償,農作物,牲口,苗木墳地、沒個幾百億擺不平,如果是“天災”幾包方便面給他們,還感恩戴德
2018杏花村咪試左比你睇,係會
前提係係咪真係200先
X2
而家唔係challenge 200mm其他地方會唔會浸,而係個政府災難應變同預防能力,
比你照dup 成個香港排水系統去鄭州,個政府冇預警照開地鐵,一樣會死人 (雖然我唔知而家嘅香港政府仲有冇咁高效率啦)
讓一部分人先浮起來
東鐵係衰冧樹wor
大圍站塞人但都無浸到
深圳水庫排水北區水浸係常識黎
佢係排洪出事 人命對支共嚟講邊值錢
鐘意排洪就排啦 使鳩通知你咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞