如果港鐵好似鄭州咁大雨會唔會收皮?

441 回覆
317 Like 60 Dislike
最先淪陷嘅一定係沙中線
真心覺得2000年後起嘅站個個都一定有啲問題
唔係漏水就沉降
冇啦,鄰国邊有呢d 風險危機管理
正想講,中共借大雨轉移視線 & 推卸責任
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20180830/bkn-20180830110827846-0830_00822_001.html

新界北水浸疑關排洪事 村民:從未試過咁嚴重

2018年08月30日(四) 13:30更新 11:08建立

港府今晨(30日)表示已接獲深圳有關當局通知,深圳水庫於今日凌晨2時30分排洪,一些新界地區可能出現水浸。北區區議員劉國勳表示,暫未接到消息指北區一帶有受排洪影響而水浸,惟有粉嶺大埔田村村民及元朗新田居民反映昨晚(29日)區內水浸嚴重,水深最高及腰,他們均形容:「住咗咁多年未試過浸得咁勁!」村民擔心水浸情況與深圳排洪有關。

粉嶺大埔田村村民彭小姐指,昨晚9時多起該處已出現嚴重水浸,更有多戶被困屋內,要消防員出動橡皮艇拯救,亦有村民屋內傢俱、電器全部被浸,要找地方暫住。彭小姐一家雖未有水入屋,但她要涉水而行,十分狼狽。雖深圳水庫於凌晨排洪,但彭質疑水浸情況與排洪有關:「由出世到宜家未試過咁嚴重,本身都落大雨,再排洪真係好影響住得近深圳的居民!」

元朗小磡村同樣水浸嚴重,村民梁太住於該處超過50年,她亦指今次水浸是歷年來最嚴重,農田被淹沒,但不確定是否與深圳排洪有關。她表示,水浸是由昨日入夜後開始,最高水深及腰。小磡村全部村民居所亦受影響,不少鄰居被困。而因梁太家中有嬰兒,更加狼狽。梁太又透露,至今早水仍未退。

渠務署就表示,由昨日下午4時至今日上午10時期間,共接獲23宗水浸報告。
我淨係知阻唔到黎生返工
爆屎渠嗰次?
我認真係想講呢件事其實...但大家有唔同解讀whatever
有無鄭州人拍到片?200mm大雨係點。咁壯觀的場面想見識下。
玩膠唔係問題 但唔好玩到咁肉酸啦毒撚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞