6800XT/6900XT/3080/3080Ti/3090玩4K/5K/8K巴絲入嚟吹吓水#24

1001 回覆
10 Like 31 Dislike

等多幾年後睇display card有無再強化先
有新一代PG27UQX
兩年前公佈而家都未開售
但只係由384區變576區
我轉玩OLED TV算 下年有42吋
3D Mark Time Spy 跑分

GPU 3090 有19800分
但CPU 9900K 用ROG Gaming F
得9千幾分問題係咪係老母版到?

唔太熟請指教下
隻嘢response time 同input lag 20 ms 喎
前者偏低

後者嚴重偏低

你無oc?
就係奇怪兩樣都有
你粒9900 K行緊幾快呀?

用緊乜嘢RAM
用緊乜嘢散熱
我其實好少用呢個功能
4.7GHz

3200mhz
NZXT Z63
4.7叫超咗?

3200 難怪啦
就算真係出, 3090用家都可以唔理

CUDA 多2.44% (design 上cap 咗)

VRAM又唔似有空間可以再提速

除咗因為想加價之外,睇唔到有咩出嘅必要
等得咁耐不如等40系啦 3090即刻變垃圾

上面34吋21:9 5120x2160
下面17吋 16:9 3840x2160
加多個mon冇影響??
暫時唔覺

又唔係用晒所有pixel 打機
下面係外置mon? 其實notebook可唔可以咁做,可唔可以input media呢
Desktop有乜嘢Mon唔係外置㗎?

下面隻Mon本身係Portable 4K Monitor, 俾我出街插notebook 打機用

咩叫input media? 隻portable Mon有hdmi 有dp
ASUS TUF Gaming GeForce RTX™ 3080 V2 10GB GDDR6X LHR

用黎打機OK?
9900K唔熟

但你3090個分似係撞左功耗牆 -> 時脈彈黎彈黎 ->所以低分
試下msi ab 降電壓, lock 死cpu core mhz 再跑
https://www.youtube.com/watch?v=-4mnDo11xhU

3080ti 我試過跑到 TS GPU score: 212XX
個個都3D Mark Time Spy 跑分,其實係咪要買3D MARK?
免費版跑唔跑到分?
實ok
會有咩唔ok
睇你打咩機
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞