6800XT/6900XT/3080/3080Ti/3090玩4K/5K/8K巴絲入嚟吹吓水#24

1001 回覆
10 Like 31 Dislike
請問有邊隻Mon推薦?
有HDMI 2.1 個d 4K 144 min
買mon問題 一律建議c1

只係到台灣地址運費
順豐香港到付百幾蚊港紙
個mon 有HDR 嘅 chings 平時 win10開唔開 HDR?
我開咗桌面落咗黑白 filter 咁正唔正常?
平時唔開 睇HDR content 先開
正常
百幾蚊都唔貴嘅,我都排緊
巴打等咗幾耐?
兩個月
非菁英會員第二日搭正12點入去排
我都放棄左 g sync compatible就咁開垂直同步,win11 hdr +sync 閃,唔知你係咪關hdr事呢?

未有時間詳細試
暫時唔覺Flickering
係隻MON 墊高咗唔係太舒服
同埋唔係好慣個FOV
同埋比5K 真係矇囉
21:9好似好爽
未有時間試

執咗兩次電腦枱

亞女已經投訴我返咗嚟幾個鐘冇理過佢地過佢哋

爸爸唔啱
你坐得唔辛苦咩
唔辛苦

我都唔用keyboard mouse 打機

同埋我開一次電腦最多咪玩1-2 個鐘

夠晒leg room 的了

GTAV 21:9 4K 又真係幾爽

5K2K 比真5K 易推好多
我做少少總結先

1. 我唔覺有flickering,同埋後來我set 咗做100亮度就更加無得佢閃

2. 21:9 喺日用上好方便,比16:9 多好多位用

3. 4K 21:9 60hz比我的感覺絕對勝過當年玩4K 144,但無比到我第一次玩5120 2880 個種驚艷

4. 由5120 2880 降返 5120 2160 仲拉大咗畫面,明顯比以前矇咗

5. 5120 2160比以前易推咗好多

結論:隻5k 應該就快壞,換mon 就在所難免,8k 推唔郁,5k 又買唔到的情況下21:9 的4K 算俾到個新體驗我

但如果嚟緊再有5k mon 賣,又或者8k 無咁難推的話我都係想pixel 優先
呢種flickering係睇唔出 但照傷眼
開100%咁光點頂
睇唔出就唔理架喇

何況一買返嚟pre set 亮度85,set 100 唔差幾遠啦

之前5K mon 反應時間4ms , 一見到MSI 個隻8ms 我真係頂唔順,雖則佢最平個陣好似跌過7千幾,但真心買唔落
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞